logo

Horecagroothandels moeten voorraden weggooien

Horecagroothandels moeten voorraden weggooien

Aangeboden door: ANP

Horecagroothandels moeten veel producten op voorraad weggooien, omdat ze over de datum zijn nu de horeca nog altijd gesloten is en de lockdown waarschijnlijk langer voortduurt

Ook de voorraden met een langere houdbaarheidsdatum gaan nu bederven, waarschuwt de Stichting Horeca Groothandels. “Je kunt straks je hele magazijn weggooien”, zegt bestuurslid Hans van der Eijk.

Volgens Van der Eijk gaat het om 1,5 tot 2 procent van de omzet van horecagroothandels. “Maar die omzetten zijn miljarden.” Tot nu hebben de horecagroothandels volgens hem elk kwartaal een paar procent van de omzet moeten weggooien. Het niet kunnen kwijtraken van de producten zorgt als eerste voor problemen bij verse waar zoals vis en vlees, daarna zuivel, dan frisdrank en als laatste vetten zoals frituurolie en soepen.

Volgens Van der Eijk willen leveranciers de producten ook niet terugnemen. “Straks ontstaan ook opstartproblemen met leveranciers omdat ze niet kunnen leveren als horeca weer open mag”, zegt hij.

Voorraadschuur

Daarom wil de stichting dat de eenmalige subsidie uit eind 2020 voor verplicht gesloten eet- en drinkgelegenheden ter compensatie van voorraden ook gaat gelden voor de horecagroothandels in het eerste kwartaal van 2021. Deze zogeheten Horeca Voorraad en Aanpassingen (HVA) kwam bovenop de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL). “Wij zijn de voorraadschuur voor de horeca, dus wij worden indirect hard geraakt door de sluiting van de horeca”, zei Van der Eijk eerder al tegen radiozender BNR.

Het bestuurslid wil ook dat de compensatie voor andere vaste lasten die doorlopen hoger wordt. Zo moet de huidige grens van de TVL, die nu op 400.000 euro ligt voor niet-mkb-bedrijven per kwartaal, naar het maximumbedrag van 750.000 euro. De gesloten detailhandel krijgt bij hun TVL-aanvraag in het eerste kwartaal van 2021 al ruim een vijfde van de gemaakte voorraadkosten vergoed.