Terrasverwarming in de horeca: laat jij 35% van je omzet schieten?
Wil je het hele jaar door gasten op je terras? Dat kan met terrasverwarming. Echter worden trends in terrasverwarming voor de horeca beïnvloed door de hoge gasprijzen en de wens van de overheid om zo snel mogelijk van het gas af te gaan. Welke regels gelden er momenteel rondom terrasverwarming en wat is de verwachting voor de toekomst?
Met de huidige klimaat- én energiecrisis moet het energieverbruik wereldwijd omlaag. Waar consumenten of bedrijven dat niet zelf doen, moet de overheid ingrijpen. Zij denken nu na over een verbod op terrasverwarming. Het is natuurlijk heerlijk om een kopje koffie of glas wijn op een verwarmd terras te drinken, maar is het ook maatschappelijk verantwoord om terrasverwarming aan te zetten, terwijl iedereen energie moet besparen? Om te zorgen dat er voldoende gas beschikbaar blijft, kijkt de Europese Commissie naar mogelijkheden om niet-essentieel verbruik te beperken. Terrasverwarming zou hier volgens de overheid onder vallen.
Dit is in tegenstelling tot wat een groot deel van de horecaondernemers zeggen, voor veel horecagelegenheden zijn terrasverwarmers onmisbaar. Het terras biedt extra plekken voor gasten en, zeker na de coronajaren, zijn deze extra plekken hard nodig. Koninklijke Horeca Nederland (KHN) laat weten dat het terras gemiddeld voor 28 procent van de omzet zorgt. Voor bedrijven die het hele jaar hun terras open hebben geldt dat het aandeel terrasomzet 35 procent inneemt. Bij het verdwijnen van terrasverwarming zullen al deze ondernemers flinke omzetverlies ervaren aangezien ze het terras dan niet kunnen openen op minder warme dagen.
De markt beweegt vanuit zichzelf
Ondernemers zien zelf ook de hoge kosten van de energierekening. Daardoor kijken zij al kritisch naar manieren om te besparen op energie. Er zijn namelijk een aantal duurzame keuzes als het gaat om terrasverwarming:
- Besparing op elektra is mogelijk door de verwarmer in te stellen op de temperatuur die gewenst is, bijvoorbeeld door middel van een (digitale) dimmer.
- Er zijn verwarmers waarbij constant één lamp aanstaat en de andere twee lampen schakel je alleen in wanneer de gast zijn plekje heeft gekozen.
- Installeer een bewegingssensor. De heater gaat aan wanneer er beweging op het terras is. Nadeel hierbij is wel dat de verwarmer continu opnieuw moet opstarten of al aan gaat als er alleen potentiële gasten langs lopen.
- Gebruik zonnepanelen. De opgewekte energie van de zon overdag kan ’s avonds worden gebruikt om de elektrische terrasverwarming te laten branden.
- Zet gasten in de buurt van elkaar op het terras in plaats van verspreid, dan hoeven er minder heaters aan te staan.
- De verwarmde Celsius terrasstoel. In de zitting van de Celsius terrasstoel zit een sensor die het moment detecteert waarop de gast plaatsneemt. Door deze sensor verbruikt de Celsius terrasstoel uitsluitend energie als deze in gebruik is.
Verwachting voor de komende jaren
In Frankrijk geldt er al een landelijk verbod op terrasverwarmers, maar volgend het ministerie van Economische Zaken en Klimaat zal dit vooralsnog niet het geval zijn in Nederland. Er wordt wel vanuit gegaan dat gemeenten zelf kritisch kijken naar de terrascultuur in hun eigen stad. In Leiden is vorig jaar een motie aangenomen om de terrasverwarming voor 2026 uit te faseren en ook in Amsterdam en Den Haag wordt er naar een verbod gekeken.