logo
HACCP-regels in de horeca

HACCP-regels in de horeca: alles wat je moet weten

HACCP-regels in de horeca: alles wat je moet weten

Aangeboden door: Horecava

In de horeca is voedselveiligheid een topprioriteit, daarom gelden er diverse wetten en regels in de keuken. Of je nu een hotel, restaurant of foodtruck runt, je wilt de veiligheid van je gasten én personeel waarborgen. En dat begint met de HACCP-regels. Deze regels helpen horecazaken om risico's op voedselvergiftiging en besmetting te voorkomen. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over de HACCP-regels in de horeca en waar je aan moet voldoen.

Wat zijn de HACCP-regels?

HACCP staat voor Hazard Analysis and Critical Control Points. Het is een systeem dat wereldwijd wordt toegepast om voedselveiligheid te waarborgen. De HACCP-regels helpen je gevaren te herkennen en te beheersen die de veiligheid van je voedsel in gevaar kunnen brengen. Dit kan variëren van biologische gevaren (zoals bacteriën), chemische gevaren (zoals pesticiden) en fysieke gevaren (zoals glas of metaal).

Met de HACCP-regels vermijd je risico's in iedere fase van het productie- en bereidingsproces. Of je nu een restaurant runt, een cateringbedrijf hebt, of een andere horecagelegenheid, het naleven van de HACCP-regels is essentieel om een veilige omgeving voor jou, je personeel én je gasten te creëren.

2026: strikte handhaving

In 2026 wordt het menens. Geen waarschuwingen meer, geen zachte landing. Vanaf 1 januari 2026 kan de Belastingdienst direct naheffingen en boetes opleggen als ze schijnzelfstandigheid constateren. Heb je je zaken dan nog niet op orde? Dan kan dat flink in de papieren lopen.

Dit betekent dat je in 2025 slim moet schakelen. Werk je veel met zzp’ers? Check of ze echt als ondernemer opereren. Kunnen ze opdrachten weigeren? Hebben ze meerdere opdrachtgevers? Lopen ze ondernemersrisico? Hoe minder ze op werknemers lijken, hoe beter.

Wat betekent dit voor jou?

Als horecaondernemer betekent dit dat je nu actie moet ondernemen. Wachten tot 2026 is geen optie, want dan loop je het risico op serieuze naheffingen. Dit jaar is je kans om te schakelen en je samenwerking met zzp’ers opnieuw onder de loep te nemen.

Wil je flexibele krachten blijven inzetten? Dat kan nog steeds, maar dan moet je goed kijken naar de regels. Platformen zoals Temper laten zien dat het kan, mits de afspraken goed in elkaar steken.

Kortom: 2025 is het jaar van de voorbereiding. 2026 is het jaar van de handhaving. Zorg dat je klaar bent, dan kun je zonder zorgen blijven doen waar je goed in bent: een bruisende horecazaak runnen.

Word gratis lid van onze community en ontvang de Horecava nieuwsbrief met video’s, interviews en de laatste trends uit de horecabranche.