Gault&Millau Awards 2025: Beste Chefs en Restaurants van Nederland
Het was een middag vol culinaire klasse en feestelijke erkenning: de uitreiking van de Gault&Millau Awards 2025. Op 10 februari kwamen de grootste namen uit de Nederlandse gastronomie samen in Tivoli Vredenburg, waar de prestigieuze awards werden uitgereikt en de nieuwste editie van de restaurantgids werd gelanceerd. Met maar liefst 866 topzaken op de lijst, bewijst de Nederlandse horeca opnieuw dat het bruist van talent en innovatie. Wat opviel was de goede sfeer, waarin duidelijk werd dat mensen elkaar echt het succes gunnen.
Winnaars die de culinaire toon zetten
De Gault&Millau Awards bekronen jaarlijks de absolute toppers in 18 verschillende categorieën. Dit jaar was het Joris Bijdendijk die zich ‘Chef van het Jaar’ mag noemen. Een chef die niet alleen de gerechten in zijn restaurants naar een hoger niveau tilt, maar ook een inspiratiebron is voor de hele sector.
De titel ‘Jonge Chef van het Jaar’ ging naar Marco Helsloot, die in restaurant Merlet in Schoorl liet zien dat lef en talent een gouden combinatie vormen. En als er iemand is die gastvrijheid ademt, dan is het Mandy Overbeek van restaurant Joann in Enschede. Haar passie voor service werd beloond met de titel ‘Gastvrouw van het Jaar’.
Een bijzonder moment was de uitreiking van de ‘Lifetime Achievement Award’ aan Jonnie en Thérèse Boer van De Librije. Hun bijdrage aan de Nederlandse gastronomie is ongeëvenaard, en deze erkenning is dan ook meer dan verdiend.
Nieuwe en bijzondere erkenningen
Dit jaar werd voor het eerst de award ‘Mediterraan Restaurant van het Jaar’ uitgereikt. De eer ging naar restaurant Toscanini in Amsterdam, dat al sinds 1985 authentiek en smaakvol de Italiaanse keuken viert. Ook internationaal maakt Nederland indruk: ‘Best Dutch Chef Abroad’ is Jim Ophorst, die in het Thaise restaurant PRU zijn gasten verbluft met innovatieve gerechten en lokale ingrediënten.
Voor de wijnliefhebbers was er extra aandacht voor Tessa van de Wouw van Inter Scaldes, die zich ‘Sommelier van het Jaar’ mag noemen. Haar ongekende kennis en feilloze wijn-spijscombinaties maken elke maaltijd een belevenis.
Een restaurantgids die inspireert
Naast de awards werd ook de nieuwste Gault&Millau restaurantgids gepresenteerd. Dit jaar telt de lijst 866 restaurants, waarvan 111 nieuwkomers en 99 stijgers. Een van de opvallendste nieuwe namen is restaurant Demain in Cadzand-Bad, dat direct werd beloond met een indrukwekkende 16|20 punten. En De Nieuwe Winkel in Nijmegen blijft groeien en stijgt naar 17,5|20, een bewijs dat innovatie en duurzaamheid steeds belangrijker worden in de gastronomie.
Culinair Nederland op de kaart
De Gault&Millau Awards laten zien dat de Nederlandse horeca volop in beweging is. Chefs, sommeliers en gastvrouwen blijven vernieuwen, experimenteren en verrassen. Benieuwd naar de volledige lijst met winnaars en de nieuwste restaurantgids? Die is te vinden op de website van Gault&Millau: www.gault-millau.nl.