logo
Horeca CAO 2024 algemeen verbindend verklaard
Horeca CAO 2024 algemeen verbindend verklaard
Horeca CAORegels en WettenPersoneel

Horeca CAO 2024 algemeen verbindend verklaard

Aangeboden door: Horecava

Op 17 juli is de nieuwe cao (collectieve arbeidsovereenkomst) voor de horeca algemeen verbindend verklaard. Maar wat houdt dat precies in? En wat betekent dit voor zowel de horecamedewerker als de horecaondernemer? In dit artikel leggen we het uit.

De minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft de horeca cao 2024 algemeen verbindend verklaard. De afspraken in de cao zijn nu van toepassing op iedereen in de sector. Normaal gesproken geldt een cao alleen voor leden van de vakbonden en de werkgevers die lid zijn van een werkgeversorganisatie. Maar als een cao algemeen verbindend wordt verklaard, moeten ook niet-leden zich aan deze afspraken houden.

Wat betekent het voor mensen die werken in de horeca?

De horeca cao is een minimum cao. Dat betekent dat een werkgever minimaal moet voldoen aan de afspraken in deze cao. Nu de cao algemeen verbindend is verklaard brengt die voor horecamedewerkers diverse voordelen. Zo hebben alle medewerkers in de horeca nu recht op dezelfde arbeidsvoorwaarden. Dit zorgt ervoor dat iedereen eerlijk wordt behandeld, ongeacht waar je werkt. De cao stelt bovendien minimumlonen vast, waardoor medewerkers zeker zijn van een eerlijk loon dat in de cao is afgesproken.

Verder bevat de cao afspraken over werktijden, overwerk en vakantie, wat zorgt voor een betere werk-privébalans en bescherming tegen te lange werktijden. Vaak staan er ook afspraken in de cao over opleidingen en trainingen, wat medewerkers helpt om zich te blijven ontwikkelen en hun carrière vooruit te helpen. Tot slot bevat de cao afspraken over veilige en gezonde werkomstandigheden, waardoor werkgevers verplicht zijn om te zorgen voor een veilige werkplek. 


Wat is het gevolg voor horecaondernemers?

Voor horecaondernemers heeft een algemeen verbindend verklaarde cao zowel voordelen als verplichtingen. Doordat iedere ondernemer zich aan dezelfde cao houdt, ontstaat er een eerlijkere concurrentie. Geen enkele ondernemer kan onder de afgesproken lonen duiken om kosten te besparen. De cao geeft ook duidelijkheid over de arbeidsvoorwaarden, wat zorgt voor minder discussies en conflicten met medewerkers.

Tegelijkertijd moeten ondernemers er wel voor zorgen dat ze voldoen aan de cao-voorwaarden. Dit brengt extra administratie en wellicht kosten met zich mee, bijvoorbeeld door hogere lonen of meer vakantiedagen. Afspraken over opleidingen en trainingen in de cao betekenen dat ondernemers moeten investeren in de ontwikkeling van hun personeel. Dit kan echter ook voordelen opleveren, zoals beter opgeleide en gemotiveerde medewerkers.

Bovendien controleert de overheid of ondernemers zich aan de cao houden, wat kan leiden tot boetes of andere sancties als de regels worden overtreden.

Horeca CAO 2024 algemeen verbindend verklaard: conclusie

De horeca cao 2024 is algemeen verbindend verklaard, wat betekent dat alle horecamedewerkers en horecaondernemers zich aan dezelfde arbeidsvoorwaarden moeten houden. Voor medewerkers betekent dit eerlijkere lonen, betere arbeidsomstandigheden en meer zekerheid. Voor ondernemers betekent dit eerlijke concurrentie, maar ook extra verplichtingen en kosten. Het doel van deze beslissing is om een betere balans te vinden tussen de belangen van werkgevers en werknemers, en om de horeca sector als geheel te verbeteren.

Veranderingen horeca CAO

Er zijn in 2024 nog een aantal belangrijke wijzigingen binnen de horeca cao waar je als horecaondernemer rekening mee moet houden. Onder andere op het gebied van minimumloon, stagevergoeding en pensioenopbouw. Veranderingen zorgen voor een continue ontwikkeling van het imago van de horeca als aantrekkelijke werkgever.