Minimumlonen per 1 juli 2024
Horeca CAO Personeel Regels en Wetten

Minimumloon horeca: uurlonen en verhogingen per 1 juli 2024

Aangeboden door: Horecava
maandag, 1 juli 2024

Het minimumloon in de horeca is per 1 juli 2024 opnieuw gestegen. Voor zowel werkgevers als werknemers is het belangrijk om op de hoogte te zijn van deze aanpassing. Dit artikel geeft je een helder overzicht van de veranderingen, inclusief de redenen achter de verhoging en hoe de nieuwe lonen zijn bepaald.

Het nieuwe minimumloon in de horeca

Vanaf 1 juli 2024 is het minimumloon in de horeca opnieuw verhoogd. Het minimumuurloon voor medewerkers van 21 jaar en ouder stijgt naar €13,68 per uur. Deze stijging volgt op de halfjaarlijkse aanpassing door de overheid, die erop gericht is om de koopkracht van werknemers te behouden en te verbeteren.

Waarom deze loonsverhoging?

De verhoging van het minimumloon is bedoeld om ervoor te zorgen dat werknemers kunnen blijven rondkomen in een veranderende economie. Met stijgende kosten voor levensonderhoud is het van belang dat lonen hierop worden aangepast. De overheid past het wettelijk minimumloon twee keer per jaar aan, op 1 januari en 1 juli, om zo de inflatie en andere economische factoren te compenseren. Wees ook op de hoogte van de andere wijzigingen binnen de horeca-cao in 2024.


Horeca-cao 2024 uurloon: wat betekent dit?

In de horeca wordt vaak gewerkt met uurloon. Dit uurloon is niet alleen gebaseerd op het wettelijk minimumloon, maar ook op de cao-afspraken die binnen de sector zijn gemaakt. Het minimumuurloon in de horeca-cao ligt meestal iets hoger dan het wettelijke minimumloon, wat betekent dat werknemers in deze sector vaak een beter loon ontvangen.

Nieuwe loontabellen per 1 juli 2024

Hieronder vind je de nieuwe loontabellen voor de horeca, geldig vanaf 1 juli 2024. Deze tarieven zijn vastgesteld voor verschillende leeftijdscategorieën:

Leeftijd

Uurloon

21 jaar en ouder

€13,68

20 jaar

€12,31

19 jaar

€10,94

18 jaar

€9,58

17 jaar

€7,52

16 jaar

€6,16

15 jaar

€4,79

 

Hoe wordt het minimumloon bepaald?

Het minimumloon in de horeca wordt beïnvloed door drie belangrijke factoren:

  1. Wettelijk minimumloon: Dit is het basisloon waar iedere werknemer vanaf 21 jaar recht op heeft.
  2. Minimumuurloon cao: Dit is het loon dat in de horeca-cao is vastgesteld en ligt vaak hoger dan het wettelijke minimumloon.
  3. Afspraken tussen werknemer en werkgever: Deze kunnen resulteren in een hoger loon dan het minimumloon.

Het belang van tijdig controleren

Voor werkgevers is het aan te bevelen om te controleren of alle medewerkers nu het juiste uurloon ontvangen. Het niet nakomen van deze verplichting kan leiden tot boetes en juridische complicaties. Werknemers moeten ook hun loonstroken controleren om zeker te zijn dat ze krijgen waar ze recht op hebben.