Wat heb je nodig voor een winterterras
Terras Horeca Duurzaamheid

Wat heb je nodig voor een winterterras?

Aangeboden door: Horecava
donderdag, 22 augustus 2024

Dat we straks de zomer achter ons laten en de koude maanden eraan komen, betekent dit niet dat voor jou het seizoen erop zit. Hoe tover je jouw terras om naar een winterterras? En wat heb je hier allemaal voor nodig? Met een paar aanpassingen en investeringen zorg jij ervoor dat je gasten deze winter ook van het terras kunnen genieten. Dit zorgt voor meer capaciteit, en dus meer omzet.

Verwarming: de sleutel tot comfort

Het belangrijkste element van een winterterras is warmte. Niemand wil in de kou zitten, dus het is essentieel om te investeren in goede terrasverwarming. Er zijn diverse opties beschikbaar:

  1. Infraroodstralers: deze zijn ideaal voor directe warmte en kunnen eenvoudig aan de muur of het platfond worden gemonteerd. Ze verwarmen niet de lucht, maar de mensen binnen hun bereik, wat zorgt voor een aangenaam gevoel, zelfs op koude dagen. 
  2. Terraskachels: gas- of elektrische kachels zijn populair vanwege hun mobiliteit en krachtige warmte. Zorg ervoor dat ze veilig zijn opgesteld en voldoen aan de wettelijke normen. 
  3. Vuurkorven of haarden: voor een gezellige sfeer zijn vuurkorven of haarden perfect. Ze brengen niet alleen warmte, maar creëren ook een knusse ambiance. Let wel op de veiligheid en eventuele regelgeving in jouw gemeente. 
  4. Elektrisch verwarmede kussens of (terras)dekens: gezien de grotere bewustwording bij de gast, aandacht voor het milieu en stijgende energieprijzen zijn er steeds meer duurzame terrasverwarmers. Je draagt bij aan het milieu, de kosten zijn laag én je ontvangt gasten nog steeds comfortabel.

Beschutting: houd de kou buiten

Om de warmte binnen te houden en je gasten te beschermen tegen wind en neerslag, is beschutting essentieel. Denk bijvoorbeeld aan:

  1. Windschermen: door strategisch geplaatste windschermen te gebruiken, kun je windvrije zones creëren, waardoor je terras een stuk comfortabeler wordt.
  2. Overkappingen: een overkapping beschermt tegen regen en sneeuw. Kies voor een vaste constructie, zoals een pergola met glazen dak, of ga voor flexibiliteit met uitschuifbare zeilen of luifels. 
  3. Terrastenten: deze zijn eenvoudig op te zetten en bieden zowel beschutting als een gezellige, afgesloten ruimte. Ze zijn ook handig als tijdelijke oplossing voor specifieke evenementen. 

Comfortabele meubels en decoratie

Zorg ervoor dat je meubels geschikt zijn voor winterse omstandigheden. Kies voor duurzame materialen die bestand zijn tegen kou en vocht. Voeg extra comfort toe met zachte, warme kussens en leg plaids over de stoelen en banken voor extra warmte en een knusse uitstraling. Dit maakt je winterterras meteen een stuk aantrekkelijker. Om een winterse sfeer te creëren kun je decoratieve elementen toevoegen die passen bij het seizoen, zoals winterharde planten of seizoensgebonden decoraties als kerstversiering, kransen en lichtjes. 

Verlichting: sfeervol en functioneel

De juiste verlichting kan de sfeer op je winterterras maken of breken. In de wintermaanden wordt het vroeg donker, dus goede verlichting is cruciaal. Verlichting moet enerzijds functioneel zijn, vooral bij de ingang en looppaden. Hiervoor zijn wandlampen of staande lampen geschikt. Om daarnaast een uitnodigende en gezellige sfeer te creëren kun je denken aan LED-lichtsnoeren, lantaarns of kaarsen. Draadloze tafellampen zijn ideaal om altijd de juiste sfeer in jouw zaak te creëren, zowel voor binnen- als buitengebruik.

Warme dranken en winterse gerechten

Een winterterras is niet compleet zonder warme dranken en winterse gerechten. Denk aan glühwein, warme chocolademelk en stevige soepen. Een seizoensgebonden menukaart die aansluit bij de sfeer van je winterterras. 

Verleng je terrasseizoen

Een winterterras kan net zo uitnodigend zijn als een zomerterras, mits je de juiste aanpassingen doet. Met goede verwarming, beschutting, comfortabele meubels en sfeervolle verlichting zorg je ervoor dat je gasten ook in de koude maanden graag blijven komen. Investeer in deze elementen en je terras zal zelfs in de winter een warme en gezellige plek blijven voor iedereen.