logo
AD HotelloTop (1)

Logistieke kosten: de verborgen uitdaging voor horecaondernemers

Food en WinePartner nieuws

Logistieke kosten: de verborgen uitdaging voor horecaondernemers

Aangeboden door: Horecava

Als horecaondernemer heb je de laatste jaren al flink wat financiële uitdagingen het hoofd moeten bieden. Maar wist je dat logistieke kosten de komende jaren een nog grotere impact kunnen hebben op jouw verdienmodel? Volgens een nieuw rapport van het FoodService Instituut Nederland (FSIN) en Topsector Logistiek lopen die kosten hard op, en het is tijd om actie te ondernemen.

Wat speelt er?

Horecazaken in Nederland worden gemiddeld twaalf keer per week beleverd. Logisch, want je wilt je gasten altijd de beste kwaliteit bieden. Maar met de komst van zero-emissiezones in binnensteden en strengere venstertijden voor leveringen wordt het steeds ingewikkelder (en duurder) om jouw producten op tijd in huis te hebben. Elektrische voertuigen kunnen minder meenemen dan dieseltrucks, en dat betekent meer ritten en hogere kosten.

De kosten lopen op

Naast alle andere stijgende kosten - van inkoop tot energie - betalen horecaondernemers ongemerkt steeds meer voor logistiek. Leveranciers en groothandels rekenen die hogere kosten namelijk door in hun prijzen. “Veel ondernemers realiseren zich niet dat ze op logistiek terrein enorme kansen laten liggen om kosten te besparen,” zegt Anique Veldhuis-Grievink van het FSIN. “Je bent eigenlijk een dief van je eigen portemonnee als je daar niets mee doet.”

Hoe kun je kosten verlagen?

Gelukkig zijn er manieren om slim met logistieke kosten om te gaan. Denk aan minder leveringen per week, samen inkopen met andere ondernemers of beter plannen. Het vergt een andere manier van werken, maar het kan je flink wat geld besparen. Dit zijn praktische stappen die niet alleen je marges verbeteren, maar je ook beter voorbereiden op de toekomst. Samenwerking in de keten is hierbij cruciaal.

Wat betekent dit voor jouw zaak?

De uitdagingen zijn groot, maar niet onoverkomelijk. Het draait om anders denken en doen. Ga je mee in de stroom en pas je je organisatie aan, dan houd je jouw zaak financieel gezond. Dat is niet alleen goed voor jou, maar ook voor je gasten, die blijven rekenen op een fijne eetervaring zonder dat de prijzen de pan uit rijzen.

Ontdek meer tijdens de Horecava

Ben je benieuwd hoe je praktisch aan de slag kunt met deze uitdagingen? Tijdens de Horecava deelt FSIN-directeur Inga Blokker belangrijke inzichten over de logistieke trends en kansen. Of je nu klein of groot bent, op de Horecava vind je inspiratie en oplossingen om je zaak toekomstbestendig te maken. Mis het niet!

Samen kunnen we de horeca weerbaar maken tegen de uitdagingen van morgen. Want met de juiste keuzes zorg je ervoor dat jouw zaak blijft bruisen, ongeacht wat er op je pad komt.