logo
Podcast "Mijn vader is een afhaal Chinees"

Podcast recensie "Mijn vader is een afhaalchinees"

Fast CasualHorecaHorecaondernemerOndernemerschap

Podcast recensie "Mijn vader is een afhaalchinees"

Aangeboden door: Horecava

Als horecaprofessional heb je weinig tijd om te lezen, maar een podcast luisteren onderweg of tijdens klusjes waar je niet heel erg bij na hoeft te denken kan nog wel lukken. Daarom deelt Horecava recensies van podcasts die interessant zouden kunnen zijn voor jou. De eerste in de reeks:” Mijn vader is een afhaalchinees.”

In de driedelige podcast Mijn vader is een afhaalchinees gaat journalist Felicia Alberding op zoek naar de verhalen achter in Nederland populaire gerechten met een buitenlandse oorsprong. Denk aan babi pangang, döner kebab en een Surinaams broodje of roti. Dit is een podcast van de VPRO.

Tweede en eerste generatie restaurateurs

In deze podcast komen vooral de mensen van de tweede generatie aan het woord. Zoons vertellen hoe hun ouders het bedrijf leiden en hoe zij dit anders willen doen of doen. Door de titel lijkt het alsof de podcast alleen over Chinees-Indische restaurants gaat, maar alleen de eerste aflevering gaat hierover. De twee andere afleveringen gaan over Turkse en Surinaamse restaurants. Vragen die in de podcast gesteld worden zijn:

  • Hoe authentiek zijn de gerechten die wij bij deze restaurants eten?
  • Waarom zijn er aanpassingen gedaan?
  • Wat zijn de drijfveren van de eerste generatie en wat wil de tweede generatie anders doen?

Het antwoord is voor alle geïnterviewden anders en zo blijkt de waarheid nooit zo duidelijk en eenduidig als we zouden willen.

Sucuk bitterballen

Is het erg om gerechten aan te passen en er misschien iets nieuws van te maken? Interessant is de discussie over culturele toe-eigening. Mag een HEMA de naam roti plakken op een gerecht dat daar niet op lijkt? Wat vinden we van sucuk bitterballen? Zorgt het eten van elkaars eten voor een verbeterde band tussen culturen, of juist niet?

‘Mijn vader is een afhaalchinees’ is een podcast die je aan het denken zet over eetculturen en de motivatie van restaurantondernemers. De afweging tussen geld verdienen en jouw cultuur laten proeven. Het is jammer dat er maar drie afleveringen zijn. Iedere keuken verdiende drie afleveringen voor zichzelf. Nu zijn er te weinig mensen gesproken waardoor het vrij oppervlakkig blijft. Vreemd is dat het Italiaanse restaurant en de Italiaanse ijssalon helemaal niet meegenomen zijn.

Zelf luisteren?

De podcast ‘Mijn vader is een afhaalchinees’ is beschikbaar via de gebruikelijke podcastkanalen.

Verder luisteren?

Podcast recensie "Fuck wijn"