logo
Werknemer registreert vakantiedagen niet

Werknemer registreert vakantiedagen niet vanwege overuren, mag dat?

Horeca CAOPersoneelRegels en Wetten

Werknemer registreert vakantiedagen niet vanwege overuren, mag dat?

Aangeboden door: CLINT | Littler

Veel ondernemingen hebben een systeem waarbij werknemers zelf hun verlofuren moeten registreren in een online HR systeem. Als je bijvoorbeeld op vakantie gaat, of als je ziek bent, moet je dit zelf aanvinken in het systeem. Ook in deze zaak is dat het geval. Hier gaat het om een werknemer die regelmatig overuren heeft moeten maken. De werknemer heeft dit ook aangekaart en verzocht om urenuitbreiding of een vergoeding voor de overuren. Zijn arbeidsomvang is wel tijdelijk uitgebreid, maar de werkgever ging niet akkoord met een compensatie voor overwerk.

Op enig moment vraagt de werkgever aan alle medewerkers of zij hun bovenwettelijke vakantie-uren willen laten uitbetalen. De werknemer heeft daarop gereageerd dat hij 111,35 bovenwettelijke uren wil laten uitbetalen. Vervolgens is de werknemer uitgenodigd voor een gesprek, waarin de werkgever hem aangeeft dat hij diverse vakanties in 2021 en 2022 niet heeft ingevoerd in het systeem. Werknemer erkent in dat gesprek dat hij de uren van 2022 nog moet invoeren, maar ten aanzien van 2021 stelt hij zich op het standpunt dat hij in die periode veel overuren heeft gemaakt en dat de niet geregistreerde uren ‘een bescheiden compensatie’ voor deze overuren vormen. Kortom, hij vindt het niet nodig om zijn vakantie uren in het systeem te boeken.

 

Wel of geen dienstverband?

De kantonrechter oordeelt dat nu de werknemer loon vordert, het spoedeisend belang – nodig om te kunnen procederen bij kort geding – een gegeven is. Ook het bestaan van de vordering is ‘voldoende aannemelijk’ volgens de kantonechter. De kantonrechter overweegt dat het wettelijk bezien niet nodig is dat een arbeidsovereenkomst ondertekend is en gelet op de correspondentie per e-mail kan worden aangenomen dat partijen de bedoeling hadden om een arbeidsovereenkomst aan te gaan. Bovendien heeft de werknemer voorafgaand aan het dienstverband ook meerdere werkinstructies gekregen. De werknemer is de dag daarna ook verschenen en heeft, weliswaar kortdurend, werkzaamheden verricht. Daarbij komt dat na de ziekmelding, de werknemer nog door een bedrijfsarts is onderzocht. Ook dit wijst op het bestaan van een dienstverband, vindt de kantonrechter.

De werkgever voert in de procedure aan dat sprake is van dwaling en/of bedrog, maar daarover kan de rechter in kort geding niet oordelen. Dit moet in een gewone (bodem)procedure worden beoordeeld. Het voorlopig oordeel houdt daarom in dat de werkgever het loon moet betalen aan werknemer. De wettelijke verhoging wordt gelet op het korte dienstverband tot nihil gematigd, mede omdat het einde van het dienstverband al in zicht is. Dit betekent dat de werkgever het gewone loon plus de wettelijke rente moet betalen, evenals de proceskosten.

Proeftijd overeenkomen

Kortom: het is niet nodig om een arbeidsovereenkomst te ondertekenen voor het bestaan ervan. Het is wel handig dat te doen, want je kunt dan ook – bijvoorbeeld – een proeftijd overeenkomen, mits de arbeidsovereenkomst is aangegaan voor meer dan zes maanden. Dat was hier niet het geval dus dat had de werkgever in deze kwestie niet geholpen. Als een geldige proeftijd zou zijn overeengekomen, dan had de werkgever per direct de arbeidsovereenkomst kunnen opzeggen, zonder inachtneming van een opzegtermijn. Ook bij ziekte kan de werkgever in de proeftijd per direct opzeggen. Dit is slechts anders indien de ziekte chronisch is, nu dan mogelijk een discriminatieverbod aan beëindiging in de weg staat. 

Meer arbeidsrecht?

Arbeidsrecht is de basis in de relatie tussen een werkgever en werknemer, het regelt de rechten en de plichten die er over een weer bestaan. Tijdens het PersoneelSymposium op Horecava 2025 zullen Wouter Engelsman & Michelle Engberts ingaan op het instructierecht van de werkgever. Welke instructies mag je geven als werkgever en hoe is de balans tussen werkgeversgezag en werknemersrechten? Ontdek het PersoneelSymposium en meld je vast aan! 

Dit artikel is aangeboden door: Wouter Engelsman

Wouter is founding partner van CLINT | Littler. Hij studeerde staats- en bestuursrecht aan de Rijksuniversiteit Groningen en is sinds 1 januari 2005 werkzaam als advocaat. Hiervoor was Wouter partner bij HDK en was hij werkzaam bij HVG (EY), waar hij leiding gaf aan de Amsterdamse arbeidsrechtsectie. Wouter heeft meerdere bijdragen in arbeidsrechtelijke handboeken verzorgd, publiceert met regelmaat in vaktijdschriften en is een frequent spreker op congressen en seminars.