logo
Delivery 1
Fast CasualFood en Wine

Wat is een dark kitchen?

Aangeboden door: Horecava

Dark kitchen, ghost kitchen, hybride keuken, het zijn termen die in de branche vaak voorbij komen. Als iemand het over een dark kitchen heeft, wat wordt er dan precies bedoeld? Vormt het een bedreiging voor jouw bedrijf, of is het juist een kans?

Een restaurant hebben is erg kostenintensief. Een pand op een fijne locatie, mooi ingericht, goed bedienend personeel, mooi servies, verwarming, verlichting, het kost allemaal veel geld. Zeker met de inflatie, wordt het moeilijk om de kosten van al die zaken door te berekenen in de menuprijs. Bij een dark kitchen zijn er een stuk minder kosten.

Meerdere restaurants in één keuken

Een dark kitchen is een keuken waar alleen gekookt wordt voor bezorging. De klant weet niet waar deze keuken is, hij komt er nooit. De enige contactmomenten met de klant zijn via de app of de telefoon en met de bezorger. Doordat het koken gescheiden is van de klant en de gastvrijheid, is het mogelijk zaken heel efficiënt in te richten. Zo kan één kok in één keuken voor meerdere bezorgconcepten koken. Ook kunnen meerdere ondernemers op één dark kitchen locatie werken en zo de kosten van locatie en apparatuur delen. Een dark kitchen hoeft niet op een mooie, dure locatie te zitten. Het is wel belangrijk dat er voldoende afzetmarkt op bezorgafstand is.

Vijf voordelen van een dark kitchen voor de horecaondernemer

  1. Laagdrempelig starten
    Huur een dark kitchen, neem een abonnement op thuisbezorgd en de nieuwbakken horecaondernemer kan beginnen. Er is bijna geen investering voor nodig.
  2. Weinig personeel
    Er is geen front-of-house, dus dat scheelt enorm in de personeelskosten. Ook hoef je zelf geen bezorgers te regelen als het bedrijf gekoppeld is aan een bezorgdienst.
  3. Meer concepten, meer omzet
    Vanuit één keuken kan één chef een Italiaans, Japans en Thais restaurant runnen. De kans is dan klein dat de kok met niets om handen staat te wachten op een bestelling.
  4. De bezorgmarkt is een groeimarkt
    De bezorgmarkt is de snelst groeiende horecamarkt. Wil je het toekomstperspectief van jouw bedrijf een boost geven, dan is investeren in bezorgen een goed idee.
  5. Flexibiliteit
    Op- of afschalen, switchen van keuken of helemaal stoppen, het is gemakkelijker met een dark kitchen dan met een restaurant mét front-of-house.

Vijf nadelen van een dark kitchen voor de horecaondernemer

  1. Weinig contact met de klant
    De meeste horecaondernemers houden van (het contact met) mensen. In een dark kitchen heb je geen contact meer met de klant. Het is onpersoonlijk en dat was nou juist de lol van werken in de horeca.
  2. Weinig ruimte voor creativiteit
    Efficiëntie en constante kwaliteit staan in een dark kitchen voorop. Een herkenbaar menu met vertrouwde items verkoopt in deze situatie beter dan een experimentele kaart. Zeker omdat er geen ober is die een bepaald gerecht bij de klant kan aanprijzen. Werken in een dark kitchen betekent dan ook dagelijks dezelfde gerechten maken.
  3. Personeelstekort
    Dit is een gevolg van punten 1 en 2. Het is al erg lastig om aan een goede kok te komen. Als een kok dan kan kiezen tussen werken in een dark kitchen op een bedrijventerrein of in de keuken van een gezellig restaurant, zal de keuze eerder uitgaan naar de laatste optie.
  4. Hoge dagelijkse kosten
    Het is mogelijk om een dark kitchen te huren voor een korte periode, inclusief apparatuur en bezorgers. Deze flexibiliteit is heel fijn. Nadeel is alleen dat dit op de lange termijn een stuk duurder is dan zelf apparatuur en eigen bezorgers betalen.
  5. Veel concurrentie
    Dat de bezorgmarkt een groeimarkt is, dat weten meer mensen. Er is dan ook hoge concurrentie. Niet alleen van andere bezorgrestaurants, maar ook van grote ketens, de supermarkt en restaurants die naast klanten ontvangen ook bezorgen. Steeds meer ondernemers storten zich op gemaksvoeding en het is lastig om je met een dark kitchen te blijven onderscheiden.