Leven in de brouwerij
Een olievlek is er niets bij, zo snel verspreidt het ambachtelijke biervirus zich over ons land. In aantal brouwerijen hebben we bierbuurland België vér achter ons gelaten.
Biergeeks hebben hun eigen trendy magazine Schuim, en op TV volgden we Kasper van Kooten en Patrick Stoof bij hun omzwervingen door bierland, in het goed bekeken NPO programma Leven in de Brouwerij.
Elke maand komen er nieuwe craft bier brouwerijen bij. Dit voorjaar alleen al in Amsterdam: Brouwerij Poesiat en Kater aan de Polderweg, met 160 zitplaatsen en een groot terras. Two Chefs Brewing in het Westelijk Havengebied, met 12 vergistingstanks en een eigen afvullijn is gelijk de grootste microbrouwerij van de stad. Langs de A9, onder de rook van Ikea, opende de kleine Kloosterbouwerij Kleiburg, met eigen hoptuin en eetcafé. Met de opbrengst worden dakloze gezinnen opgevangen.
In Den Haag, op het industriële Binckhorstterrein, bouwde Kompaan met zeecontainers hun nieuwe Brouwhuis en BeerBar, met 20 eigen bieren op tap en lekkere bijpassende happen. In Medemblik opende Stadsbrouwerij Radboud. Bij de splinternieuwe Bierbrouwerij Breda in Breda kunnen tientallen huurbrouwers terecht, die (nog) niet over eigen brouwcapaciteit beschikken.
Booming
Deze winter bezocht ik de eerste Dutch Craft Beer Conference in Amersfoort, met workshops en internationale sprekers. De Onafhankelijke Craft Brouwersvereniging ging, zo blijkt uit cijfers, in twee jaar van 105 naar 175 leden; stijging van bijna 70%. Hun aandeel in de totale bierconsumptie stijgt ook, maar blijft met 1,1%, slechts een druppel in een enorme pilsplas, zie infographic.
Toch kijken ook de grote fabrieksmatige brouwers voor hun groeiscenario’s met begerige ogen naar de craftbiermarkt. Ze nemen kleine brouwers over, of ontwikkelen hun eigen speciale bieren en geven die een ambachtelijk imago mee.
Inspiratiebron
Ook horecaondernemers kiezen voor formules waarin (speciaal)bier een steeds belangrijkere rol speelt. Een nieuw terras met de look and feel van een Berlijnse biertuin. Een bierproeflokaal annex eetcafé naast de plaatselijke brouwerij. Brewpubs en biertapperijen in de binnensteden, om maar niet te spreken van de vele bierfestivals. Restaurants kiezen vaker voor bier op het bord én in het glas ernaast. Bierpairing -het combineren van gerechten met bier- is inmiddels een vertrouwd begrip. Chefs ontwikkelen hun eigen culinaire biertjes, gediplomeerde biersommeliers staan startklaar om de gast te adviseren.
Maatschappelijke rol
Tijdens de Horecava Innovation Award verkiezing van 2017 vielen twee speciaalbieren ‘met een verhaal’ in de prijzen: Pieperbier van Instock, gemaakt met aardappels die anders zouden zijn vernietigd. En Hemelswater Code Blond, gebrouwen met lokaal opgevangen regenwater, dat graag de discussie over de klimaat problematiek aanzwengelt.
Diverse ambachtelijke brouwerijen werken met medewerkers ‘met een afstand tot de arbeidsmarkt’ of profileren zich als zorgbrouwerij. Sympathieke biertrend om mee te besluiten: brouwers focussen zich op bieren bomvol smaak maar met een lager alcoholpercentage (zoals Session IPA, tussen 3,5 en 4,5%) en op smakelijke alcoholvrije varianten.
“Craft beer, hotter than hot”
Puck Kerkhoven schrijft als culinair journalist over foodtrends voor diverse dag- en vakbladen. Ze publiceert (kook)boeken over het terugdringen van food waste en het combineren van bier en food. Ze is vast jurylid van Horecava Innovation Award (HIA).