Start-up BUMI: Mindful Foods, voor chefs, gasten en consumenten
BUMI Mindful Foods, een food merk in Amsterdam dat zich focust op Tempeh en Seitan. Want het plankenrijk zit vol met eiwitten en het is niet nodig om die uit dierlijke producten te halen, aldus de twee bevlogen oprichters Daan en Florian. Hoe is deze start-up begonnen en waar staan ze nu?
Vertel wie zijn jullie?
Daan Schillemans (Rechts), Florian Rath (links), (founders) en het BUMI team: Orfirah Hogeman-Helstone, Max Rijper en Dirk Loefs.
Wat is jullie achtergrond?
Daan en ik (Florian) hebben een uiteenlopende achtergrond. Daan heeft jaren voor de klas gestaan als gymdocent en daarnaast personal training gegeven. Zijn liefde voor koken en goed eten is ontstaan bij een Mediterraans restaurant waar hij in de keuken heeft gewerkt. Zelf onderneem ik al van jongs af aan. Eerst in het nachtleven, waar ik clubnachten organiseerde en veel als dj optrad. Daarna per toeval bij een Zweedse IT organisatie in de sales terecht gekomen. Parallel daaraan heb ik met vrienden een restaurant opgezet en jaren een foodtruck gehad waar we veel festivals mee zijn afgegaan.
Wanneer en hoe is het idee start-up BUMI ontstaan?
Daan en ik zijn goede vrienden. Als sport- en kookfanaten inspireerden we elkaar vaak met nieuwe trainingsschema’s en bijpassende voeding. We waren volledig gericht op zo gezond mogelijk leven. Nadat we in 2015 een aantal documentaires zagen over het voedselsysteem begonnen we ons af te vragen wat de impact van onze voedingskeuzes (biologisch vlees, zuivel, avocado’s etc.) op het welzijn van dieren en de planeet is. We besloten resoluut om geen dierlijke producten meer te eten.
“Het plantenrijk zit ook vol met eiwitten!”
Geen gemakkelijke keuze, omdat we overtuigd waren dat we dierlijke producten nodig hadden om aan voldoende eiwitten te komen. Dit bleek gelukkig niet het geval, het plantenrijk zit er ook vol mee! Het vergt alleen wat meer kennis over aminozuren en in welke verhouding deze in plantaardige bronnen aanwezig zijn. In dit leerproces viel de lupineboon ons op. Deze kende we namelijk niet, terwijl lupine bijna evenveel eiwitten bevat als de eiwitrijke en alom bekende sojaboon.
In de keuken hadden we weleens geëxperimenteerd met het maken van tempeh, een voedzaam gefermenteerd product op basis van sojabonen. Het idee was om een tempeh van lupine te maken. Dit bleek een groot succes! Zo ontstond in de nazomer van 2016 het idee om deze super lekkere lupine tempeh beschikbaar te maken voor iedereen die op zoek is naar plantaardige voedzame én smaakvolle voeding. We kozen voor de naam BUMI, wat ‘wereld/aarde’ betekent in het Indonesisch, het land waar tempeh haar oorsprong vindt.
Wat hebben jullie gedaan om het bedrijf op te starten?
We kennen Jop van de Graaf, de eigenaar van de populaire saladebar keten SLA. Hij was enthousiast over ons idee en wilde de lupine tempeh introduceren. Maar hoe gingen we 150kg tempeh per week maken in onze eigen keukentjes? In plaats van zelf de benodigde apparatuur aan te schaffen zijn we op zoek gegaan naar partijen die tempeh produceren. We kwamen uit bij een familiebedrijf dat al 30 jaar Oriëntaalse producten produceert.
Parallel hieraan zijn we de lekkerste lupinebonen gaan zoeken, welke we vonden bij een Franse biologische boerencoöperatie. Er ging niet veel tijd overheen voordat onze eerste lupine tempeh’s de fermentatiekamer uitkwamen. Trots als een pauw bezorgden we onze eerste levering aan SLA. Daarna is het balletje gaan rollen en zijn we voor meerdere horeca ondernemingen en grootverbruikers gaan produceren. In de daaropvolgende jaren zijn we van producent gewisseld, is ons team gegroeid en is BUMI als merk meer gaan leven.
“Op basis van de recepturen hebben we smaakvolle variaties ontwikkeld die binnen no-time op tafel staan.”
Waar staan jullie nu?
Na het succes van onze naturel lupine tempeh zijn we ons gaan richten op de consument die graag voedzaam en lekker plantaardig wil eten, maar niet de tijd en/of kennis heeft om plantaardige producten goed op smaak te brengen. Dit heeft geleidt tot een ready-to-eat assortiment bestaande uit lupine tempeh en pulled seitan, gemarineerd in verschillende smakelijke marinades. Tempeh en seitan, een product met vleesachtige textuur op basis van tarwe, wordt al eeuwen gegeten in grote delen van Azië. Onze keuze voor deze traditionele producten zit ‘m in het feit dat ze voedzaam zijn, weinig ingrediënten bevatten en duurzaam te produceren zijn. Op basis van de recepturen hebben we smaakvolle variaties ontwikkeld die binnen no-time op tafel staan.
In Nederland zijn we onder andere verkrijgbaar bij UDEA, Ekoplaza, Marqt, Crisp, Marley Spoon en een honderdtal zelfstandige winkels. Ook in België, Duitsland, Zwitserland en Frankrijk zijn de producten bij bio groothandels en winkelketens te vinden.
Ons foodservice assortiment is gelijk aan onze consumentenrange, maar dan in grootverpakking. Deze producten leveren we (inter)nationaal via een aantal groothandels en via eigen distributie.
Wat zijn jullie toekomst plannen met BUMI?
Er staan dit jaar nieuwe producten op de planning. Hier kunnen we nog niet veel over loslaten, behalve dat we bij deze producten ook een ode hebben gebracht aan traditionele recepturen. Dergelijke recepturen zijn in elke wereldkeuken te vinden, we kunnen niet wachten om nog meer van deze oude wijsheden op een smakelijke manier te herintroduceren.
Daarnaast blijven we hard werken aan het uitbouwen van BUMI tot een kwalitatief en graag gezien plantaardig voedingsmerk in Europa.
“We bieden ruimte voor creativiteit met een voedzaam én smaakvol product, zodat je als chef in koude en warme toepassingen alle richtingen op kunt.”
Wie is BUMI’s doelgroep?
We richten ons zowel op chefs als op consumenten. Waar tempeh en seitan in hun traditionele vorm voor sommige chefs lastiger goed op smaak te brengen zijn, laten de gangbaardere vleesimitaties (gehakt, burgers en balletjes) weinig ruimte voor creativiteit. Die ruimte willen wij geven met een voedzaam én smaakvol product, waar je als chef in koude en warme toepassingen alle richtingen mee op kunt.
Waarom moet jullie doelgroep hiermee aan de slag?
Vega(n) opties op de kaart mogen niet meer het ‘degradatiehapje’ zijn, en dit hoeft ook echt niet. Met onze producten willen we laten zien dat je met smaak voorop recepten kan ontwikkelen tot een compleet gerecht. 100% plantaardig, smaak en texturen in balans, en vullend door de hoge voedingswaarde.
Hoe genereren jullie zichtbaarheid en klanten?
We spenderen veel tijd met chefs en productontwikkelaars. Het is voor ons zeer waardevol om te leren hoe zij onze producten het liefst gebruiken. Dit persoonlijke contact vormt ook de basis voor eventuele aanpassingen zodat de producten nóg beter aansluiten op de wensen. We merken dat onze inspiratietastings zeer positief verrassen en onze producten vervolgens via mond-tot-mond reclame worden getipt. Naast onze social kanalen (Instagram, Facebook en LinkedIn) worden we regelmatig genoemd door onze partners in de horeca.
Waar zijn jullie trots op?
We zijn trots op het feit dat we in de afgelopen vijf jaar heel dicht bij onze kernwaarden zijn gebleven.
Het is makkelijk om concessies te doen op het gebied van kwaliteit, voedzaamheid en duurzaamheid ten behoeve van een lagere kostprijs, versimpelde productie etc. Het nemen van dergelijke shortcuts past echter niet bij onze intrinsieke motivatie om een positieve bijdrage te leveren.
Wat is jullie grootste uitdaging en waar hebben jullie nog hulp bij nodig?
Voor ons is het uitdagend om met beperkte middelen ons merk en producten in andere Europese landen te introduceren. We zouden daarom graag meer met distribiteurs werken die onze type producten begrijpen en eenzelfde motivatie hebben om het plantaardige aanbod in dat land kwalitatief te vergroten.
Wat is dé tip voor andere start-ups in de branche?
Een openhartige tip: wees bij het ontwikkelen van producten kritisch op de brutomarge die je nodig hebt voor jouw organisatie. Wij zijn producten gaan ontwikkelen zonder besef van de kosten die gepaard gaan met het runnen van een organisatie, distributie, klant specifieke kosten etc. Hierdoor hebben we hele mooie producten ontwikkeld, maar met een uitdagende marge. En als je eenmaal je product in de markt hebt gezet is het onwenselijk om grote prijswijzigingen door te voeren.
Een andere tip die ik niet wil onthouden is: focus! De vele mogelijkheden zorgden er bij ons voor dat we soms door de bomen het bos niet meer zagen. Een goede planning en acceptatie dat we niet alles in één keer kunnen doen zorgt voor meer helderheid en een beter resultaat.