Geluid in de horeca: een stille dreiging voor je gezondheid
Stel je voor dat je thuis komt na een avond (werken) in een café, de discotheek of een feest bij een vriend(in). Je oren suizen en je hoort een lichte piep. Je verwacht dat het wel weg zal zijn als je lekker gaat slapen, maar wanneer je de volgende ochtend ontwaakt, is de piep niet verdwenen – een grote kans dat hier sprake is van tinnitus. Volgens de GGD komen er in ons land jaarlijks duizenden jongeren met ernstige gehoorklachten. Het is een van de gevolgen van blootstelling aan te hard geluid. Ook in de horeca worden veel gasten én werknemers blootgesteld aan geluidsniveaus die schadelijk kunnen zijn.
Blijvende beschadiging
Het geluidsniveau in cafés, bars en discotheken is vergelijkbaar met dat van een kettingzaag of een helikopter van dichtbij. Horecapersoneel en gasten worden regelmatig blootgesteld aan dit intense geluid, wat kan leiden tot (tijdelijk) gehoorverlies, oorsuizen of pieptonen. Bij incidentele blootstelling heeft het oor vaak de mogelijkheid om zich redelijk te herstellen. Echter, bij herhaalde en langdurige blootstelling aan hoge geluidsniveaus kan het gehoor blijvend beschadigd raken met ernstige gevolgen.
Verhoogd risico op hart- en vaatziekten
Wanneer geluid te intens is of langdurig op ons inwerkt, kan dit een negatieve invloed hebben op zowel onze gezondheid als ons welzijn. Geluid kan leiden tot slaapproblemen, verstoring van dagelijkse activiteiten en stress. Deze effecten leiden op hun beurt mogelijk tot een verhoogde bloeddruk en toegenomen niveaus van het stresshormoon cortisol. Cortisol verhoogt het risico op hart- en vaatziekten en psychische aandoeningen. Bovendien kan geluid direct leiden tot fysiologische reacties, zoals misselijkheid.
Wat kun je doen?
Als eerste maatregel kun je als horecaondernemer natuurlijk een geluidslimiet hanteren. Gaat het geluidsniveau toch boven de 85 dB(A), dan ben je als ondernemer volgens de Arbowet verplicht om medewerkers gehoorbeschermers aan te bieden. Dragen je medewerkers geen gehoorbescherming tijdens een Arbeidsinspectie? Dan kost dat je € 450,- per geval. Zie er dus op toe dat medewerkers de gehoorbescherming ook dragen. De ideale gehoorbescherming zijn oordoppen met minimale demping, deze beschermen het gehoor tegen schade, maar zorgen ervoor dat gasten nog wel goed te verstaan zijn.
Per zaak verschilt het natuurlijk hoe hard het geluid staat. Als gast is het daarom handig een paar goede oordoppen aan te schaffen en te zorgen dat je deze altijd bij je hebt als je de horeca gaat bezoeken. Let daarnaast op dat je niet te dicht bij de geluidsboxen gaat staan en geef je oren af en toe wat rust.
Samen tegen gehoorschade
Met bovenstaande in gedachten, is het tijdens Horecava van groot belang dat exposanten zich aan het maximaal toegestane geluidsniveau van 85dBA houden. Uitzonderingen op dit geluidsniveau voor speciale activiteiten, zoals optredens, zijn alleen toegestaan na schriftelijke toestemming van de organisatie. Een externe partij voert gedurende de beurs constant geluidscontroles uit. Blijkt dat het geluidsniveau wordt overschreden? Dan worden er maatregelen genomen en is er kans op een boete van minimaal 500 euro.