logo
Energiebesparing in de horeca is geldbesparing

Energiebesparing in de horeca is geldbesparing

Aangeboden door: Horecava

Energie besparen betekent geld besparen. En laten we eerlijk zijn, dat wil iedere ondernemer wel. Bovendien is minder energieverbruik ook goed voor het milieu. Maar hoe kan je als ondernemer ervoor zorgen dat het energieverbruik van een horecazaak zo laag mogelijk wordt? Dat kan bijvoorbeeld door voor ledverlichting te kiezen in plaats van gloeilampen. Of door het pand extra te isoleren met dubbel glas. Meer handige tips over hoe je makkelijk energie kunt besparen in de horeca, lees je in dit artikel. Grote investeringen zijn niet nodig, je kunt er meteen mee aan de slag.

Bespaar vandaag nog!

Pauline Jansen is Contentspecialist MKB bij energieleverancier Vattenfall: “We zien dat de voornaamste reden om energie te besparen in de horeca kostenbesparing is. Zeker als het gaat om mkb’ers. Sommige ondernemers vinden het belangrijk om te innoveren en te verduurzamen, maar ook dat gaat vaak hand in hand met kostenbesparing. Energiebesparing is nu belangrijker dan ooit: veel bedrijven hebben het door corona moeilijk gehad en de energiekosten stijgen enorm.”

Tips om energie te besparen

Energiezuinige apparatuur

De eerste stap bij energiebesparing in de horeca is kiezen voor zuinige apparatuur. Vervolgens kun je die apparatuur een handje helpen om nóg zuiniger te zijn. Jansen van Vattenfall: “Je kunt tot 50% aan energie besparen als je koel- en vriesmeubelen overdag en ’s nachts afdekt. Ook de plek van de apparatuur is van belang. Zo zet je koelingen liever niet naast fornuizen of in direct zonlicht. Daarnaast is het belangrijk om iedere 3 maanden de rubbers te controleren. Als die goed sluiten scheelt dat 5% in energieverbruik.”

Verlichting

Ook op het gebied van verlichting valt veel te winnen, zo stelt MKB Servicedesk. Je bespaart veel geld als je alle gloeilampen vervangt door ledverlichting. Per lamp scheelt het je namelijk tussen de 20 en 30 euro per jaar op je energiekosten.

Vaak wordt de verlichting in de werkruimtes, zoals de keuken vergeten. Hier hangen soms nog ouderwetse TL-balken en dat is zonde. MKB Servicedesk stelt dat je meer dan tweederde kunt besparen op de energiekosten, wanneer deze TL-balken worden vernieuwd. Om nog meer op verlichting te besparen, kun je ook gebruikmaken van bewegingssensoren en tijdschakelaars. Zeker in ruimtes waar niet continu iemand aanwezig is, zijn bewegingssensoren een duurzaam idee.

In de keuken

Naast de verlichting valt er ook op een hoop andere dingen te besparen in de keuken, zo vertelt Jansen van Vattenfall: “Een collega die opent, zet waarschijnlijk ook alle apparatuur meteen aan. Dat is begrijpelijk als je een drukke keuken hebt. Toch kun je ook hier slim besparen.”

Kook je bijvoorbeeld op gas? Dan levert het je al een besparing van 10% aan energie op, als je het gas na gebruik even uitzet. Dit kan eigenlijk voor alle apparaten zonder lange opwarmtijd, zoals au-bain-marie warmhoudplaten, tostigrills, ovens en kookplaten.

“Omdat frituurvet langzaam opwarmt, kun je de frituur het beste afdekken als je hem niet gebruikt. Zo gaat er zo min mogelijk warmte verloren. Ook kun je de temperatuur best wat lager instellen. Dat zorgt er namelijk ook voor dat je de olie minder vaak hoeft te verversen. Dit zijn ook handige tips voor grote cateraars of als je een cateringbedrijf aan huis hebt”, aldus Jansen.

Verwarming binnen én buiten

Tot slot kun je bij de verwarming van het pand en je terras ook stappen ondernemen. Zorg ervoor dat de warmte van de radiatoren goed weg kan en isoleer de leidingen. Ook tochtstrippen zijn een kleine investering waarmee je energie kunt besparen.

Zeker nu we nog even te dealen hebben met de CoronaCheck-app, is het belangrijk dat je terras winterklaar is. Dat betekent echter niet dat je je terras vol hoeft te zetten met heaters, want dat kan veel zuiniger.

In het eerdere artikel op Horecava met tips over energiebesparing in de horeca, kon je al lezen dat je voor een terras van 45 m² ongeveer 6 heaters nodig hebt. Dat kost ongeveer 1.728 euro per jaar. Om te besparen kun je gebruik maken van bewegingssensoren, zodat de heaters niet onnodig aan staan. Maar je kunt ook (elektrische) dekentjes op het terras aanbieden. Uitgaande van een terras van 45 m² waar er plek is voor 36 gasten, kosten elektrische dekens zo’n 288 euro per jaar. Dat scheelt nogal!

Verduurzamen

Grotere maatregelen nemen? Dat kan gemakkelijke. Vaak zijn er namelijk mooie subsidies of fiscale regelingen beschikbaar. Zo verdien je investeringen nóg sneller terug. Er is bijvoorbeeld de nieuwe svm-subsidie: deze subsidie vergoedt een groot deel van de kosten voor een energieadvies plus de uitvoering daarvan.