Restaurant ’t Havenmantsje wint HANOS Gouden Koksmuts
Ruben van Zanten en Pascal Poldervaart van Restaurant ’t Havenmantsje uit Harlingen zijn de winnaars van de HANOS Gouden Koksmuts 2025! Tijdens de finale in de wedstrijdarena van het NK Koken op Horecava streden de deelnemers om de winst. De finalisten waren: Restaurant de Tramhalte, Marco Culinair, Restaurant ’t Havenmantsje, Landgoed het Roode Koper en Restaurant Basliek*.
4-gangenmenu uit de blackbox
De deelnemers mochten de amuse onvoorbereid meenemen en moesten ter plekke een 4-gangenmenu bereiden met ingrediënten uit een blackbox. HANOS stelde een uitgebreide blackbox samen met onder andere kingfish, vongole, groenten en fruit. De Van Drie Group leverde kalfshaas en lever als verplichte onderdelen, en Beetz voegde Dry Aged Biet toe. De Gouden Koksmuts stond op een prominente plek in de wedstrijdarena te schitteren om de deelnemers, allen gekleed in kleding van Chaud Devant, nog meer motivatie te geven.
Een vakjury van topchefs
De jury stond uit gerenommeerde chefs, waaronder Lars van Galen (’t Lansink* SVH Meester en oud-winnaar), Marleen Brouwer (Noor* en oud-winnaar) Jurgen van der Zalm (Vinkeles **) en Michèl Lambermon (SVH Meester en oud-winnaar). Zij waren onder de indruk van het hoge niveau en complimenteerden de deelnemers met hun samenwerking en creativiteit met de producten in de blackboxen. De jury gaf de deelnemers wel de tips mee dat meer uitdaging mogen zoeken in de bereiding van het kalfsvlees.
Winnende prestatie van 't Havenmantsje
Team ’t Havenmantsje, met Ruben van Zanten en Pascal Poldervaart, leverde over de gehele linie een uitzonderlijke prestatie. Hun gerechten waren zowel visueel als qua smaak perfect op niveau – een unicum in kookwedstrijden. Volgens keukenchefs Waldrik Kremer en Bert van Manen was de overwinning van Ruben en Pascal het resultaat van intensieve training en voorbereiding: “Het winnen van een wedstrijd als deze valt of staat met samen trainen en voorbereiden en Ruben en Pascal hadden dit duidelijk gedaan."
Prijzen voor de winnaars
De winnaars mochten vele mooie prijzen mee naar huis nemen. Naast de HANOS Gouden Koksmuts kregen de deelnemers van Rational een prachtige stoomoven, Big Green Egg schenkt een Big Green Egg Large inclusief accessoires, De VanDrie Group een mooie cheque voor een masterclass kalfsvlees, Koppert Cress schonk de prachtige Nederlandse vanille, Dick verzorgde een prachtige messenset, en Dobla gaf de winnaars The Best of Dobla. Het Gastronomisch Gilde reikte ook een cheque van € 500,- uit aan de winnaars.
Inschrijving HANOS Gouden Koksmuts 2026
Wil jij meedoen aan de volgende editie? De inschrijving voor de voorronde van de HANOS Gouden Koksmuts 2026 opent in mei en vindt plaats tijdens Gastvrij Rotterdam.