logo
Hygiëne in de keuken

Hygiëne in de keuken: veiligheid voor personeel én gast

HorecaGrootkeukenRegels en Wetten

Hygiëne in de keuken: veiligheid voor personeel én gast

Aangeboden door: Horecava

Door de coronapandemie van een paar jaar geleden, is iedereen steeds meer gaan focussen op hygiëne. De keuken is dé plek waar je zelf zo hygiënisch mogelijk te werk moet gaan om voor een veilige omgeving voor jezelf en je collega’s te zorgen, maar ook om te zorgen dat gasten geen risico’s lopen bij een bezoek aan jouw zaak. Genoeg reden om extra aandacht te besteden aan deze regels voor een goede hygiëne in de keuken.

Was zorgvuldig je handen

Goede hygiëne begint bij jezelf. Via je handen verspreid je gemakkelijk allerlei bacteriën en dus ook ziektes. Door regelmatig je handen zorgvuldig te wassen, verklein je de kans dat jijzelf of iemand in je omgeving ziek wordt. Het advies is om je handen ongeveer twintig seconden met zeep te wassen en je handen daarna goed af te drogen aan een schone doek of keukenrol.

Neem regelmatig het keukenblad af

Het keukenblad afnemen na elk gebruik is misschien wel de belangrijkste factor voor goede keukenhygiëne. Zo houd je je keuken niet alleen schoon en netjes, maar ga je ook de verspreiding van ziektekiemen tegen. Niet ieder keukenblad heeft dezelfde schoonmaakvoorschriften? Een stalen keukenblad vraagt om een andere schoonmaakroutine dan eentje van kunststof. Neem een kijkje op deze kennisbank voor tips over de juiste manier van onderhoud.

Voorkom kruisbesmetting

Als je rauwe producten snijdt, zoals kipfilet of vis, gebruik dan dezelfde snijplank niet voor je groente. Door deze regel te handhaven, voorkom je kruisbesmetting waarbij bacteriën van het ene product overgaan op het andere product. Daarnaast voorkom je met het reinigen van de snijplanken na gebruik, het risico om ziektes op te lopen door resten van behandelde producten, voor zowel jezelf als je collega’s.

Schone vaat- en theedoeken

Doordat iedereen zijn handen droogt aan hetzelfde doek, komen er een hoop ongewenste bacteriën op terecht. Daarnaast is het erg belangrijk om de keuken nooit schoon te maken met een gebruikte vaatdoek (of keukenrol). Het is dan ook van groot belang om altijd schone doeken beschikbaar te hebben en deze in de eerste plaats goed te reinigen.

Houd je koelingen schoon

Om bacterievorming tegen te gaan, is het verstandig om regelmatig je koelingen te reinigen. Dat hoeft niet iedere week, maar het is wel verstandig om hier een maandelijkse taak van te maken. Kies hiervoor ook een logisch moment uit, bijvoorbeeld vóór het aanvullen van de voorraad. Check ook iedere dag de temperatuur en houd verschillende producten op een juiste manier gescheiden.

Maak je spoelbak en keukenkraan schoon

De spoelbak of gootsteen en keukenkraan gebruik je de hele dag door, waardoor deze al snel onder het vuil zitten met de bijbehorende ziektekiemen. Dit is makkelijk te voorkomen door de gootsteen en keukenkraan iedere dag schoon te maken. Veeg tussendoor opgespat water weg met een stuk keukenpapier of met de vaatdoek. Op deze manier blijven je spoelbak en kraan stralend schoon.

Hygiënisch werken in een schone keuken beschermt jou, je personeel en je gasten tegen voedselvergiftiging en ziektes. Deze lijst van keukenregels zorgt ervoor dat je precies weet waar je op moet letten voor goede voedselhygiëne en veilige service.

Lees ook: Regels en Wetten – regels in de keuken