Ongekend: Firma van Buiten wint goud én zilver op Horecava
Firma van Buiten uit Delft heeft tijdens de kookwedstrijd Lekker Anders, één van de acht wedstrijden van het NK De Lekkerste, op Horecava een ongekende prestatie geleverd. Tobias Westerveld veroverde het zilver, terwijl collega Nishaar Orie er met de gouden medaille vandoor ging. Het brons was voor Koen van Oeveren van HMSHost.
Overwinningen Lekker Anders
Nishaar Orie won de eerste prijs met ‘Unduckover’, een witte molenbol gvuld met crispy duck, panna cotta van mango en yuzu, zoet-zuur van radijs, soja-komkommer, crispy wonton, kewpie mayonaise en warme sesammayonaise. “Dit broodje was echt top”, oordeelde de jury van Lekker Anders. “Alle ingrediënten waren zeer geslaagd. We proefden heerlijke Oosterse smaken en vooral de panna cotta was heel origineel. Ook de warme mayonaise en de crispy wonton waren top.”
Het zilver was voor de creatie ‘Eats Meat West’ van Tobias Westerveld. Ook hij gebruikte een molenbol en belegde deze met onder andere gemarineerde en gegrilde Koreaanse kalfslende, oesterzwam in knoflookboter, kimchi-mayonaise, gel van mango en rode peper, sticky XO tempeh chutney en Koreaanse crumble. “Een superlekker broodje met heel mals vlees”, vond de jury. “Het broodje was zacht maar toch stevig en daardoor handzaam. De sticky tempeh chutney was ook erg lekker.”
Koen van Oeveren van HMSHost presenteerde ‘Rainbow high in the sky’, een loaded fries met cheddar, cheddarsaus, groentechips, crispy oesterzwam en sriacha- mayonaise. De jury genoot van de veelheid aan smaken. “Dit gerecht was zo kleurrijk als een regenboog en had alles in zich: zoet, zout, zuur en zowel zachte als knapperige toppings. Vooral de oesterzwam was erg geslaagd."
De volledige top 3 van Lekker Anders 2025:
- Nishaar Orie, Firma van Buiten
- Tobias Westerveld, Firma van Buiten
- Koen van Oeveren, HMSHost
Jury Lekker Anders 2025
De jury van Lekker Anders 2025 bestond uit juryvoorzitter Saskia Geraeds (landelijk bestuurder KHN), Dorine Veldhuijzen (docent De Trappenberg) en Stefan Paap (directeur Houwers).
Lekker Anders is bedoeld voor horecamedewerkers met een arbeidsbeperking. Aan Lekker Anders 2025 deden vijftien deelnemers mee. De opdracht was om ter plaatse, binnen acht minuten, vijf identieke creaties te maken, welke door de vakjury werden geproefd en beoordeeld op uitstraling, creativiteit, smaakbeleving, eetbaarheid, samenstelling en inkoopprijs.
Praktijkjury
Tijdens de mise en place werden de deelnemers beoordeeld door een praktijkjury, die kijkt naar de hygiënecode Horeca 2016. Deze jury let ook op efficiency, tijdsindeling en de betrouwbaarheid van de kostprijscalculatie. De praktijkjury wordt sinds jaar en dag ingevuld door Houwers.
