Horecava Innovation Award 2023: genomineerden Duurzaamheid Award, Karel de Vos
Bekijk de duurzame innovaties van de genomineerde bedrijven. Welk bedrijf zal de Duurzaamheid Award Karel de Vos 2023 winnen?
Hobart Nederland B.V. – Concept for washing and drying reusables (Categorie Equipment & Services)
Het wassen én drogen van herbruikbare plastic is een grote uitdaging voor horecaondernemers. Hobart heeft hiervoor een oplossing bedacht!
Per juli 2023 gaat de wetgeving veranderen en geldt het verbod op het gratis verstrekken van plastic wegwerpverpakkingen. Het uiteindelijke doel van dit verbod is natuurlijk om samen het wegwerpplastic uit te bannen. Steeds meer horecaondernemers zijn al overgeschakeld op reusables. Daarentegen brengen deze wel nieuwe hygiëne-uitdagingen met zich mee. Om de verpakkingen namelijk weer her te gebruiken, moeten deze gewassen en gedroogd worden. Dit gaat soms om grote aantallen en met het huidige personeelstekort is dat erg lastig. HOBART heeft hiervoor een ingenieus concept ontwikkeld, een combinatie van slim ontworpen rekken, speciale chemie en speciale droogtechnieken. De reusables kunnen in een voorlader eenvoudig gereinigd en gedroogd worden, met hun speciale wasrekken voor reusables, de TOP-DRY droogtechniek en het HYLINE naglansmiddel voor kunststof.
Top Bakkers B.V. – Circulair Brood (Categorie Food & Beverage)
Top Bakkers vormt een netwerk met ruim 60 lokale bakkerijen. Zij bakken brood en banket waar de passie en smaak vanaf spat. Naast dat ze brood ontwikkelen voor de echte fijnproever denken ze ook aan de omgeving. Top Bakkers biedt namelijk ambachtelijk gebakken vloerbrood met retourbrood.
Brood is een van de meest verspilde voedingsproducten in Nederland. Top Bakkers maakt daarom van oud brood, gefermenteerd paneermeel wat weer gebruikt wordt als ingrediënt voor nieuw deeg. Door de fermentatie wordt het brood nog malser, aromatischer en blijft het langer vers. Hierdoor gebruiken zij 20% minder graan, wat een enorme C02 besparing oplevert.
Circulair brood van de ambachtelijke bakker: minder verspilling, meer smaak!
Superfood Zeeland – Seabør ® Mosselburger (Categorie Food & Beverage)
Lekker, gezond en ook goed voor het milieu; dat is de Seabør Mosselburger. Bedacht door kunstenaar Rem van den Bosch en ontwikkeld door chef-kok Tim Sinke.
Tijdens een fotoproject van Rem van den Bosch, ontdekte hij hoe milieuvriendelijk mosselen zijn als bron van dierlijk eiwit. Mosselen hebben namelijk geen voer nodig, geen antibiotica, geen grond of zoet water. Ook slaan ze hun CO2 uitstoot op in hun schelp. Hier kan geen kip, koe of varken tegenop. Daarnaast zijn mossels volgens Rem en Tim een echte superfood. Mossels bevatten namelijk weinig vet en zitten vol eiwitten, omega 3-vetzuren, vitamines en mineralen. Een perfecte vervanger dus voor rood vlees.
Door tekenfiguur Seabør, kind van de Noordzee, wordt ook de jonge generatie overgehaald om te genieten van hun mosselburger en zo de wereld te verduurzamen!
Satelliet Meubelen – Celsius Chair with integrated heating system (Categorie Concepts, interior & design)
Satelliet Meubelen lanceert de Celsius terrasstoel met geïntrigeerd verwarmd systeem. Deze geeft comfort én is energiebesparend.
Het hele jaar door terras vereist extra comfort tijdens de koudere dagen. Buitenkachels op gas of elektriciteit verbruiken veel energie. Het is een hoge kostenfactor en niet duurzaam. Zo is het in Frankrijk nu verboden om nog terrassen en cafés te verwarmen. Een terras met 5 gasbranders stoot namelijk in een winter evenveel CO2 uit als een nieuwe auto die 120.000 km rijdt, volgens het Franse négaWatt. Met de Celsius buitenstoel is het gebruik van een terrasverwarmer daarentegen niet meer nodig. De Celsius buitenstoel is voorzien van een geïntegreerd verwarmingssysteem dat werkt op een accu. De verwarming kan worden geactiveerd door de schakelaar in de stoel. De energiebesparing is 95% in vergelijking met traditionele verwarmingssystemen.
De Celsius Terrasstoel is vooral nu met de hoge energieprijzen voor de horeca de ultieme uitkomst!
De Clique – Bakkenretoursysteem voor keuken ”afval” van horeca
Snij- en etensresten scheiden in de keuken is vaak gedoe. Niet praktisch én niet duurzaam. Met het bakkensysteem van de Clique ontvangt een ondernemer bakken van 20L om de snij- en etensresten in te deponeren. Het ideale formaat en goed afsluitbaar (geen geuroverlast en ongedierte). Elke keer dat we de volle bakken ophalen, ontvang je schone bakken (minder single use plastics).
Op dit moment worden namelijk organische reststromen uit de stad, zoals koffiedik, snijresten en andere voedselresten weggegooid bij het afval. Hierdoor worden deze waardevolle organische resten vernietigd in verbrandingsovens. Dit betekent dat de waardevolle nutriënten die deze organische reststromen nog hebben, niet worden benut. Door deze stromen bij de bron van het afval te scheiden, zijn ze te gebruiken als grondstof voor nieuwe voedselproducten. Zo creëren we waardevolle, kortere en circulaire ketens.
Voedselresten als koffiedik, sinaasappelschillen en etensresten worden weer gebruikt voor een voedingsbodem voor nieuwe producten!
Spoonzusjes – Duurzame en eetbare rietjes (Categorie Food & Beverage)
Inge en Melanie hebben genoeg van al het wegwerpplastic dat in de winkels en horeca veel gebruikt wordt. Zij besloten daarom dit jaar om de Spoonzusjes op te richten. Met dit bedrijf bieden zij duurzame en eetbare rietjes aan.
De eetbare ‘Superstraws’ zijn het duurzame alternatief voor bestaande rietjes. Van de restproducten uit de appelindustrie worden de innovatieve rietjes geproduceerd. De Superstraws zijn zo ontworpen dat ze minimaal een uur stevig blijven en na 20 minuten zelfs opgegeten kunnen worden. Daarmee zijn de superstraws een duurzaam, eetbaar en beter alternatief voor de bestaande producten.