logo

Kim Ockers: ”ALLE ZEILEN BIJZETTEN”

Personeel

Kim Ockers: ”ALLE ZEILEN BIJZETTEN”

Aangeboden door: Gastvrijheidscoach

Toen in 2014 haar moeder overleed, werd Kim Ockers (41) volledig in het diepe gegooid. Grand Café Oosterbeek, het levenswerk van haar moeder, werd haar nagelaten en opeens was ze eigenaar van een horecaonderneming. Kim greep deze uitdagen met beide handen aan en tot op de dag van vandaag is het Grand Café nog steeds een begrip op zich in Oosterbeek.

Is de Horeca wel wat voor mij?

Het horecaverhaal van Kim begint in 1997, het jaar waarin haar ouders de Lunchroom (nu Grand Café) in Oosterbeek hebben opgezet. Na het behalen van haar diploma besloot Kim zich aan te sluiten bij het familiebedrijf en in de winter mee te helpen in de zaak. Naast de baan bij de Lunchroom, werkte ze in de zomer bij een ijssalon. Kort daarna ontstond de twijfel of werken in de horeca nu écht was wat ze wilde.

Met die gedachte in haar achterhoofd, besloot Kim een andere baan te zoeken om uit te vinden wat ze precies wilde. Na een jaar werkzaam te zijn geweest bij een supermarkt, merkte Kim dat werken in de horeca toch haar roeping was. Ze nam ontslag bij de supermarkt en besloot voltijds voor het bedrijf van haar moeder te gaan werken. Alles ging volgens plan en Kim was blij met haar positie bij Grand Café.

In 2013, toen haar moeder ziek werd, werd Kim aangesteld als mede-eigenaar om er zo voor te zorgen dat het bedrijf in de familie zou blijven, mocht haar moeder komen te overlijden.

Een jaar later werd dit de verschrikkelijke en verdrietige scenario werkelijkheid en stond Kim er alleen voor. Ze ging een moeilijke tijd tegemoet, maar de gedachte aan haar moeder sleepte haar door deze tijd heen. Ze was vastbesloten het werk van haar moeder voort te zetten en de zaak binnen de familie te houden. Nu helpen haar eigen kinderen mee in het Grand Café en ooit zullen zij het overnemen. Een echt familiebedrijf dus.

‘‘Mijn moeder was mijn motivatie om het bedrijf over te nemen.’’ 

Van Lunchroom naar Grand Café

Door de jaren heen is het concept van Grand Café Oosterbeek steeds een beetje veranderd. Het begon als klassieke Lunchroom in 1997 bedacht door Toos, de moeder van Kim. In 2010 kreeg Toos te maken met een huurverhoging van het pand wat ertoe leidde dat zij de nodige aanpassingen aan het concept moest aanbrengen. Zij investeerde in een nieuw interieur wat voor een jongere uitstraling zorgde. De openingstijden werden aangepast, waardoor gasten naast lunch ook konden ontbijten, borrelen en dineren. Deze aanpassingen hebben geleidt tot een breder publiek en dus ook voor meer omzet. Ook al is het Grand Café zelf veranderd door de jaren heen, de filosofie zal altijd hetzelfde blijven.

Na de overname door Kim heeft zij in 2017 de keuken laten verbouwen.  De rest van het Grand Café is hetzelfde gebleven als herinnering aan haar moeder.

‘‘Grand Café Oosterbeek is een warme huiskamer waar iedereen welkom is en waar je altijd gezellig een praatje kan komen maken. Je kan zo bij ons de zaak binnen lopen. De missie is geslaagd als gasten met een tevreden gevoel weer de deur uit gaan.’’

Uniek? Nee, we hebben gewoon onze voordeeltjes

Kim noemt haar café niet uniek, er zijn namelijk veel lunchrooms en restaurants die broodjes, borrelplanken en andere simpele gerechten serveren. Wel heeft Grand Café Oosterbeek haar eigen voordelen waardoor het bedrijf zich toch onderscheid van de rest.

Een van de grote voordelen van het Grand Café is het grote terras met veel zon. Zodra het lente wordt en de zon begint te schijnen is iedereen in Oosterbeek te vinden op het terras van Grand Café. Het café is laagdrempelig en dus toegankelijk voor zowel jong als oud, wat hoort bij de filosofie van het bedrijf: ‘iedereen is welkom’. Andere voordelen aan het Grand Café zijn de naastgelegen grote gratis parkeerplaats en de Albert Heijn op 1 minuut loopafstand. Veel gasten komen daardoor ‘even snel een kopje koffie drinken’.

Covid-19

Net als alle andere horeca is het Grand Café hard getroffen door de Coronacrisis. Kim heeft ervoor gekozen open te blijven voor het afhalen van maaltijden en wijn- en bierpakketten. Om dit aantrekkelijker te maken voor gasten was zij genoodzaakt een prijsdaling van de gerechten en dranken toe te passen en de menukaart aan te passen.

Ondanks dat de omzet minimaal is blijft ze toch open voor haar vaste gasten.

‘Ik merk dat mensen toch behoefte hebben aan een kopje koffie en een gezellig gesprek in deze moeilijke en eenzame tijd. Ik verdien momenteel niets, maar toch blijf ik open om die paar gasten die nog komen een fijn gevoel te geven en om als café nog steeds in beeld te blijven.’

Kim blijft positief in het leven staan en kijkt vooral naar de toekomst. De horeca zal ooit weer opengaan en dat zal ook weer nieuwe kansen bieden. Deze gedachte is een grote drijfveer voor haar om door te gaan.

Advies van Kim

‘Het is inderdaad niet makkelijk om een eigen bedrijf te starten of over te nemen. De eerste paar jaar zal je keihard moeten werken om je bedrijf op de kaart te zetten, maar het is het waard. Blijf jezelf en volg je dromen. Probeer altijd positief te blijven, hoeveel tegenslagen je ook krijgt.’ 

Logo gastvrijheidscoach, https://www.gastvrijheidscoach.nl

https://www.gastvrijheidscoach.nl

Auteur: Nikki Alink