IJssalons hebben de toekomst
Instagrammable en trendy: IJssalons hebben de toekomst
Fast CasualHorecatrendsSocial Media

Instagrammable en trendy: IJssalons hebben de toekomst

Aangeboden door: Horecava

De markt is dynamisch en zit vol met nieuwe ontwikkelingen die relevant zijn voor ondernemers in de ijssector. Dit zijn de laatste trends, nieuwe concepten en technologische ontwikkelingen die je kunnen helpen om jouw ijssalon verder te laten groeien en je gasten te blijven verrassen.

Instagrammable ijsjes: visueel aantrekkelijk en viral

De opkomst van ‘Instagrammable’ producten is niet te stoppen. Consumenten zoeken naar producten die niet alleen lekker zijn, maar er ook geweldig uitzien op social media. Denk bijvoorbeeld aan zwart ijs van Morgenstern’s Finest Ice Cream in New York, gemaakt van verkoolde kokosnoot, of 24-karaats goudijs van Snowopolis in Californië. Dit soort opvallende producten zorgen ervoor dat gasten hun ervaring delen op platforms zoals Instagram, wat voor gratis promotie zorgt.

Concepten als het Milk Train Café in Londen, waar softijs geserveerd wordt in een wolk van suikerspin en de suikerspin burrito gevuld met ijs uit Canada, laten zien dat visuele aantrekkingskracht steeds belangrijker wordt. De combinatie van smaak en een fotowaardige presentatie kan helpen om een jongere doelgroep aan te trekken, wat zorgt voor meer zichtbaarheid en een groter bereik. En niet onbelangrijk: een hogere prijs en hogere marge.

Gezondheidstrends: minder suiker, meer natuurlijk

Met de groeiende aandacht voor gezondheid zoeken consumenten naar gezondere ijsopties. Concepten zoals blue, pink en red matcha bieden natuurlijke kleurstoffen en kunnen gebruikt worden om ijs en andere producten op een gezonde manier op te fleuren. Daarnaast zien we een opkomst in vegan en suikervrije ijsjes. Zo serveert Avolatos in Londen vegan avocado-ijs dat in de schil van een avocado wordt geserveerd.

Deze verschuiving naar gezondere producten biedt kansen voor ondernemers om zich te onderscheiden door natuurlijke, minder bewerkte ingrediënten te gebruiken. IJs met minder suiker of alternatieve zoetstoffen kan inspelen op de toenemende vraag naar verantwoorde lekkernijen.

Technologische innovaties in ijsbereiding

Innovatie in de bereiding van ijs speelt een steeds grotere rol in het onderscheiden van de concurrentie. Een interessant voorbeeld is het niet-smeltende ijs uit Japan, dat langer zijn vorm en kou behoudt, zelfs bij hoge temperaturen. Dit biedt mogelijkheden voor ijsverkopers, vooral tijdens warme zomers, waar smeltend ijs een probleem kan zijn.

Daarnaast wint vloeibare stikstof aan populariteit bij de bereiding van ijs. Bij Chin Chin Labs in Londen wordt ijs ter plekke bereid met stikstof, wat niet alleen zorgt voor een bijzondere rookervaring, maar ook voor heerlijk vers ijs. Dit soort technieken voegen een showelement toe aan het proces, wat de beleving van de klant verbetert en zorgt voor een unieke ervaring die klanten bijblijft.

Cocktailijs en alcoholinfused varianten

De combinatie van ijs en alcohol wint aan terrein. Dit concept is niet nieuw, maar blijft innoveren met verschillende smaken en vormen. Zo introduceerde BOOGO ijs in België diverse cocktailsmaken zoals ‘strawberry daiquiri’ en ‘gin-tonic’, en verkocht de Aldi in Nederland limited edition Gin & Tonic ijslolly’s.

Dit soort producten spreken vooral volwassenen aan die op zoek zijn naar een bijzondere traktatie. Het gebruik van alcohol in ijs biedt een speelse twist op traditionele smaken en zorgt voor een premium aanbod in je ijssalon.

Duurzaamheid en lokaal produceren

Duurzaamheid blijft een belangrijke drijfveer in de horeca. Steeds meer ijssalons kiezen voor lokale en duurzame ingrediënten. Dit sluit aan bij de wens van consumenten om milieubewuste keuzes te maken. Concepten zoals ijs teppanyaki, waarbij het ijs op een bevroren plaat wordt bereid zonder conserveringsmiddelen, spelen in op deze vraag naar verse en pure producten.

Ook verpakkingsmaterialen worden steeds duurzamer. IJs dat wordt geserveerd in eetbare schalen of volledig biologisch afbreekbare verpakkingen zijn niet alleen milieuvriendelijk, maar ook een mooi verkoopargument richting milieubewuste klanten.

De ijsbranche is volop in beweging met innovaties die draaien om gezondheid, duurzaamheid, technologie en vooral beleving. Door in te spelen op trends zoals Instagrammable producten, gezondere ingrediënten, technologische snufjes en alcohol-infused ijs, kunnen ondernemers hun ijssalon aantrekkelijker maken voor een breder publiek. Deze innovaties bieden je niet alleen kansen om op te vallen, maar ook om in te spelen op de veranderende wensen van consumenten.

Word gratis lid van onze community en ontvang de Horecava nieuwsbrief met video’s, interviews en de laatste trends uit de horecabranche.