Haal natuur, rust en ontspanning naar binnen met biopilic design
Het welzijn van de mens verbetert als we 'buiten zijn'. Het is bij een interieurontwerp daarom steeds belangrijker om niet alleen esthetisch naar de ruimte te kijken, maar ook het welzijn van de gebruiker voorop zet. Dat is biophilic design. Lianne Bongers van Studio Lime gelooft dat biophilic design de toekomst is en vertelt wat je hier als horecaondernemer mee kan.
Ken je dat gevoel dat je na een drukke werkdag naar het bos gaat en na de eerste meters in de natuur word je overvallen door de rust? Je hartslag gaat naar beneden, je bloeddruk daalt en je voelt je onmiddellijk ontspannen. Dat gevoel moeten interieurontwerpers voorop zetten bij het ontwerpen en inrichten van ruimtes. Tegenwoordig wonen en werken we in gebouwen, zitten we veel in de auto en kunnen we niet meer zonder technologie. Het wordt onderschat hoeveel het gebrek aan verbinding met de natuur doet met ons lichaam. Het kan slaapstoornissen, burn-outs en depressies veroorzaken. Biophilic design is het antwoord.
Toepassing van Biophilic Design
Hoe kunnen we ervoor zorgen dat we dit gevoel van rust en ontspanning ook ervaren op onze werkplek en in de horeca? Door de natuur letterlijk naar binnen te halen! Biophilic design gaat over het herstellen van de verbinding met de natuur, met als doel het verbeteren van gezondheid, productiviteit en welzijn van mensen op de werkvloer. Het gaat veel verder dan alleen wat planten in je zaak plaatsen. Het gaat ook over voldoende daglicht toetreding, goede akoestiek, een fijn binnenklimaat, zichtlijnen langer dan 6 meter, naar buiten kunnen kijken, toepassing van natuurlijke materialen, vormen en patronen.
Daling ziekteverzuim
Er is veel wetenschappelijk onderzoek naar gedaan en de resultaten liegen er niet om, telkens blijkt dat omgevingen die de natuur nabootsen, een positief effect hebben op ons welzijn. In ruimtes die biophilic zijn ingericht verbetert de productiviteit met 8%, het ziekteverzuim daalt met 15%, het gevoel van welzijn stijgt met 13% en er is een duidelijke toename van creativiteit.
Budget
Hoe meer van deze elementen je kunt toevoegen aan een interieur hoe beter je de positieve effecten zult merken. Dat wil niet zeggen dat de kosten per se hoger zijn dan bij een niet-biophilic ontwerp. Je kunt al met eenvoudige ingrepen, die niet veel geld kosten, een blijvend resultaat bereiken. Denk bijvoorbeeld aan screensavers met een afbeelding van de natuur of natuurgeluiden op de achtergrond.
Biophilic design
Bij Studio Lime ontwerpen Lianne Bongers en haar collega’s duurzame interieurs op basis van de natuur, voor zowel de horeca, zorginstellingen, kantoorsector en het onderwijs.