logo
Vier mensen drinken lachen en drinken een drankje

Ongeluk tijdens bedrijfsuitje: ben jij als werkgever aansprakelijk?

Ongeluk tijdens bedrijfsuitje: ben jij als werkgever aansprakelijk?

Aangeboden door: CLINT | Littler

In de horecabranche zal het wel eens voorkomen dat een werknemer bij de uitvoering van de werkzaamheden gewond raakt. Denk aan een valpartij in de keuken, brandwonden door hete borden of snijwonden door gebruik van een scherp mes. In beginsel is de werkgever aansprakelijk voor de schade als gevolg van een arbeidsongeval. Maar wat als de werknemer gewond raakt tijdens een bedrijfsuitje? Wie is er dan aansprakelijk?

Werkgeversaansprakelijkheid bij arbeidsongevallen

Werkgevers hebben een zorgplicht om werknemers een werkomgeving te bieden waarin zij hun werkzaamheden op een veilige en gezonde manier kunnen verrichten. Dit betekent dat werkgevers passende maatregelen moeten nemen om ongevallen te voorkomen. Op het moment dat tijdens werktijd toch een ongeval plaatsvindt, is de werkgever in beginsel aansprakelijk voor de schade die hieruit voortvloeit. Hierop geldt een uitzondering, namelijk in het geval dat de werkgever kan aantonen dat hij aan zijn zorgplicht heeft voldaan en de veiligheid van de werkomgeving voldoende heeft gewaarborgd. Daarnaast is de werkgever niet aansprakelijk wanneer de werknemer opzettelijk of bewust roekeloos heeft gehandeld.

Deze aansprakelijkheid beperkt zich niet alleen tot de werkvloer. Ook in het geval dat de werknemer letsel oploopt door een ongeval bij bedrijfsuitjes of personeelsactiviteiten kan de werkgever onder bepaalde omstandigheden hiervoor aansprakelijk worden gesteld.

Aansprakelijkheid werkgever bedrijfsuitje

Of de werkgever aansprakelijk is voor een ongeval tijdens een bedrijfsuitje, hangt af van meerdere factoren. In de rechtspraak zijn hiervoor een aantal richtlijnen gegeven. Zo maakt het uit of het bedrijfsuitje verplicht is of dat werknemers hier vrijwillig aan deelnemen. Op het moment dat het uitje verplicht is, of indien er druk wordt uitgeoefend op de werknemers om erbij te zijn, wordt het sneller gezien als een verlengstuk van het werk. In dat geval geldt de wettelijke zorgplicht van de werkgever ook tijdens het bedrijfsuitje.

In het geval dat werknemers niet verplicht zijn eraan deel te nemen, hangt de aansprakelijkheid van de werkgever af van de omstandigheden. Zo kan de werkgever bij activiteiten met een verhoogd risico op een ongeval verplicht zijn om extra voorzorgsmaatregelen te nemen. Naast voorzorgsmaatregelen, moet de werkgever ook veiligheidsmaatregelen treffen, zoals het geven van duidelijke instructies en beschermingsvoorzieningen.

In het geval dat sprake is van een zodanige samenhang tussen de activiteit (in het kader waarvan het ongeval plaatsvindt) en de arbeidsovereenkomst geldt, op basis van goed werkgeverschap, nog steeds een (aanvullende) zorg- en preventieplicht. Deze plicht moet de werkgever ook bij bedrijfsuitjes nakomen.

In een zaak waarbij een werknemer gewond raakte tijdens een personeelsfeest met rollerskaten, oordeelde de rechter dat de werkgever aansprakelijk was. De werkgever had onvoldoende veiligheidsmaatregelen genomen en onvoldoende de risico’s beperkt.

In een andere zaak was sprake van een ongeval door een rodeostier die op een personeelsfeest stond. Eén werknemer raakte gewond door een val van de stier, maar de rechter oordeelde dat de werkgever niet aansprakelijk was. De rechter overwoog hierbij dat rodeorijden een activiteit is waarbij de stier rondjes draait en heen en weer bokt terwijl de persoon die er op zit probeert om zo lang mogelijk op de stier te blijven zitten. Uiteindelijk vallen alle deelnemers, net als de werknemer, op enig moment van de stier op het kussen, de één wat eerder dan de ander. Dat is inherent aan het rodeorijden en daarin schuilt ook een deel van het plezier. Kortom, deze werknemer had zich ervan bewust kunnen zijn dat rodeorijden op zo’n stier niet zonder risico is. De rechter oordeelde dat dit geen dusdanig gevaarlijke activiteit is dat het niet zou mogen plaatsvinden op een personeelsfeest. Bovendien konden de werknemers er zelf voor kiezen om op de rodeostier te rijden.

Wat kan de werkgever doen?

Het organiseren van bedrijfsuitjes buiten werktijd is niet geheel zonder risico’s voor zowel de werknemer als de werkgever. Om aansprakelijkheid te beperken, is het verstandig om bij het organiseren van een bedrijfsuitje rekening te houden met de volgende punten:

  • Is de activiteit verplicht of vrijwillig (doel van het personeelsuitje)?
  • Waar vindt de activiteit plaats?
  • Zijn er risico’s verbonden aan de activiteit? Hoe kunnen deze worden beperkt?
  • Zijn er voldoende veiligheidsmaatregelen getroffen? Zoals bescherming en professionele begeleiding?
  • Zijn werknemers goed geïnformeerd over de risico’s en voorzien van instructies?
  • Hoe wordt omgegaan met alcoholgebruik en toezicht hierop?

Door bovenstaande aspecten in acht te nemen, kan de werkgever de kans op een ongeval van een werknemer en zijn aansprakelijkheid hiervoor verkleinen. 

Logo CLINT | Littler

Dit artikel is aangeboden door: Puck Groeneweg

Puck werkt per 1 februari 2025 als Junior Associate bij CLINT | Littler. Na haar bachelor en de master Privaatrecht aan de Universiteit van Amsterdam gevolgd te hebben, voltooide zij in 2023 haar master Arbeidsecht aan dezelfde universiteit. Tijdens haar studie heeft Puck bij verschillende advocatenkantoren werkervaring opgedaan. Hierna was zij werkzaam als juriste arbeidsrecht bij Brunel, waar zij zelfstandig dossiers behandelde en werkervaring opdeed in het adviseren en procederen.

Word gratis lid van onze community en ontvang de Horecava nieuwsbrief met video’s, interviews en de laatste trends uit de horecabranche.