logo

Vegetarische restaurant week biedt inspiratie & mogelijkheden

Vegetarische restaurant week biedt inspiratie & mogelijkheden

Aangeboden door: Horecava

Van 9 tot en met 15 maart is het weer zo ver: De Vegetarische Restaurantweek wordt als onderdeel van de Nationale Week Zonder Vlees voor de 3e keer gehouden. We spreken met Isabel Boerdam, initiatiefneemster van de Nationale Week Zonder Vlees en drijvende kracht achter foodblog De Hippe Vegetariër.

“Plantaardig eten wordt steeds meer omarmt,’ begint Isabel, “ook in de horeca.” Er is bijna geen één restaurant dat geen vegetarische opties heeft: Van de Vegan Junk Food Bar tot sterrenrestaurants met overheerlijke vegetarische opties. “Een trend die we nu veel zien is dat ‘vegan’ op menukaarten heel erg als buzzword wordt gebruikt. Mensen associëren het met duurzaam, gezond en innovatie.” Stelt Isabel. “Veel restaurants haken voor mijn gevoel in op de Vegan trend, ze slaan daarbij de vegetarische trend over. Maar het wordt ook vaak door elkaar gebruikt. Dan wordt er bijvoorbeeld wel honing in een vegan gerecht gebruikt, dat kan eigenlijk niet.”

Vegetarisch en Veganistisch

Eigenlijk is het verschil heel simpel: In een vegetarisch gerecht zit geen vlees of vis, maar er kunnen wel andere dierlijke producten in zitten. Een vegan(istisch) gerecht bevat helemaal geen dierlijke producten, denk aan melk, eieren, maar dus ook geen honing. Door verschillende vegetarische en/ of vegan gerechten op je menukaart te zetten, bied je niet alleen meer diversiteit in gerechten maar spreek je ook een grotere doelgroep aan.

Kijk eens naar je menukaart

Die menukaart daar heeft Isabel nog wel wat tips voor. En dan gaat het niet specifiek om de gerechten, maar om in de indeling. “Vaak komen vegetarische opties pas na de vlees- en vis opties, dan heeft het merendeel van de mensen hun keus al gemaakt voordat ze bij de vega opties komen. Ook worden vegetarische gerechten vaak aangeduid met een icoontje, meestal in de vorm van een groen blaadje. Maar eigenlijk is dat voor veel vleeseters het teken, om die gerechten sowieso over te slaan. Een veganist of vegetariër let zelf wel op of iets past bij zijn dieet.” Dus raadt Isabel aan om de vegetarische gerechten gewoon tussen de vlees en vis gerechten te zetten zonder onderscheidt te maken in volgorde of een extra icoontje. “Vegetarisch eten is een beladen onderwerp, er komen veel emoties bij kijken, het is daarom belangrijk om er op een neutrale manier over te spreken. En het dus ook op dezelfde manier op de menukaart te zetten als de andere gerechten.”

Een mooi voorbeeld

Met De Vegetarische Restaurantweek worden gasten gestimuleerd ook eens voor de vegetarische opties te kiezen én worden horeca ondernemers geïnspireerd eens anders naar hun gerechten te kijken. “Vega koken is niet zo moeilijk, met de juiste kennis en ingrediënten is het een kleine moeite met groot resultaat,” vertelt Isabel. Restaurants die meedoen ontvangen naast promotiemateriaal ook een nieuwsbrief, waarin onze partners makkelijke oplossingen aandragen.” Trots vertelt ze over ’t Zusje, een bourgondische tapasketen die met al hun restaurants meedoen aan De Vegetarische Restaurantweek: “De hele week serveren zij alleen maar vegetarische gerechten. Dit verwachten we niet van alle restaurants die mee doen, maar zij gaan er echt 100% voor!” Naast dat de gast hier kennis kan maken met 35+ verschillende vega tapasgerechtjes, biedt dit ook een inspiratie voor andere chefs. Ze vervolgt enthousiast: “Ik raad alle restaurants aan een kijkje te nemen op hun menukaart ter inspiratie.”

Eten we dan straks alleen maar plant based voedsel als we uiteten gaan? “Ik ben er 100% van overtuigd dat vegetarische eten gaat groeien en dat er meer flexitariërs komen. Steeds meer mensen zullen kiezen voor minder dierlijke producten, dit kan van alles zijn zoals andere melk in de koffie of ander broodbeleg. De horeca speelt hier een grote rol in om inspiratie te geven en de consument te laten zien wat er allemaal mogelijk is – ook thuis.”

Foto’s: De Hippe Vegetariër