Inclusiviteit als kans voor de horeca
Sinds het begin van de coronacrisis zijn volgens vakbond FNV meer dan 90.000 horecamedewerkers in een andere sector gaan werken. Dat terwijl al voor de pandemie 1/3 van de horecabedrijven met een personeelstekort kampte. Het wordt dus tijd voor de horeca om de vijver waarin zij vissen voor personeel, te vergroten. Dit kan door na te denken over medewerkers uit een minder voor de hand liggende doelgroep.
-
Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt
Hoewel sommige ondernemers mogelijk nog wat huiverig zijn, kan de gastvrijheidssector goede kansen bieden voor mensen met een beperking. Nederland telt al diverse horecaondernemingen waar het personeelsbestand merendeels bestaat uit mensen met een arbeidsbeperking, zoals Happy Tosti en Brownies&downieS. Of denk aan Ctaste waar je kunt dineren in het donker. Een restaurant dat succesvol wordt gerund door oprichter Sandra Ballij met blinde en slechtziende obers.
“Denk niet in beperkingen, maar juist in mogelijkheden voor je bedrijf”.
Sandra Ballij, Ctaste
En de overheid helpt ook een handje, want in het sociaal akkoord is besloten dat tussen 2014 en 2026 er 125.000 banen voor mensen met een arbeidsbeperking moeten worden gecreëerd. De overheid heeft hiervoor subsidies en fiscale voordelen beschikbaar gesteld. Op de site opnaarde100000.nl staat een helder overzicht van de verschillende mogelijkheden.
-
Oudere werknemers
Lees meer over duurzame horeca
>>De helft van het horecapersoneel is jonger dan 25 jaar en nog geen 10% is ouder dan 55. Hier liggen dus kansen, vooral omdat er momenteel veel werkloosheid is onder 55-plussers. Dit is een groep met veel ervaring die daardoor een belangrijke aanvulling kan zijn voor de vaak jonge en wat meer onervaren teams.
Daarnaast zijn er ook voor deze groep interessante financiële regelingen zoals:
- Premiekorting: Voor werknemers die ouder zijn dan 50 jaar betaalt de werkgever minder premie WW en WIA (UWV).
- Loonkostenvoordeel: Een werkgever die een werkloze van 56 jaar of ouder in dienst neemt, krijgt maximaal 3 jaar een bonus van maximaal €6000 per jaar.
Tenslotte zijn er nog enkele regelingen die het risico van het aannemen van een oudere werkgever beperken zoals het werken op proef en de no-riskpolis (UWV, 2019)
-
Vluchtelingen
Door de huidige situatie in de wereld (denk aan Oekraïne, Syrië etc.) zijn er grote groepen mensen die door omstandigheden niet meer in hun eigen land kunnen wonen. Deze mensen zijn vaak op zoek naar werk, maar hun diploma’s zijn meestal niet geldig in Nederland. Daarbij zijn ze de Nederlandse taal nog niet (volledig) machtig. Dit levert ook kansen op voor de horeca. Wil je een vluchteling in dienst nemen, dan kun je als werkgever in aanmerking komen voor allerlei fiscale voordelen en subsidieregelingen. Daarnaast zijn er opleidingsprogramma’s die vluchtelingen in korte tijd omscholen tot een beroep waar in Nederland veel behoefte aan is. Meer informatie hierover vind je op de website van vluchtelingenwerk Nederland.
Maar hoe doe ik dat in de praktijk? Jobcarving!
Als je gaat werken met andere mensen dan met wie je gewoonlijk werkt, moet je soms de indeling van je werkproces aanpassen. Ga niet standaard uit van vaststaande functies, maar bekijk of je bestaande functies op een andere manier kunt indelen. Dit heet ‘jobcarving’. Op deze manier kun je makkelijker banen creëren voor interessante doelgroepen op de arbeidsmarkt. Dit is in het voordeel van de nieuwe werknemers, maar ook voor je bedrijf. Het draagt namelijk bij aan een hogere efficiëntie en een duurzame bedrijfsvoering.
Ondanks deze uitdagingen zitten er ook veel voordelen aan het werken met mensen met een beperking, 55-plussers of vluchtelingen. Het stelt je bedrijf in een goed maatschappelijk daglicht. Daarnaast zijn deze werknemers over algemeen extra gemotiveerd. Ballij:” Ze werken zelfs zo graag dat ze soms uren eerder komen opdagen. Want als je graag wilt meedoen en nooit de kans krijgt, dan ben je ontzettend dankbaar en wil je jezelf drie keer zo graag bewijzen.”
Gemotiveerde werknemers dragen ook bij aan meer werkplezier. Dit heeft weer een positief effect op het ziekteverzuim.