logo

Natuurwijn, wat is het en moet het op de kaart?

Food en WineDuurzaamheidHorecatrends

Natuurwijn, wat is het en moet het op de kaart?

Aangeboden door: Horecava

Natuurwijn is booming. Mensen die bewuster bezig zijn met waar hun eten en drinken vandaan komt, hebben de natuurwijn ontdekt en zijn bereid hier honderden euro’s per maand aan uit te geven. Volgens hen is de smaak en ervaring puurder en intenser. Maar wat is natuurwijn en waarom zou je het op de kaart moeten zetten?

Wat is natuurwijn?

Natuurwijn is wijn die op een zo natuurlijk mogelijke manier gemaakt wordt. De wijn wordt gemaakt met zo min mogelijk ingrepen van de wijnmaker. Hierdoor is het een puur natuurlijk proces. Daarnaast wordt er geen gist toegevoegd en zit er in de wijn geen, of zo min mogelijk, sulfiet.

Arbeidsintensief proces

10 onbekende wijnlanden >>Om een echte natuurwijn te maken moeten de druiven handmatig worden geoogst. Druiven die nog niet rijp zijn, of die aangetast zijn komen niet in de wijn terecht. Ook ongedierte wordt direct met de hand verwijderd. Dit maakt de wijn een stuk duurder, maar de liefhebber heeft het er graag voor over.

Wilde druifeigen gisten

Er wordt voor natuurwijn dus zo min mogelijk sulfiet gebruikt. Sulfiet wordt bij gewone wijn gebruikt om de wijn te zwavelen. Met zwavelen worden bacteriën gedood en wordt de wijn gestabiliseerd. Het is een manier om te conserveren. Maar bij het zwavelen worden ook de druifeigen gisten gedood. Bij natuurwijn gebeurt dit niet en wordt de druifeigen gist gebruikt, een wilde gist.

Geen klare wijn

Gewone wijn wordt na gisting met chemische middelen geklaard. Dit is niet het geval bij natuurwijn. Wel zakken vaste delen en droesem naar de bodem en dat blijft achter bij het oversteken naar een ander vat. Er mag minimaal gefilterd worden. Natuurwijn zal dus altijd een beetje troebel blijven. De liefhebber van natuurwijn vindt dat wijn er gezonder en natuurlijker uitziet als hij niet helemaal helder is. In dit geval is troebele wijn dus juist een verkoopargument.

Natuurwijn op de kaart?

Zet je natuurwijn op de kaart, dan is het belangrijk dat je het verhaal achter deze wijn kent. Dat de wijn troebel kan zijn, dat de smaak niet altijd hetzelfde is en dat natuurwijn een stuk duurder is dan gewone wijn. Kijk naar je doelgroep en bedenk of deze wijn bij hen past.

Meer lezen over deze doelgroep, het NRC heeft hier een interessant artikel over geschreven.