Slimme camera registreert voedselverlies in afvalbak
Jaarlijks wordt maar liefst 1,3 miljard ton voedsel weggegooid. Een groot deel daarvan komt uit de horeca. “Zonde”, zegt Olaf van der Veen van Zero foodwaste. “Een kleinere afvalstroom komt niet alleen het milieu ten goede. De horeca-ondernemer kan er bovendien flink op besparen.”
Vandaar dat Zero foodwaste met een vernuftig nieuw concept kwam: een speciale camera en weegschaal die precies registreren wat, wanneer en waarom er verloren gaat in de afvalbak. “Door het voedselverlies in keukens in kaart te brengen, kun je efficiënter inkopen en een betere planning, voorraadbeheer en portionering bewerkstelligen”, aldus Van der Veen.
Horeca voelt verantwoordelijkheid
Een klein jaar is de startup nu bezig. “We zijn het avontuur in de avond- en weekenduren begonnen naast onze vaste banen als dataconsultant, data-analist en software engineer. Maar de reacties zijn zo positief dat we nu bijna allemaal fulltime met Zero foodwaste aan de slag zijn. De horeca voelt de verantwoordelijkheid en stoort zich al jaren aan de grote afvalstroom. Een chef is een chef geworden omdat hij voedsel iets moois vindt. Dat ziet hij natuurlijk niet graag in de afvalbak verdwijnen.”
Maar ondanks dat de horeca graag duurzamer te werk gaat, zijn extra handelingen niet gewenst. “Keukens zijn een hectische plek. Daar is dus geen tijd of ruimte voor extra stappen. Vandaar dat we de techniek en een slimme camera ontwikkeld hebben die op iedere afvalbak toe te passen is. De camera herkent automatisch de voedselresten en de weegschaal registreert de hoeveelheid. Een rapportage laat vervolgens eenvoudig zien hoe jouw afvalstroom eruit ziet. Door dat inzicht te combineren met de in- en verkoopcijfers kun je vele malen efficiënter werken. En daarmee wordt de ecologische optie ook de economisch rendabele optie.”
20 miljoen kilo afval per jaar besparen
Uit de pilotfase is duidelijk geworden dat keukens 30 tot 50 procent van de afvalstroom kunnen besparen. “Voor een middelgroot restaurant met 100 couverts op een avond kan dat een besparing zijn van 15.000 tot 20.000 euro in voedsel en uren die je kwijt bent aan het bereiden van voedsel dat je weggooit. Een flinke financiële kans”, zegt Van der Veen gedreven. “Maar ons uitgangspunt was vooral meer voedsel te besparen dan we zelf ooit op zouden kunnen. Zouden we over een paar jaar in 25 procent van de Nederlandse restaurants geïnstalleerd zijn, dan kunnen we 20 miljoen kilo afval per jaar besparen.”
Een droom die niet geheel buiten handbereik ligt want de reacties zijn louter positief. Zo is Zero foodwaste ook genomineerd voor de Horecava Innovation Award. “Een grote eer”, aldus Van der Veen. “Het is bijzonder om te ervaren dat een product dat tot voor kort alleen nog in ons hoofd bestond, nu deze erkenning krijgt. En we zijn natuurlijk erg blij dat duurzaamheid gezien wordt als een belangrijke topic, vooral nu het ook zo hard nodig is.”
Voor wie zich afvraagt hoe de techniek van het slimme camerasysteem precies werkt: op de Horecava zal Zero foodwaste op het InnovationLAB in Next Level Kitchen staan. “We laten daar zien hoe technologie in de keuken van de toekomst voor jou gaat werken. Met een aantal horecapartners zetten we er een totale horecabeleving neer. En in de keuken kun je precies zien hoe ons product werkt”, vertelt Van der Veen. “Wie dan nog vragen heeft, is bovendien ook van harte welkom in onze stand op het StartupLAB.”