logo

We zijn eigenlijk commerciële dorpshuizen

We zijn eigenlijk commerciële dorpshuizen

Aangeboden door: Gastvrijheidscoach

Met kerst lag zijn wieg al in een hotelkamer van het hotel van zijn opa. Toen hij 10 was startte zijn ouders een eigen hotel waar hij zelf ook woonde en vervolgens studeerde hij Hotelschool Ter Duinen in België. Oftewel, de voorliefde voor de horeca is er bij Leon van Bourgonje met de paplepel ingegoten.

Eerdere ervaringen

Voordat Leon bij De Eendracht terechtkwam, heeft hij tijdens zijn jeugd in een horeca-ondernemersgezin en zijn opleiding aan een hotelschool al veel ervaring en kennis opgedaan. Daarnaast was hij op jonge leeftijd al bedrijfsleider bij een restaurant en heeft hij Grand Café Bourgogne in Hotel Merlet geopend. Vervolgens heeft hij in een 5-sterren hotel in Zwitserland gewerkt. Hij is maître geweest bij hotel des Indes in Den Haag. Tot slot heeft hij voor Herman den Blijker gewerkt en hij is daarna 8 jaar verantwoordelijk geweest voor alle horeca in De Hermitage Amsterdam.

Op jonge leeftijd wist hij al dat hij niet in de voetsporen van zijn ouders en oudere broer wilde treden door ook het familiebedrijf Restaurant Hotel Merlet te betreden. “Een sterrenzaak is leuk, maar ik wilde liever een brasserie met een heel goede keuken, die inzage kreeg ik bij Herman den Blijker. Daarnaast leek het hem altijd al interessant om verschillende zaken te runnen.

“Alhoewel 6 vestigingen van De Eendracht ook niet helemaal was hoe ik het voor me zag vroeger”.

Veel verantwoordelijkheid

De start van de coronacrisis zorgde ervoor dat er een stapje terug werd genomen. Een moment om te kijken wat er verbeterd en geoptimaliseerd kon worden binnen De Eendracht. Dit is ook de reden dat De Eendracht tijdens de eerste sluiting van de horeca door de coronacrisis besloot om De Jonge Haan in Hilversum en De Tafelberg in Blaricum toe te voegen aan de Eendracht locaties. Hiermee werd er uitgebreid naar 5 vestigingen.

Op dit moment is Leon druk met de volgende uitbreiding in Alkmaar. De nieuwe locatie is De Eendracht t IJkgebouw. Hij kende het gebouw al en het past goed in het plaatje, tussen de andere locaties. “Het is een prachtig pand met veel karakter en ruimte, zowel binnen als buiten, wat ook ideaal is in deze tijden met corona. Daarnaast is het gebouw een begrip onder Alkmaarders, die al ongerust waren over de toekomst van het pand. “Ik merk nu al dat buurtbewoners blij zijn dat er weer leven in deze horecagelegenheid komt”.

“Misschien dat er nog vestigingen bij komen, maar kwaliteit is het belangrijkst”

Met 6 verschillende vestigingen en verantwoordelijkheden verdeeld over al die locaties is geen dag voor Leon hetzelfde. “Iedereen weet mij te vinden, waar ik overigens heel blij mee ben, dat is namelijk echt mijn doel”. Dit zorgt er wel voor dat dagen vaak anders lopen dan verwacht. Alhoewel er één ding iedere dag hetzelfde is, al bijna zijn hele carrière: geen afspraken tussen 12u en 14u en tussen 18u en 20u. “Dit zijn de piekmomenten. Dan wil ik beschikbaar zijn voor ad-hoczaken, ondanks dat ik niet op 6 plaatsen tegelijk kan zijn”.

De Eendracht Weesp

Eigen karakter

Volgens Leon hebben alle locaties hun eigen karakter, maar is er een rode draad die de locaties met elkaar verbindt. De kaart, kwaliteit en service is overal hetzelfde. Daarnaast zijn alle restaurants gevestigd in monumenten of panden met beschermd stadsgezicht. Overal is een huiskamer gevoel gecreëerd met Oud-Belgische en Franse looks. Het doel is om laagdrempelig, informeel, gezellig en toegankelijk voor iedereen te zijn.

“We zijn eigenlijk een soort commerciële dorpshuizen”.

Het hebben van de verschillende locaties met dezelfde concepten is de kracht van De Eendracht, zegt Leon. Zijn idee is door krachten te bundelen de kwaliteit van alle restaurants naar een hoger level te kunnen tillen.

Doelen bereiken

Om zijn doel te bereiken is er volgens Leon wel constante optimalisatie nodig. Hierin is het voor hem het belangrijkste om “het DNA over te brengen op alle medewerkers en bedrijfsleiders”, waardoor er gewerkt kan worden vanuit gevoel in plaats van volgens regeltjes. Voor Leon is het belangrijk dat iedereen in het bedrijf er zin in heeft en dezelfde ideeën heeft over het eindresultaat. Hier zijn een goede begeleiding en duidelijkheid voor nodig. Dit waar Leon zich verantwoordelijk voor voelt.

Als iemand rechtop springt omdat Leon binnenkomt heb ik echt gefaald”.

De Eendracht Abcoude

Tips voor jonge ondernemers

Door de jaren heen en door alle verschillende dingen die Leon gedaan heeft in zijn carrière heeft hij veel kennis vergaart en dingen ontdekt die hij graag aan het begin van zijn carrière had willen weten. “Als jonge bedrijfsleider ben ik wel een paar keer op m’n onderuitgegaan. Ik kwam van Merlet, had mijn opleiding in België voltooid en dacht alles wel te weten, dat was natuurlijk niet zo”. Zijn voornaamste advies voor jonge ondernemers is: denk niet dat je alle kennis direct in huis hoeft te hebben. Probeer met mensen uit verschillende hoeken van de branche over alle facetten van de branche te praten, ideeën en meningen uit te wisselen en te sparren. Als je gedrevenheid toont, zul je zien dat veel mensen je willen helpen en ondersteunen.

“Zoek naar mensen met raad en daad op basis van gevoel”

Daarnaast is het volgens Leon heel belangrijk om veel praktijkervaring op te doen, ook als je een managementpositie ambieert. Hierdoor zal je later kunnen meepraten met wat er op de vloer gebeurt, daar vindt de core-business namelijk plaats”. Daarnaast krijg je ook een gevoel voor wat de gast wilt, hoe de beleving van de gast is en op deze manier ga je meer denken vanuit het oogpunt van de gast.

Als Leon iets geleerd heeft van zijn ouders, is het wel dat de gast het allerbelangrijkste is. “Ik ben een echt mensenmens en de gast is het belangrijkst. Aan de andere kant moet je er ook niet in doorschieten, dat de gast je leven wordt. Ontspanning vinden en tijd voor jezelf nemen in plaats van leven voor de gast is ook belangrijk. Verder adviseert hij om op de plek van de gast te gaan zitten en rond te kijken om de gast zijn beleving zelf te ervaren.

De volgende generatie

Als Leon zelf aan iemand advies mocht vragen zou het Louis van Gaal zijn. “Hij werkt net als ik met een team en hij heeft de generatie van 1995 heel succesvol gemaakt, maar een volgende generatie is heel anders en daar moet je anders mee omgaan. Ook daarin is hij geslaagd”. Van Gaal paste zich aan en ging gebruik maken van video’s en beeldmateriaal. Hij voegde deze tool toe aan zijn geijkte organisatie. Het bleek dat de nieuwe generatie zijn visie sneller oppakte en uiteindelijk beter begon te begrijpen.

Dit doen ze bij De Eendracht inmiddels ook door filmpjes te delen op een intern platform voor het personeel. In die filmpjes laten ze bijvoorbeeld zien hoe de Gin & Tonics gemaakt worden of hoe er gebruik wordt gemaakt van de QR-codes om bestellingen te plaatsen. Leon is geïnspireerd door van Gaal, door hoe hij de nieuwe generatie benaderd.

“Mensen zeggen vaak dat de nieuwe generaties niet meer willen werken, maar daar geloof ik niet in. Er zijn er genoeg die wel willen en ook nog trots zijn op het product dat ze uiteindelijk in hun handen zullen hebben, waardoor de geoliede machine waar wij als De Eendracht naar streven in gang wordt gezet”.

Logo gastvrijheidscoach, https://www.gastvrijheidscoach.nl

http://www.gastvrijheidscoach.nl

Auteur: Quirine Muller