Een groene menukaart: hoe doe je dat?
Het terrasseizoen is nog in volle gang en gasten genieten van jouw terraskaart met diverse hapjes en drankjes. Maar hoe duurzaam is jouw kaart? Lees hier onze tips voor een ‘groenere menukaart’ die leidt tot minder verspilling, een lagere CO2 uitstoot en meer omzet.
1. Stem je kaarten op elkaar af
Houd de menukaart klein door minder opties aan te bieden aan gasten. Wanneer je minder ingrediënten nodig hebt kun je efficiënter inkopen en hoef je ook minder weg te gooien.
Ga nog een stap verder en zorg dat jouw menukaarten bij elkaar aansluiten, terras-, lunch- en dinerkaart. Op deze manier kun je restjes gebruiken van de lunch- en dinerkaart en dit aanbieden als borrelhap/-plank. Sommige restaurants bieden dit heel slim aan als een soort “Chef’s surprise plank”. Houd bij welke borrelhapjes favoriet zijn zodat je bij je inkoop hier rekening mee kunt houden. Een grotere inkoop leidt ook tot minder CO2 uitstoot door minder vervoer van ingrediënten.
2. Lokale lekkernijen
Bied zoveel mogelijk lokaal geproduceerde en seizoensgebonden producten aan. Ook hierdoor verminder je de CO2 uitstoot en ondersteun je tegelijkertijd de lokale ondernemers. Serveer kraanwater aan je klanten, dit stoot 300x minder CO2 uit dan gebotteld water (lees hier hoeveel je kunt vragen voor kraanwater). Nederland produceert eigen (sterke) dranken, en vaak op een milieubewuste manier. Dit kan een mooie toevoeging zijn op de terraskaart. Let bij het inkopen van alcohol ook op de verpakking, de milieuvriendelijker keuze voor bier is een statiegeldfles en voor wijn bag-in-a-box. Bier is overigens sowieso de betere keuze omdat bij de productie van een liter wijn 4 keer zoveel CO2 wordt uitgestoten als bij de productie van 1 liter bier.
3. Alles is te veganizen
Lees meer over duurzaamheid >>De vraag naar vega/vegan opties op de kaart wordt steeds groter. Speel hierop in en zorg ervoor dat je kaart merendeels uit vega(n) opties bestaat. Ben je bang dat het bepaalde gasten afschrikt? Maak het dan aantrekkelijker voor hen door te spelen met de namen van hapjes. Vervang bijvoorbeeld de naam van vega nuggets door ‘happy nuggets’ of ‘awesome nuggets’. Maak de gerechten visueel aantrekkelijk, zorg voor veel kleur door gebruik van natuurlijke kleurstoffen zoals bietensap of kurkuma en gebruik eetbare bloemen als garnering.
4. Laat zien hoe groen je bent
Op Milieu Centraal vind je een overzicht van alle keurmerken die je kunnen helpen met het uitzoeken van milieuvriendelijke ingrediënten en dranken voor je menukaart. Zet deze keurmerken ook op de kaart, dit laat je klanten zien hoe goed en groen bezig je bent als ondernemer. En tenslotte: gebruik een QR code in plaats van een papieren menu. Hiermee bespaar je papier en je kunt gerechtjes makkelijker vervangen.