logo
Start-up in the spotlight: Vegan Masters
Food en WineStart-ups en Innovatie

Start-up in the spotlight: Vegan Masters

Aangeboden door: Horecava

Vegan is hot. Maar het is zeker geen trend, zegt Danny Galliart van Vegan Masters. “100 procent plantaardig eten is blijvend. Het is een evolutie, de toekomst. De wereld leeft in haar reserves. Aan ons de taak om iets te veranderen.” En dat doet Vegan Masters sinds kort door convenience food te ‘veganizen’. Van pizza tot burger en van stamppot tot curry.

Niet iedereen hoeft van Galliart veganist te worden. Maar vegan food moet wel toegankelijk zijn. “Het aantal veganisten neemt snel toe. In totaal zijn het er in Nederland zo’n 150.000. Maar wij richten ons vooral op de flexitariërs, mensen die graag minder vlees eten. Deze groep is ongeveer 4,5 miljoen mensen groot. Voor hen kiezen we bewust voor de producten die ze kennen. Lekkere, makkelijke gerechten, maar dan veganized.”

Roer om

Galliart, oprichter en eigenaar van Al Capone’s Pizza, was al tien jaar vegetariër toen hij een jaar geleden de documentaire ‘Cowspiracy’ zag op Netflix. Het roer moest om, wist hij. “Wat ik zag, was echt schokkend. We kunnen simpelweg niet op deze manier door leven. Onze bewustwording moet wereldwijd veranderen. Het moet duurzamer en een plantaardig dieet is het maximale dat je kunt doen. Minder vliegen? Minder auto rijden? Een prima plan. Maar ons grootste milieuprobleem is de veeteelt, nog los van het dierenleed dat ermee gepaard gaat”, vertelt Galliart gedreven.

Masters selecteren

Vandaar dat Galliart met het nieuwe concept Vegan Masters aan de slag ging. Half oktober gaat de eerste dark kitchen op een industrieterrein in Amsterdam van start. Maar daar blijft het niet bij. “Naast de ready to eat-maaltijden, binnen 30 minuten bij de consument bezorgd, gaan we ook abonnementen verzorgen met koelvers verpakte maaltijden voor thuis. En we ontwikkelen foodservice grab & go-punten op locatie. Daar starten we later dit jaar mee bij de TU Delft en het hoofdkantoor van Sanoma Media.”

De eerste acht vegan chefs zijn inmiddels geselecteerd. “Als een soort Dragon’s Den, het programma waarin ondernemers hun product pitchen, hebben we chefs gevraagd hun beste vegan dish te presenteren. En daar zijn nu acht ‘masters’ uit voortgekomen die zich onderscheiden in hun pizza’s, burgers, curry’s, stamppotten, soepen, sandwiches, nagerechten en poké bowls. Zij zullen het assortiment van Vegan Masters vullen, ieder met zijn eigen specialisme.”

Volledig composteerbaar

Maar niet alleen de gerechten van Vegan Masters zullen duurzaam en gezond zijn. “Onze verpakking is volledig composteerbaar en we gebruiken tot wel 80 procent minder plastic. Alles om onze ecologische voetafdruk zo laag mogelijk te houden. Vandaar dat we ook samenwerken met Too Good To Go, de app tegen voedselverspilling, en ons overtollige eten via hun platform aanbieden.” Galliart heeft met Vegan Masters een duidelijke visie voor ogen. Maar daarnaast ontbreekt het hem niet aan ambitie. “Onze dark kitchen in Amsterdam wordt een hub om de omringende plaatsen van ready to eat-maaltijden en koelvers verpakte maaltijden te voorzien. Dat doen we met state of the art keukenapparatuur en een heuse lopende band. Maar onze ambitie reikt natuurlijk verder dan dat. Binnen vijf jaar willen we op 50 andere plekken zo’n zelfde dark kitchen opzetten. Maar we kiezen daarbij wel bewust voor de randstad. Daar bevinden zich immers de meest millennials, flexitariërs bij uitstek.”

Photo credits en met dank aan Vegan Masters