Meer maaltijden minder voedselverspilling
Het No food waste project van Jaap Sloof krijgt steeds grotere bekendheid. Met als gevolg 60% minder voedselverspilling en duizenden maaltijden voor dak- en thuislozen en minder bedeelden. Een doorlopende actie, die hopelijk ook na de (horeca) lockdown nog stand houdt.
Het is bijna een jaar geleden, 15 maart 2020. Vanwege de Corona-maatregelen moest alle horeca plotseling dicht. Voedselverspilling was niet te voorkomen leek het: volle koelcellen, biervaten, vrieskisten en een houdbaarheidsdatum die steeds dichterbij kwam. Niet alleen in de cafés en restaurants was dit het geval ook bij de groothandels en producenten stapelde zich de producten op.
Er werd gezocht naar oplossingen, directe verkoop aan de consument vanuit restaurants en groothandels die hun assortiment ook openstelden voor consumenten. Ondertussen kwamen duizenden mensen zonder werk te zitten of konden hun functie (tijdelijk) niet meer uitoefenen.
Een van die mensen die zijn functie niet meer kon uitoefenen is Jaap Sloof, culinair adviseur bij De Kweker Amsterdam (onderdeel van de Sligro Food Group). Hij sprong in op de grote hoeveelheid voedselverspilling die door de lockdown ontstond én wilde dit ten goede laten komen aan mensen die door de Corona-crisis moeilijk aan voedsel komen. Zoals dak- en thuislozen en minder bedeelden.
Jaap stroopt zijn mouwen op tegen voedselverspilling
Er kwam een samenwerking op gang met Atelier Thuisbasis en het Boathouse vanwaar de pakketjes werden rondgebracht. Hier haakte Jaap aan. “Ik ben toen zelf gaan koken, in het begin 150-200 maaltijden die verpakt werden en rondgebracht naar mensen in Amsterdam die slecht ter been waren.” Dit goede initiatief ging snel in de rondte.
“We hadden al een samenwerking met De Regenboog Groep, maar die hebben we toen meer structureel opgezet. Waarbij zij nu op 10 locaties in Amsterdam koken met spullen die tegen de houdbaarheidsdatum aanzitten.” Veel mensen die dakloos zijn geworden door de crisis komen helpen op de locaties en werken nu in de keuken om de producten te verwerken tot maaltijden.
Ook nu gaat het initiatief nog door. Jaap vertelt enthousiast: “Het hele bedrijf werkt mee. Twee keer per week maak ik een rondje door de zaak. Collega’s weten dat en leggen al spullen klaar. Groenten, vlees- en zuivelproducten die tegen de houdbaarheidsdatum aanzitten gaan mee naar de verschillende locaties.” Niet alleen zijn (naaste) collega’s, chefs en producenten steunen Jaap met zijn no waste project, ook de directie van Sligro Food Group, gaf Jaap een ’thumbs up’ op social media voor het project.
Deel je producten die bijna over datum zijn
Omdat er momenteel zoveel voedselverspilling is en het initiatief meer bekendheid krijgt sluiten steeds meer leveranciers en producten zich aan. Producenten als Bonduelle, Enrico, Flora, een grote paddenstoelenkweker en KingFish doneren hun producten. Wetende dat Jaap er nog iets goeds mee kan doen. “Nu doe ik regelmatig een visje bij de pakketten,’ vertelt Jaap met een lach. Ook verschillende instanties hebben zich aangesloten. Zo gaat er ook een deel naar Resto Van Harte, Blije Buren en Helen’s Free Food Market.
Dit project waarbij het mes aan twee kanten snijdt, heeft de mogelijkheid om nog veel groter te worden. Jaap roept dan ook producenten en leveranciers op om contact op te nemen met de verschillende instanties. Jaap: “Er zijn nu zoveel mensen die een maaltijd kunnen gebruiken en er is zoveel food waste, laten we dat samenbrengen tot iets positiefs!”