Hotel Breeze Amsterdam, de nieuwe standaard
Het eerste zero energy hotel ter wereld, met een skybar uitkijkend over het IJmeer, een terras met oude perenbomen, een zwarte gevel met 2000m2 zonnepanelen, personeel dat bewust voor het duurzame karakter kiest en een hotel vol bijzondere verhalen: Dat is Hotel Breeze Amsterdam.
Dat je de lucht- en energie installaties ziet, daar zijn ze bij Hotel Breeze Amsterdam alleen maar trots op. Het is het eerste hotel dat grootschalig werkt met het Earth, Wind & Fire concept dat is geïnspireerd op een termietenheuvel. Aan de buitenkant zie je de glazen luchtschoorsteen en in het hotel zijn verschillende doorkijkjes gemaakt naar het water dat verwarmd of gekoeld wordt. “Ook hebben we genoeg zonnepanelen om onze 195 kamers te voorzien van elektra,” legt Pieter Sanen, Operationeel Directeur uit.
Green luxery
Zonder in te leveren op luxe en comfort vertelt Hotel Breeze Amsterdam een duurzaam verhaal. Het zijn niet alleen de grote systemen, de gerecyclede materialen en de keuken die geheel biologisch is. Ook de keuzes die worden gemaakt voor bijvoorbeeld leveranciers spelen een belangrijke rol. Ze zoeken samen naar (meer) circulaire oplossingen: van het bedieningsplaatje bij het bed tot biologisch linnen en van de fitnessapparaten die de opgewekte energie teruggeven aan het hotel tot de koffiekopjes op de kamers. Ze hebben zelfs geen buffet, maar bieden à la carte, in grote en kleine porties. Pieter: “We wekken en fermenteren ook veel,” hij wijst naar de potten die boven de bar staan. “We halen alles van dichtbij. Daarom moeten we soms naar alternatieven zoeken zoals gedroogde en gekruide kapucijnen en ingelegde tomaat als borrelhapje in plaats van borrelnootjes. Ook hebben we geen citrusvruchten, maar wel kruiden en Nederlands fruit voor onze sappen en limonades.” De verticale kruidentuin in het restaurant, laat zo ook aan de gasten zien dat ze letterlijk groen bezig zijn.
Bewuste keuzes en mooie verhalen
In de keuken heeft de enorm bevlogen chef ‘Chef Herb’ de leiding: “We willen de gast het gevoel geven dat we de moestuin in zijn gelopen.” “In de keuken maken we 90% zelf, de 10% die we niet zelf maken, daar kiezen we bewust voor het verhaal dat er achter zit,” sluit Pieter aan. “Zoals onze jam, die wordt gemaakt van ‘afgedankt fruit,’ dat anders in de gft bak terecht komt.” Eigenlijk is het voor Hotel Breeze Amsterdam zó vanzelfsprekend dat duurzaamheid voorop staat, dat ze ook verder kijken. Naar een sociaal- maatschappelijk belang bijvoorbeeld. “Onze tomatenketchup, die kunnen we zelf maken. Maar we vinden het verhaal erachter veel mooier. De tomaten komen van Kwekerij Osdorp, waar mensen werken die wat lastiger meekomen in de maatschappij. Daar wordt de ketchup van gemaakt. Dat vind ik zoiets moois, dan kies ik ervoor om daarmee te werken.” Vertelt ‘Chef.’ “Nog zoiets: we hebben Oma’s Soep, een initiatief om eenzaamheid onder ouderen tegen te gaan door ze samen te laten koken met overgebleven groenten.”
Niet alleen ‘Chef’ is razend enthousiast ook Nina, één van de twee patissiers: “Elke dag mogen we kiezen wat we maken en we werken niet met kleurstoffen of conserveringsmiddelen.” Klinkt heerlijk, en dat is het ook. Daarom organiseren ze elke zondag een Sunday Afernoon Tea met live muziek. Hier kun je genieten van de zelfgemaakte biologische patisserie.
Hotel Breeze is op dit moment nog in de opstartfase, de officiële opening is in oktober. Maar gasten zijn nu al welkom om te ervaren dat zowel grote als kleine aanpassingen niets afdoen aan luxe en comfort. Laat je als gast onderdompelen in de nieuwe standaard voor hotels.