Gezonde leefstijl: maak het je gasten makkelijk met deze 7 tips
De aandacht voor een gezonde leefstijl groeit al jaren. Maar door de coronapandemie is het besef nóg groter geworden dat onze lifestyle een belangrijk aandeel heeft in onze gezondheid. Obesitas werd al jaren geassocieerd met levensbedreigende ziektes als hart- en vaatziekten en kanker, en daar kwam Covid-19 nog eens bij. En dus zijn veel mensen beter voor zichzelf gaan zorgen. Door meer te bewegen, veel naar buiten te gaan en vooral: door gezonder te eten. Ook buitenshuis kiezen mensen graag voor gezondere opties. Hoe kun je als horecaondernemer inspelen op deze behoefte van de gast? We geven je 7 tips én inspirerende voorbeelden.
Waarom groeit de belangstelling voor een gezonde leefstijl?
Er wordt steeds meer bekend over de effecten van een gezonde leefstijl op onze gezondheid. We weten inmiddels dat overgewicht de kans op ernstige ziektes als diabetes, hartziekten en kanker verhoogt. En tijdens de coronapandemie bleek bovendien dat zo’n 80% van de coronapatiënten op de IC overgewicht heeft. Op dit moment heeft meer dan de helft van de Nederlanders overgewicht, en 14% heeft obesitas. Dat moet veranderen, daar worden we ons steeds bewuster van.
Naast meer bewegen speelt gezonde voeding hierin een hoofdrol. Niet alleen thuis maken consumenten steeds vaker gezondere keuzes, maar ook tijdens een avondje uit, onderweg, of als ze eten laten thuisbezorgen.
Trending: gezonde keuzes voor onszelf én voor de planeet
Als we kijken naar trends in gezonde voeding, valt één ding meteen op: veel ontwikkelingen op het gebied van gezonde voeding passen ook bij de trend van duurzaamheid. Consumenten willen keuzes maken die bijdragen aan hun eigen gezondheid, maar ook aan de gezondheid van onze planeet.
Een greep uit de ontwikkelingen die hierbij passen:
- Vegetarisch en veganistisch eten wordt steeds gangbaarder
- Het aanbod van vis-, vlees- en zuivelvervangers groeit
- Steeds meer (sterren)chefs maken groenten het middelpunt van hun menu
- Liever lokaal dan internationaal inkopen
- Opkomst van zero-waste-concepten (kijk bijvoorbeeld eens bij SmaakPark Ede)
Hoe draag je als horecaondernemer bij aan een gezonde leefstijl voor je gast?
Natuurlijk wil je als horecaondernemer graag inspelen op deze behoefte van je gasten aan een gezonde leefstijl. We zetten hieronder een aantal mogelijkheden voor je op een rijtje. 7 tips én inspirerende voorbeelden:
1. Gebruik minder zout, vet en suiker
Van bepaalde voedingsstoffen weten we inmiddels dat ze een negatieve impact op je gezondheid hebben. De druk op voedselfabrikanten om de hoeveelheid zout, verzadigd vet en suiker in hun producten terug te dringen, wordt dan ook steeds groter. Initiatieven als ‘Front-of-Pack etikettering’, waarbij op de voorkant van de verpakking de voedingswaarde wordt vermeld in een duidelijke infographic, ondersteunen consumenten bij het maken van gezonde voedselkeuzes. Ook als horecaondernemer kun je je gasten hierbij ondersteunen. Dat kan al heel eenvoudig door minder zout, vet en suiker aan je gerechten toe te voegen en de smaak op andere wijze te versterken. Bijvoorbeeld door bijzondere bereidingswijzen toe te passen.
2. Leg meer focus op groenten
In veel restaurants ligt de nadruk in de gerechten op vlees of vis. Maar de laatste tijd verleggen steeds meer chefs hun focus naar groenten. Ze steken daar zoveel liefde en aandacht in dat zelfs de grootste vleeseter niets mist aan een volledig plantaardig gerecht. En voor gasten die dat toch nog een brug te ver vinden, is er vaak de optie om een (kleine) portie vis of vlees bij te bestellen. Chef-kok Niven Kunz is zo’n groentechef. Hij kookt met 80% groenten en 20% vlees of vis, en zijn restaurant werd jaren achter elkaar uitgeroepen tot Beste Groenterestaurant van Nederland.
Ook De Nieuwe Winkel in Nijmegen focust volledig op groente. Zij geloven in botanische gastronomie en koken voornamelijk met planten. En dan met name planten uit de buurt. Want ze vinden het niet alleen belangrijk wát er op je bord ligt, maar ook waar het vandaan komt.
3. Vervang standaardingrediënten door gezondere varianten
Ga voor al je gerechten op je kaart eens na of je één of meerdere ingrediënten vrij eenvoudig kunt vervangen door een gezondere variant. Kleine moeite om normale pasta te vervangen door volkorenpasta, toch? Of grijp de kans meteen aan om ook mensen met een glutenallergie van je gerecht te laten genieten, en vervang spaghetti door courgetteslierten en lasagnebladen door aubergineplakken.
Bij Very Italian Pizza hebben ze dit goed begrepen. Daar gebruiken ze biologische volkorenpasta en maken ze hun pizzadeeg deels met sojameel. Dat geeft het deeg een lekker luchtige structuur én het scheelt in calorieën.
4. Vers, verser, verst
Hoe verser je ingrediënten, hoe gezonder (én lekkerder) je gerechten zijn. Veel gasten zien dit ook echt als toegevoegde waarde, dus maak daar gebruik van en vertel erover op social media of op je menukaart. Koop jij bijvoorbeeld al je ingrediënten lokaal in, bij boerderijen in je eigen omgeving? Of kweek je je groenten zelf? Zelfs midden in de stad zijn daar tegenwoordig mogelijkheden voor door middel van vertical farming.
Inspiratie nodig om zo vers mogelijk te koken? Ga dan een keer dineren bij De Kas. In hun kas in Amsterdam en op hun akker in de Beemster kweken ze zo’n 300 soorten groenten, kruiden en fruit. En ze worden kakelvers aan je geserveerd: in de ochtend geoogst, in de middag op het bord.
5. Meer alcoholvrije dranken
Het bewustzijn rondom de negatieve effecten van alcohol groeit, en daarmee groeit ook de vraag naar alcoholvrije drankjes in de horeca. In 2020 kon je op Horecava voor het eerst een speciale 0.0 route volgen die inspiratie bood over no- en low alcohol dranken. En de trend zet nog steeds door.
Kom je gasten daarom tegemoet met een goed aanbod van alcoholvrije of alcoholarme dranken. Mocktails zijn al jaren populair, maar ook de vraag naar alcoholvrije wijn en alcoholvrij bier stijgt. Die laatste categorie lift mee op de enorme populariteit van speciaalbier. Ook dranken met een beetje alcohol, zoals harde seltzers, zijn in opkomst. Ook verse sappen en huisgemaakte limonades doen het goed bij gasten die een gezonde leefstijl nastreven!
6. Bied gezonde én gemakkelijke opties
Je gasten willen niet alleen een gezonde keuze kunnen maken, ze houden ook van gemak. Bied je take-away-maaltijden aan, of heb je een bezorgmenu, zorg dan dat je ook daarmee inspeelt op de behoefte aan gezond eten en drinken.
Op dit gebied gaan de ontwikkelingen heel snel. Saladebars vormen hier een mooi voorbeeld van. Zo draaien de biologische saladebars van SLA zo goed dat SLA nu gaat franchisen. Een andere goedlopende saladeformule is Urban Salad. Hun versbereide salades en wraps zijn niet alleen vekrijgbaar in hun drie restaurant, maar ook bij alle filialen van Marqt.
Nog wat extra inspiratie nodig? Neem dan eens een kijkje op de site van The Health Food Wall. Het ultieme voorbeeld van ‘gezond, gemakkelijk en snel’!