Florentine Rijkmans: 'Waarom de horeca een meerwaarde kan zijn voor de zorg'
Director Horecava Florentine Rijkmans schrijft sinds 2024 columns over hot topics in de horecabranche. In deze column vertelt ze meer over hoe de horecasector en zorg elkaar kunnen helpen.
Van horeca naar zorg? Dat is helemaal niet zo’n gek idee. De horeca kan namelijk van grote meerwaarde zijn in de zorg. Nee, ik roep niet op dat alle horecaondernemers nu en masse moeten instappen in de zorg. Maar er liggen voor de horecasector wel grote kansen.
Dat de horeca- en zorgsector veel gemeen hebben, is vast geen verrassing meer. Niet voor niets zijn veel horecamedewerkers tijdens de coronapandemie in de zorg gaan werken. Zo is gastvrijheid in beide sectoren essentieel. In de horeca doen we er alles aan om het gasten naar de zin te maken, en ook in de zorg is goede aandacht voor cliënten van groot belang. Daarnaast kampen zowel de horeca als zorg al jaren met personeelstekorten. Beide sectoren proberen dit op te vangen door bijvoorbeeld in te zetten op automatisering, robotisering, maaltijdcomponenten en werken met voorgesneden producten.
Meer kwaliteit
Maar er is nog een belangrijke overeenkomst tussen zorg en horeca die ik wil aanstippen en die heeft te maken met kwaliteit. Gasten zijn een stuk kritischer geworden: ze verwachten kwalitatief goed eten en drinken. Van ziekenhuis tot zorginstelling en van buurtcafé tot hotel, overal wordt verwacht dat je een goede kop koffie kunt krijgen. Dat bakje slootwater dat je vroeger standaard kreeg voorgeschoteld, wordt niet meer geaccepteerd. Gasten weten wat ze lekker vinden en daardoor is de standaard omhoog gegaan.
Dat gasten meer kwaliteit willen – en eisen – is iets om toe te juichen. Daar worden we met z’n allen beter van. Maar het contrast tussen gezond en lekker willen eten, en het eten dat je gemiddeld genomen geserveerd krijgt in een zorginstelling is groot. Overigens niet gek, want het verzorgend en verplegend personeel staat al jaren gigantisch onder druk, waardoor er simpelweg geen tijd is om een gezonde, smaakvolle maaltijd op tafel te zetten. Tel daarbij de vergrijzende samenleving op en je kunt met zekerheid zeggen dat de behoefte aan ondersteuning in de zorg op het gebied van voeding de komende jaren alleen maar toeneemt.
De zorg ontzorgen
Gastvrijheid en goed eten en drinken bewegen zich dus steeds meer naar elkaar toe. En juist, daar liggen dan ook kansen voor de horeca. Mogelijkheden om de zorg te ontzorgen, maatschappelijk bij te dragen én zelf een nieuwe inkomstenbron te genereren. Zo kan de horeca de zorgsector ontlasten door de bereiding van kwalitatief goede maaltijden op zich te nemen en die taak uit handen te nemen. Op die manier hebben zorgmedewerkers de tijd zich volledig te richten op het verlenen van zorg in plaats van zich druk maken over het voorschotelen van een lunch of avondmaaltijd.
Er zijn al enkele initiatieven die op deze ontwikkeling inspelen. Kijk bijvoorbeeld naar cateraar Albron met het hospitalityconcept Smaakchef, tijdens Horecava 2024 uitgeroepen tot winnaar van de Horecava Innovation Award. De bewoners van de zorginstellingen waarvoor Albron werkt, krijgen zo elke dag een verse warme maaltijd die een smaakchef op locatie bereid. Dit zorgt ervoor dat zorgmedewerkers zich volledig kunnen richten op hun hoofdtaken. Ook mooi meegenomen: doordat de chef op locatie kookt, is er voor de bewoners tijd voor een praatje. Een mix dus van gastvrijheid en gezond eten en drinken.
Welke rol wil jij pakken?
Daarnaast is er ook een steeds groter wordende groep ouderen die alleenstaand en thuiswonend is. Bekend is dat deze groep op den duur steeds minder goed voor zichzelf gaat zorgen, minder trek krijgt en minder zin krijgt om te koken waardoor de algemene gezondheid achteruitgaat. De ‘out of home’-sector kent al initiatieven als Uitgekookt, Vers aan Tafel en Apetito waarbij er kant-en-klare verse, gezonde maaltijden aan huis worden bezorgd. Maar op lokaal niveau zijn er nog veel meer mogelijkheden voor horecaondernemers, zeker als er wordt gekeken naar de behoeftes van deze groep thuiswonende ouderen.
Misschien loont het wel om een dagdeel open te zijn waarin je een buurtmaaltijd aanbiedt, mogelijk op locatie in het restaurant of afgeleverd bij de voordeur. Er zijn tal van opties om op in te spelen. Kijk daarom eens naar je eigen buurt. Wat speelt hier? Waar is behoefte aan? Welke rol zou jij als horecaondernemer willen en kúnnen pakken?
Foodservice
Het mag duidelijk zijn: de horeca kan van meerwaarde zijn voor de zorg en anderzijds biedt de problematiek in de zorg kansen voor de horeca. De twee sectoren kunnen elkaar helpen. Door de zorg te ontzorgen met nieuwe horecaconcepten waarbij gastvrijheid en goed eten en drinken centraal staan, sla je als horecaondernemer twee vliegen in één klap. Je krijgt er een additionele inkomstenbron bij én je draagt op een positieve manier bij aan een betere maatschappij. Oftewel: foodservice dus, in de breedste zin van het woord.