Mariusz Olesinki uit Woerden wint NK Lekkerste Pasta 2025
Chef Mariusz Olesinki van restaurant Viviamo in Woerden heeft de derde editie van het NK Lekkerste Pasta op de Horecava gewonnen. Hij verraste de jury met een reuze ravioli gemaakt met slechts drie hoofdingrediënten. Giovanni Carmelitano van Casalinga in Amsterdam won zilver en het brons was voor Ennio Zaccariello van Primo in Hilversum.
Mariusz Olesinki, geboren in Polen en gespecialiseerd in de Italiaanse keuken, kwam naar de Horecava met ‘Ravioli de Mariusz’, een grote ravioli gevuld met ossenstaart, geserveerd met demi glace, doperwten en doperwtencrème. Het leverde hem goud op tijdens het NK Lekkerste Pasta.
“Verrassend, want ik was onder de indruk van het niveau van de andere deelnemers”, reageert Mariusz Olesinki na de wedstrijd. “Maar ik wist dat dit gerecht in de smaak zou vallen. Overal waar ik heb gewerkt, was het een hit, ook bij Viviamo. En dat terwijl het een simpel gerecht is met slechts drie ingrediënten: pasta, vlees en doperwten. De vorm maakt het verrassend.”
De jury van het NK De Lekkerste was inderdaad blij verrast door Ravioli de Mariusz. “Simpel maar goed uitgevoerd en smaken die mooi in balans waren”, zei de jury, die unaniem was in haar oordeel. “Zowel de vulling als de ravioli, beiden niet makkelijk om te maken, waren erg goed. De vulling was heel lekker, zeker in combinatie met de doperwtencrème. Het was winters comfortfood.”
Giovanni Carmelitano van Casalinga in Amsterdam pakte zilver met ‘Arte Povera’, een pasta mista met onder andere guanciale, verse mosselen, aardappelen en korst van Parmigiano Reggiano. De jury prees het gerecht om de zachte smaken en Giovanni om het gebruik van kwaliteitsproducten, zoals de olijfolie en de mosselen. “En met andere ingrediënten, vervaardigd uit overblijfsels, paste het gerecht perfect in de tijdsgeest”, aldus de jury.
Ennio Zaccariello van Primo in Hilversum ging, net als in 2023, met brons naar huis. Hij maakte ‘Gnocchi della Nonna Lilina’, met een saus gemaakt van Pecorino en aardappelen en knapperige guanciale. “De saus was goed van smaak en textuur”, vond de jury. “Dit gerecht was technisch heel knap uitgevoerd.”
Top 3
- Mariusz Olesinki, Viviamo in Woerden
2. Giovanni Carmelitano, Casalinga in Amsterdam
3. Ennio Zaccariello, Primo in Hilversum
Jury NK Lekkerste Pasta 2025
De jury van het NK Lekkerste Pasta 2025 bestond uit voorzitter Sarah Puozzo (hoofdredacteur South & Pepper, columnist en eigenaar van Pasta Academy Benelux), Donatello Piras (onder meer bekend van de Italië Podcast van BNR) en Robert Verweij (oprichter en eigenaar van TeesT).
Vakjury
Aan het NK Lekkerste Pasta 2025 deden zeven deelnemers mee. De opdracht was om ter plaatse op het podium, binnen tien minuten, vijf identieke creaties te maken, welke door de vakjury werden geproefd en beoordeeld. De jury heeft gelet op uitstraling, creativiteit, smaakbeleving, eetbaarheid, samenstelling en inkoopprijs.
Praktijkjury
Deelnemers werden tijdens de mise en place beoordeeld door een praktijkjury. Deze beoordeling vindt plaats op basis van de hygiënecode Horeca 2016. De praktijkjury let ook op efficiency, tijdsindeling en de betrouwbaarheid van de kostprijscalculatie. De praktijkjury wordt sinds jaar en dag ingevuld door Houwers.
Fotobijschrift top 3, vlnr: Sjoerd Mampaey (2), Bas Diks (1) en Lisette de Jong (3)