Beleef hotel Jakarta Amsterdam
Het groene Indonesië op de kop van Java-eiland ‘Het groenste hotel van Nederland,’ zoals ze het zelf noemen. Hotel Jakarta Amsterdam, gelegen op de kop van het Amsterdamse Java-eiland, opende op 28 juni 2019 haar deuren. Momenteel nog omgeven door zand, dus het is even zoeken naar de ingang. De officiële ingang zit aan de noordkant van het gebouw, maar zoals Pascal Lesimanuaja van Hotel Jakarta Amsterdam later vertelt “Alle deuren van het hotel zijn eigenlijk ingangen, we hebben geen achterkant, zo willen we de drempel voor locals om binnen te stappen laag houden.”
Wie het hotel binnenstapt via de hoofdingang komt in een groene oase, met bamboe vloeren, veel beton en nog veel meer glas. Hoe kan het dat dit hotel zo goed scoort op het gebied van duurzaamheid, ze zijn immers BREEAM excellent gecertificeerd. Hoe hebben ze dit aangepakt zonder in te leveren op comfort en de ontspannen Indonesische sfeer die in het hotel aanwezig is?
Gepassioneerd begint Pascal te vertellen: “Overal is het glas driedubbel dik, waardoor het hotel goed geïsoleerd is. We hebben een warmte- en kou opslag, nu, in de zomer, koelen we onder andere door de vloerkoeling. Dit is een circulair systeem door het hele gebouw. Daarnaast maken we gebruik van de elementen die hier zijn. Zo hebben we 1.700 m2 aan zonnepanelen, pompen we het IJ-water van de ene kant van het hotel naar de andere kant om extra koeling te genereren en zetten we ramen tegen elkaar open.
De zonnepanelen die gedeeltelijk in het glas van het dak zitten hebben twee functies: het houdt de felle zon buiten en we wekken er energie mee op. Het automatische ventilatiesysteem zorgt dat de dakramen en de ramen aan de zijkant van het gebouw automatisch open en dicht gaan bij bepaalde temperaturen. Hierdoor is er altijd ergens in het pand een briesje te voelen. Wat vooral nu heel erg lekker is.”
Altijd blijven fine tunen
Pascal werkt nu ruim een jaar bij Hotel Jakarta Amsterdam, hij is enthousiast en trots op het hotel. ”Het is mooi dat het duurzame aspect ook echt iets toevoegt voor de gast zonder dat het afbreuk doet aan het uiteindelijke product.“ En dat blijkt want regelmatig komen gasten naar hem toe om complimenten te geven over het hotel. “Ons streven is om energieneutraal te worden, we doen daar al heel veel aan. Op onze kaart werken we met zoveel mogelijk producten van biologische kwekers en leveranciers en de huurfietsen zijn opgeknapte fietsen die uit de gracht zijn gevist. Maar we blijven fine tunen: laatst hebben we de plastic koffiecups vervangen door biologisch afbreekbare cups, de rietjes vervangen door mais rietjes, en we zijn op dit moment bezig met een Indonesische leverancier van cassave waszakken.”
Het hotel loopt in de vorm van het eiland, heeft een ronde punt van glas, negen verdiepingen en een prominente plek net naast de Jan Schaeferbrug: het is een opvallend gebouw in de omgeving. “Naast dat we ons richten op toeristen, zowel leisure als zakelijk, richten we ons ook op de lokale Amsterdammers. We hebben bij de plannen gekeken wat we ze kunnen bieden. Het bleek dat er behoefte was aan een bakkerij of Coffee & Bakery en ook een goed restaurant was iets wat de bewoners in de omgeving misten. We hebben toen gekozen om, naast de vanzelfsprekendheid van een restaurant, ook een bakkerij in het hotel te openen. Elke dag komen hier buurtbewoners vers brood halen. Verder zijn al onze openbare ruimten en de binnentuin vrij toegankelijk voor iedereen en bieden we wellness, een zwembad en gym aan. Hiermee willen we een echte toevoeging zijn voor de buurt.”
Stilstaan bij alle verwijzingen
Naast dat natuurlijk de naam een directe verwijzing is naar Indonesië, is de locatie dat ook: vanaf de kade waar het hotel op is gebouwd vertrokken vroeger de schepen naar Jakarta. Ook binnen zijn talloze verwijzingen, zowel naar het scheepvaart verleden als naar Indonesië. Van de Indonesische gewassen in de binnentuin, welke tot stand is gekomen door een samenwerking met Hortus Amsterdam, tot de scheepsspanten boven ‘Bar Jakarta’ en de plafonds in de drie vergaderruimtes, die samen het Indonesische eiland Java vormen. Van de houtsneden in de hotelkamers tot de geleende kunst uit het Tropenmuseum en de naam van de skybar: Malabar. Ook het personeel is een mix van vooral Nederlands en Indonesisch.
Hotel Jakarta Amsterdam ademt Indonesië, maar dan wel met veel duurzaamheid en luxe. Het interieur is licht, en door de gigantische glaspartijen speelt het (zon)licht een prominente rol in de sfeerbeleving van het hotel. “Als ’s avonds de zon ondergaat, kleurt ook het hotel mee, alles wordt dan rood, oranje en dit geeft een heel speciaal effect.” Vertelt Pascal als we op de bovenste verdieping staan en uitkijken over het IJ.