logo

Jasper Sturtewagen van Pure Baby Foods

Food en WineStart-ups en Innovatie

Jasper Sturtewagen van Pure Baby Foods

Aangeboden door: Horecava

Ik ben Jasper Sturtewagen en heb samen met Sanne Korteweg Pure Baby Foods opgericht. Ik ben 31 jaar, vriend van Nan, vader van Su, en woon in Amsterdam.

Vertel Jasper, wie ben je?

Ik ben Jasper Sturtewagen en heb samen met Sanne Korteweg Pure Baby Foods opgericht. Ik ben 31 jaar, vriend van Nan, vader van Su, en woon in Amsterdam.

Wat heb je gedaan voordat je begon met Pure Baby Foods?

Ik ben Belg en opgeleid als socioloog. Maar na mijn studie sociologie wist ik niet goed wat te doen. Daarom besloot ik nog een aanvullende managementopleiding te volgen. Toen ik dit besluit genomen had, waren de deadlines voor inschrijving in België reeds verstreken, maar voor Rotterdam was ik nog nét op tijd. Op die manier belandde ik in Nederland.

StartUp Jasper Sturtewagen van Pure Baby Foods - 2

Na die studie ben ik als trainee bij Ahold gaan werken. Ik vond het heerlijk om in grote supermarkten rond te dwalen en producten te ontdekken. En een deel van de traineeship was een jaar op de winkelvloer. Dat leek me dan weer een tof sociologisch experiment. Uiteindelijk heb ik er langer dan zes jaar met veel plezier gewerkt, ook al was mijn laatste rol – strategy office voor Ahold Delhaize – wellicht een tikkeltje te politiek voor mij.

“UITEINDELIJK HEB IK ER LANGER DAN ZES JAAR MET PLEZIER GEWERKT, OOK AL WAS MIJN LAATSTE ROL EEN TIKKELTJE TE POLITIEK VOOR MIJ..”

Wanneer kwam je op het idee om te ondernemen?

Het creëren van nieuwe dingen heeft me altijd al energie gegeven. Maar het balletje ging pas rollen in 2016, toen ik de SFYN Academie van het Slow Food Youth Network volgde. Tijdens dit lesprogramma kwam ik in aanraking met enthousiaste en creatieve mensen die hun eigen pad bewandelden. Ook werd ik veel bewuster van de effecten van voeding op gezondheid, milieu en samenleving. Niet veel later vond de fusie tussen Ahold en Delhaize plaats. Een drukke periode. En toen ik terugkwam van vakantie had ik voor de eerste keer geen zin om opnieuw aan het werk te gaan. Ik realiseerde me dat ik iets anders moest gaan doen. Ik nam al mijn vrije dagen op en begon te zoeken naar kansen in de voedingsmarkt.

Een paar weken later leerde ik Sanne kennen via het Slow Food Youth Network. Zij werkte toen voor Moyee Coffee en was daarvoor aan de slag bij het Voedingscentrum en de marketingafdelingen van de Vegetarische Slager en Unilever. Ook zij had zin om iets nieuws te beginnen, dus samen liepen we door de supermarkt om elk schap kritisch te onderzoeken. We kwamen al snel uit bij babyvoeding. We waren verbaasd dat er geen enkel product in de hele categorie vers was, terwijl je voor jezelf wel een vers sapje of een vers broodje koopt.

StartUp Jasper Sturtewagen van Pure Baby Foods - 3

Wat heb je gedaan om je bedrijf op te starten?

Ik had toen nog geen kinderen dus het was een wereld die best ver van me af stond. Eén van onze eerste acties was dus een bezoek aan de Negenmaandenbeurs. Daar stelden we allerlei open vragen aan de bezoekers. Wanneer heb je voor de laatste keer een babyhapje uit de supermarkt gekocht? Wat vind je goed aan het huidige aanbod? Wat kan beter? De interviews maakten al snel duidelijk dat ouders hun kindje het liefste vers willen voeden maar dat dat niet altijd lukt, omdat ze het zo druk hebben.

Daarna kwam een lang traject van productontwikkeling en het opzetten van de keten. We wisten al tamelijk snel dat we onze hapjes wouden cold-pressen (HPP). Deze technologie heeft als voordelen dat de voedingswaarde, vitamines en verse smaak behouden blijven. En het maakt het product ook veiliger. Maar we wouden ook aan andere randvoorwaarden voldoen: biologische groenten en fruit die we zo lokaal mogelijk inkopen, een zo duurzaam mogelijke verpakking die je gemakkelijk mee kan nemen, natuurlijke ingrediënten die we zelf cutteren in plaats van voorbewerkte purees en concentraten, enzovoort. We hebben veel energie geïnvesteerd in het vinden van de juiste partners, want we wouden absoluut geen compromissen maken op kwaliteit.

Waar sta je nu? Vertel ons over je bedrijf en producten.

Sinds juli zijn we gelanceerd met onze eerste hapjes en de reacties zijn heel positief! We hebben voorlopig twee smaken: appel, wortel en een vleugje kaneel – deze smaakt naar wortelcake en eten we vaak zelf op kantoor – en peer, blauwe bes, kikkererwt en rode biet – ook heel lekker en de toevoeging van kikkererwten zorgt voor extra eiwitten en ijzer. We horen ook dat ouders met oudere kindjes onze hapjes kopen als gezond tussendoortje.

Waarom moet ik hiermee aan de slag?!

De eerste 1000 dagen van je leven zijn bepalend voor wat je later lekker vindt. De hapjes die je eet als baby hebben daarom een belangrijke impact op je gezondheid. Nu en later. Als ouder is het soms uitdagend om altijd vers voor je kleintje te koken. Toch wil je het allerbeste voor je kindje. Met pure baby foods proberen we een deel van je tijd terug te geven, door een lekker en gezond alternatief aan te bieden voor zelfgemaakte babyvoeding.

StartUp Jasper Sturtewagen van Pure Baby Foods - 4

Hoe reageert de horeca op je verhaal?

We liggen bij verschillende kindvriendelijke horecazaken en we merken dat onze hapjes steeds beter roteren. Ik denk dat het in het begin wat wennen is. Vaak hebben ouders een eigen potje mee en weten ze niet dat ze een vers alternatief rechtstreeks uit de koeling van het verkooppunt kunnen krijgen. Zodra ouders weten dat onze hapjes op de locatie zelf te koop zijn, veranderen ze hun gedrag. Ook onze verkooppunten hebben er profijt van. Jonge gezinnen zijn vaak goede klanten. Door onze hapjes blijven ze langer zitten en consumeren ze dus meer, omdat er niet een kind is dat plots thuis gevoed moet worden. Daarnaast kannibaliseren onze hapjes de andere producten op de kaart niet. Het is extra omzet.

We zijn trots op onze handige knijpzakjes, ook al zijn deze nog niet perfect. We hebben verschillende opties vergeleken en het lijkt op dit moment de meest groene optie die met de huidige technologie mogelijk is. Een uitgebreide Europese levenscyclus evaluatie kwam tot de conclusie dat knijpzakjes gemiddeld 38% minder CO2 uitstoten dan glas. Ook bestaan onze knijpzakjes voor meer dan 80% uit hernieuwbare grondstoffen. Het plastic wordt gemaakt uit de B-suikers van suikerriet die niet geschikt zijn voor menselijke consumptie. Hierdoor zijn we minder afhankelijk van plastic gemaakt uit niet-hernieuwbare grondstoffen, zoals olie. Een ander voordeel is dat de suikerrietplantages CO2 omzetten in zuurstof. Daarnaast zit er, in tegenstelling tot de meeste houdbare knijpzakjes die op de markt zijn, geen aluminium in onze verpakking.

“INKOPERS VAN SUPERMARKTKETENS REAGEREN ENTHOUSIAST, MAAR WETEN NIET ZO GOED IN WELK SCHAP ZE ONS PRODUCT MOETEN PLAATSEN”

Wat is nu je grootste uitdaging en waar heb je hulp bij nodig?

We bouwen met onze producten aan een nieuwe categorie ‘verse babyvoeding’ die vanuit een gekoeld schap verkocht moet worden. De inkopers bij supermarktketens reageren enthousiast op ons product, maar weten niet goed in welk schap ze ons product moeten plaatsen, aangezien er geen gekoelde ruimte is bij de huidige babyvoeding. Wij zijn ervan overtuigd dat we een goed product hebben en dat de toekomst van babyvoeding vers is. Ouders zullen ons na verloop van tijd dus vinden. We gaan binnenkort bij de eerste supermarkten onze producten verkopen. Hopelijk kunnen we op basis van die rotatiecijfers dan een bredere distributie krijgen.

Dit is je kans! Wat zou je als pitch willen zeggen?

Aan alle zaken die jonge gezinnen tot hun cliënteel hebben, sluit je aan bij een beweging voor beter eten voor kinderen! We komen graag eens langs om onze hapjes te laten proeven en ons verhaal te vertellen. We proberen het zo gemakkelijk mogelijk voor je te maken om onze producten te testen! En aan alle ouders die graag onze producten willen kopen, het helpt enorm als je onze producten tipt bij je favoriete winkel. Dank jullie wel!

Nieuwsgierig geworden? En wil je meer weten over Jasper Sturtewagen en Pure Baby Foods? Klik dan hier en neem nu contact met hem op.