Minder voedselverspilling in de horeca
In Nederland wordt ongeveer een kwart van het voedsel verspild. Consumenten hebben hier het grootste aandeel in, maar ook wordt een flink percentage veroorzaakt in de horecasector. Minder voedselverspilling is dan ook een must in elke horecaonderneming. Jouw bijdrage helpt niet alleen het milieu en het verduurzamen van onze wereld, maar kan ook bijdragen aan je verdienmodel.
Tips tegen voedselverspilling in jouw zaak
Een vierde van het voedsel wordt jaarlijks in Nederland verspild. En in Europa is 6% van de totale uitstoot van broeikasgassen een gevolg van voedselverspilling door menselijke activiteit. Door verspilling tegen te gaan ben je goed bezig voor het klimaat en bespaar je kosten. Daarom is de ambitie van Samen Tegen Voedselverspilling om Nederland één van de eerste landen te maken die voedselverspilling met de helft weet te verminderen voor 2030. Om ondernemers hierbij te helpen hebben zij een leaflet met praktische tips verzameld die je gelijk kunt toepassen in jouw onderneming. Schrijf daarnaast gelijk de Verspillingsvrije Week van 2023 in je agenda. Van 11 tot en met 17 september daagt Samen Tegen Voedselverspilling je uit om zo min mogelijk voedsel te verspillen. Hoe meer mensen meedoen, hoe meer eten en drinken we redden.
Als er toch iets overblijft
Blijft er toch onverhoopt eten of drinken over en kun je de restjes niet meer gebruiken? Breng het dan naar de Voedselbank. De voedselbank zorgt ervoor dat overgebleven eten en drinken wordt afgeleverd bij gezinnen die leven onder de armoedegrens. Een mooie manier om verspilling tegen te gaan en duurzaamheid te combineren met sociaal maatschappelijk actief te zijn.
De strijd tegen voedselverspilling heeft echter ook een schaduwzijde. Dat we met elkaar steeds bewuster inkopen en voedselprocessen beter inrichten betekent aan de ene kant dat er minder voedselverspilling is, maar aan de andere kant stagneert het voedselaanbod dat binnenkomt bij de voedselbank. Als dit blijft toenemen ontstaat er een tekort aan voedselpakketten bij de voedselbank. Toch zijn er ook alternatieve manieren om de voedselbank te ondersteunen, zonder dat het ten koste gaat van je eigen winstgevendheid als ondernemer:
- Gelddonatie
Door de oplopende energiekosten en de stijgende prijzen van de boodschappen zien voedselbanken het aantal mensen dat om hulp vraagt toenemen. En dat terwijl het voedsel dat binnenkomt bij de voedselbank afneemt. Door een gelddonatie te doen, zowel als bedrijf of als particulier, kan de voedselbank (houdbare) artikelen in bulk opkopen.
- Een kleine bijdrage voor kraanwater
Vraag in jouw horecazaak een kleine bijdrage voor kraanwater en laat je gasten weten dat deze kleine bijdrage wordt geschonken aan een goed doel. Dit kan een goed doel naar keuze zijn of je kunt er gelijk voor kiezen dat de opbrengst naar de voedselbank gaat. Het zal gasten ook een fijn gevoel geven dat jij je als horecagelegenheid inzet voor het goede doel én dat zij daar zelf ook een steentje aan bijdragen.