nieuw personeelsrestaurant Catherina Ziekenhuis Eindhoven
Zorg Food en Wine Duurzaamheid

Gezond en duurzaam: Het nieuwe personeelsrestaurant van het Catharina Ziekenhuis

Aangeboden door: Horecava
donderdag, 22 augustus 2024

Gezond personeel betekent gezonde patiënten. Dat lijkt het uitgangspunt van het nieuwe personeelsrestaurant van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven. Het ziekenhuis opende onlangs de deuren van een hypermodern restaurant op de begane grond van het nieuwste gebouw. Hier draait alles om gezondheid, duurzaamheid en innovaties, met als ultiem doel: het welzijn van medewerkers verbeteren, zodat zij met energie en focus kunnen zorgen voor de patiënten.

Een gezonde omgeving voor gezonde keuzes

Het nieuwe personeelsrestaurant is meer dan alleen een plek om even snel een hapje te eten. Het is een uitnodigende ruimte geworden waar medewerkers niet alleen kunnen genieten van gevarieerde en gezonde maaltijden, maar ook van een prettige groene omgeving. Het restaurant is voorzien van planten, moswanden en een akoestisch plafond, waardoor het een oase van rust is, weg van de hectiek van het ziekenhuis.

Bij het ontwikkelen van het restaurant stond één doel centraal: gezonde keuzes makkelijk maken. Het assortiment bestaat volledig uit verse producten, bereid in de eigen keuken van het ziekenhuis. Waar mogelijk komen deze ingrediënten van lokale boeren en leveranciers, wat bijdraagt aan een lagere CO2-uitstoot en ondersteuning van de lokale economie. Dit past perfect in de ambities van het Nationaal Preventieakkoord, dat streeft naar een gezondere voedselomgeving in Nederland.

Live-cooking en innovatie op het menu

Innovatie is het sleutelwoord in het nieuwe restaurant. De meest opvallende toevoeging is de live-cooking plek. Hier bereiden koks à la minute gezonde gerechten die voldoen aan de richtlijnen van de Schijf van Vijf. Het idee is simpel: gezonde voeding hoeft niet saai te zijn, en door live voor de ogen van de medewerkers te koken, wordt eten een beleving. Bovendien zijn er flexwerkplekken en ruimtes waar je elkaar in een groene omgeving kunt ontmoeten, wat bijdraagt aan een prettige werkomgeving.

Voor degenen die buiten de reguliere openingstijden werken, zijn er zogenaamde smartfridges geplaatst op strategische locaties in het ziekenhuis. Deze slimme koelkasten bieden dag en nacht toegang tot gezonde maaltijden en snacks. Zo is er altijd een gezonde optie beschikbaar, ook voor de nachtelijke ploegendiensten.

Duurzaamheid als fundament

Het Catharina Ziekenhuis heeft ook volop ingezet op duurzaamheid. Het hele restaurant is gasloos en het afval wordt zorgvuldig gescheiden in de afruimzone. Daarnaast zijn het assortiment en de planning van het bezoekersrestaurant en het personeelsrestaurant op elkaar afgestemd, wat voedselverspilling helpt voorkomen. Alles draait hier om bewust omgaan met de beschikbare middelen, iets wat niet alleen bijdraagt aan de duurzaamheid, maar ook aan een efficiëntere bedrijfsvoering.

Betalen zonder gedoe

Ook het betalen is vernieuwd. Dankzij de introductie van een betaal-app behoren rijen bij de kassa tot het verleden. Medewerkers scannen hun producten zelf en betalen direct met hun telefoon. Dit is niet alleen sneller, maar ook gebruiksvriendelijker. De focus ligt op gemak en comfort, zodat de drukke zorgmedewerkers zonder zorgen kunnen genieten van hun pauze.

Een plek om op te laden

Het nieuwe personeelsrestaurant van het Catharina Ziekenhuis is daarmee meer dan alleen een plek om te eten. Het is een ruimte waar medewerkers tot rust kunnen komen, gezond kunnen eten en elkaar kunnen ontmoeten. Een plek waar ze kunnen opladen om vervolgens met nieuwe energie weer aan de slag te gaan. Want als zij goed voor zichzelf kunnen zorgen, kunnen ze ook de beste zorg aan hun patiënten bieden. Dat is uiteindelijk waar het allemaal om draait: gezonde medewerkers voor een gezonde zorgomgeving.