Hoe serveer je 3 heerlijke mocktails?
Degene die denkt dat een cocktailshaker enkel bezig is met het mixen van een alcoholische versnapering met een sapje en een mini-parasolletje erin steken heeft het mis. Cocktails maken is een vak apart en gaat veel verder dan het mixen van dranken. Volgens Theo Snoek, eigenaar van zijn eigen cocktailcatering bedrijf The Alchemister en al 15 jaar in het vak actief, merkt op dat de mocktail (een alcoholvrije cocktail) in opkomst is. De afgelopen twee jaar is de populariteit voor non-alcoholische cocktails alleen maar gestegen volgens hem. Volgens Theo zal dit ook niet gaan afnemen en als het aan hem ligt, mag de reclame voor mocktails wel wat prominenter.
Hoe serveer je… 3 heerlijke mocktails?
“Hedendaags staan de mocktails ergens achteraan op de menukaart in kleine lettertjes, omdat veel ondernemers dit te goedkoop en teveel werk vinden”, vertelt Theo teleurstellend. “Maar ik merk aan alles dat het drinken van mocktails populairder wordt. In januari 2019 – alcoholvrije maand – zag ik verschillende pop-up restaurantjes hun deuren openen met alcoholvrije cocktails als insteek. Ik merkte dat er veel mensen op af kwamen. Er zijn veel mensen die zich aan de alcoholvrije maand regel houden, zwanger zijn of met de auto zijn wegens hun verantwoordelijkheden thuis. Ideaal dus om de mensen te verrassen met verrukkelijke 0,0 cocktails!”.
Volgens Theo is het probleem vooral dat velen niet van het bestaan van een mocktail af weten. “Negen op de tien mensen weten niet dat een alcoholvrije cocktail bestaat. In dat geval vallen ze snel terug op een alcoholvrij biertje, een sapje of een frisje”, vertel Theo. “Zonde, want je kan zoveel kanten op als het gaat om mocktails.”
Volgens Theo, ruim 15 jaar ervaring met het maken van cocktails, heeft cocktails maken een direct verband met natuur- en scheikunde. “De cocktail taal is hetzelfde als de schei- en natuurkunde taal; het gaat erom dat je de juiste elementen met de juiste ingrediënten mixt, zodat je een perfect resultaat krijgt. De Alchemister gaat nog een level hoger als het gaat om de maximale potentie te bereiken voor een perfect product.”
Theo juicht de opkomst van mocktails toe. Met deze non-alcoholische versnaperingen kan hij nóg meer zijn ei kwijt. “Alcohol heeft een sterke smaak en overheerst in veel cocktails. Dat valt weg bij het maken van een mocktail. Dat betekent dat de combinatie tussen de overige elementen perfect moet zijn. Dan komen andere smaken juist meer naar voren, omdat de alcoholsmaak wegvalt. De andere smaken moeten in balans zijn en daar kan ik weer een beetje mee spelen.”.
Theo heeft zelf zijn persoonlijk top drie van mocktails opgesteld.
Top 3 Mocktails
1. Po%rnstar Martini
Een Pornstar Martini is misschien wel de bekendste cocktail die er bestaat op de wereld. Deze hebben wij omgezet in een mocktail. Erg fris, exotisch en zo ontworpen om er veel van te drinken.
- Vodka 0% – 50 ml
- Yuzu Juice – 9 ml
- Passion Fruit P. – 18 ml
- Vannila Oil E. – 1 ml
- Better Bitters Foam – 2ml
- Champagne Coupe glass
- Fresh ½ Passion Fruit
2. Camelia 0%
Een geheime bloem met exotische en hartige donkere smaak. Dit is een cocktail die je zal verrassen tot de laatste slok.
- Gin 0% – 50 ml
- Yuzu Juice – 13 ml
- Wild Hibiscus – 26 ml
- Dark Red Bitters – 1 ml
- Better Bitters Foam – 2ml
- Maraschino Cherry
3. Five Spiced 0%ld Fashioned
Een vrolijke mocktail voor de donkere dagen. Pittig, zoet met een donkere oranje rand.
- Whiskey 0% – 50 ml
- Lemon Juice – 13 ml
- Five Spiced Syrup – 24 ml
- Sweet Pumpkin – 15 ml
- Double Rocks Glass
- Oranje Flower Zest