Het is volop zomer en de coronamaatregelen worden dit weekend versoepeld. Eindelijk kunnen jongeren weer flirten en feesten. Maar… hoe ging dat ook alweer? Om jongeren op weg te helpen naar een leuke, sexy en veilige zomer lanceert Rutgers, kenniscentrum seksualiteit, samen met Soa Aids Nederland en de GGD-en, speciale online voorlichting via summeroflove.sense.info. Ook komt Rutgers met de vernieuwde campagne ‘Ben je oké?’, waarmee horeca, poppodia en studentenverenigingen ongewenst seksueel gedrag kunnen voorkomen.
De coronamaatregelen zijn versoepeld! Dit brengt jongeren weer naar buiten om nieuwe mensen te leren kennen, feestend de zomer in te gaan en weer volop te daten. Rutgers heeft voor horecaondernemers een toolkit ontworpen wat kroegen, poppodia, studentenverenigingen en festivals kan helpen om ongewenst seksueel gedrag te voorkomen in hun vestigingen. Samen kunnen we ervoor zorgen dat iedereen zich veilig voelt!
Uit recent onderzoek van Rutgers en Soa Aids Nederland (februari, 2021) blijkt dat corona, jongeren belemmerd heeft in hun relationele en seksuele ontwikkeling. Jongeren van 16-20 jaar hadden beduidend minder dates en minder seks dan voor de coronacrisis. “Het aantal jongeren dat dates had, daalde van 51% voor corona naar 21% tijdens de tweede lockdown,” zegt Luc Lauwers, programmamanager Seksuele vorming bij Rutgers. “De beperking van sociale contacten heeft het liefdesleven van jongeren dus nagenoeg stilgelegd.”
Jongeren hadden minder mogelijkheden om te experimenteren en te genieten van seks, terwijl dat op deze leeftijd belangrijk is. “Met de zogenoemde summer of love op komst is het hoog tijd dat we jongeren met gerichte activiteiten versterken en hun geheugen opfrissen over hoe je het met elkaar leuk en veilig houdt.”
Voor horeca, festivals en studentenverenigingen komt Rutgers deze zomer met een toolkit: Hier is het oké. Deze toolkit helpt kroegen, poppodia, studentenverenigingen en festivals maatregelen te nemen en beleid op te stellen waarmee zij ongewenst seksueel gedrag zoveel mogelijk kunnen voorkomen. Hier is het oké bestaat uit een uitgebreide checklist en een instructiekaart voor achter de bar en op verenigingen. Ook bevat de toolkit instructievideo’s waarmee horecapersoneel en mentoren van nieuwe studenten ongewenst seksueel gedrag kunnen herkennen en weten hoe te handelen als het plaatsvindt.
Hier is het oké is een aanvulling op de publiekscampagne Ben je oké?, die ongewenst seksueel gedrag tijdens uitgaan al langer bespreekbaar maakt. Sinds de start van de campagne in oktober 2018 doen al ruim 250 poppodia, horeca en festivalorganisatoren mee. En bijna 100 studentenverenigingen en alle introductiecommissies zijn aangesloten. Meer informatie staat op www.benjeoke.nl/hierishetoke.
Isabelle, 20 jaar: “Ik heb enorme zin om weer nieuwe mensen te leren kennen, festivals te bezoeken en spontane ontmoetingen te hebben. Laat de zomer maar komen!”
De speciaal ontwikkelde Zomer Tips & Tricks op summeroflove.sense.info linkt naar de landelijke seksuele voorlichtingssite Sense.info en geeft jongeren op een positieve manier – aan de hand van tips, ervaringsverhalen, oefeningen en interventies – kennis en vaardigheden om hun seksuele ontwikkeling na de coronacrisis voort te zetten. Ook krijgen jongeren antwoord op vragen die leven: Flirten en feesten na corona… hoe ging dat ook alweer? Hoe flirt ik oké? Is testen op soa’s net zo normaal als op corona? Is mijn body beach-ready? En hoe weet je eigenlijk wat de ander fijn vindt?
Rutgers wil er samen met andere organisaties voor zorgen dat jongeren een leuke, flirterig én veilige zomer tegemoet gaan, met respect voor elkaars wensen en grenzen. Op de actiepagina www.rutgers.nl/summeroflove staat meer informatie.