logo

Een duurzame horeca begint bij de mens

Een duurzame horeca begint bij de mens

Aangeboden door: Duurzame Horeca Nederland

Je kunt je restaurant op verschillende gebieden verduurzamen. De meest voor de hand liggende zijn meer groentegerechten op de kaart en een betere afvalscheiding. Maar er zijn zoveel meer manieren waarop je kunt verduurzamen. Duurzame Horeca Nederland onderscheidt, naast afval en voedsel, nog 4 andere pijlers waarmee je je zaak toekomstbestendig en inclusief kan maken. Dit zijn water, energie, huisvesting en als laatste “de mens”, een pijler die vaak onderbelicht blijft. We denken daarbij aan personeel, gasten en leveranciers.

Wees goed voor je personeel

Voor werknemers in de horeca is een veilige en prettige werksituatie belangrijk. Hierdoor voelen ze zich goed, houden ze plezier in hun werk en blijven ze gecommitteerd. Dit betaalt zich dubbel en dwars terug in een lager ziekteverzuim en minder verloop van je personeel.

  • Let op de fysieke belasting
    Een belangrijke oorzaak van (langdurig) ziekte­verzuim in de horeca zijn overbelasting van de rug, armen, nek en/of schouders gecombineerd met lange werktijden, weinig pauze en veel repeterende bewegingen of zwaar tillen en werkdruk. Langdurige blootstelling aan harde geluiden (muziek of keukenapparatuur boven de 80 db) kan lawaaidoofheid veroorzaken. Voorkom problemen door niet te lange diensten in te roosteren en voldoende pauzes in te lassen. En geef je werknemers afwisselend werk, als dat mogelijk is.
  • Zorg voor een protocol
    Horeca­personeel wordt geregeld geconfronteerd met agressief, intimiderend en zelfs gewelddadig gedrag van klanten. Maak daarom duidelijke afspraken over hoe je met agressie omgaat en denk na over een gedragscode of protocol. Zorg in ieder geval voor een evaluatie van incidenten en voor de opvang van werknemers die agressief gedrag meemaken.

Kies voor een divers personeelsbestand

Inclusieve samenleving, betekent ook inclusieve werkplek. Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt hebben ook een plaats op de werkvloer. Nu de horeca weer open is, is de behoefte aan horecapersoneel enorm. Denk bij het inhuren van nieuw personeel ook eens aan deze doelgroep. Misschien moet je bij de start wat meer tijd in deze werknemers investeren, maar dit krijg je op termijn dubbel en dwars terug aan loyaliteit en commitment. Veel gemeentes hebben initiatieven zoals bijvoorbeeld Stichting Omhoog of bieden hulp bij omscholing aan voor deze doelgroep. Vraag dit eens na in jouw gemeente.

Als je werkt of gaat werken met mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt, kun je vaak gebruikmaken van subsidies of regelingen, zoals loondispensatie of premiekorting. Meer informatie hierover vind je bij de MKB servicedesk.

En mocht je geen ruimte hebben voor een nieuwe medewerker in je zaak, dan kun je deze doelgroep uiteraard ook altijd helpen door producten in te kopen bij zaken die deze mensen wel in dienst hebben, zoals bijvoorbeeld de Bijzondere Taarten Fabriek.

Verhoog de toegankelijkheid

Een restaurant zou voor iedereen makkelijk toegankelijk moeten zijn. Toch blijkt dat veel restaurants te klein zijn voor rolstoelen, de toegankelijkheid van terrassen te wensen overlaat en menukaarten slecht leesbaar zijn vanwege lettertype of licht. Slechthorenden hebben regelmatig moeite met de slechte akoestiek. En dat terwijl er sinds 2017 de wettelijke plicht is om rekening te houden met de algemene toegankelijkheid voor minder-validen. Met een aantal kleine aanpassingen kun je het bezoek voor deze groep mensen zoveel prettiger maken:

  • Publiceer de menukaart op je website zodat slechtzienden de kaart al vooraf kunnen bekijken en eventueel vergroten of met spraakbesturing kunnen laten voorlezen.
  • Vermeld op je site waar de dichtstbijzijnde parkeergelegenheid is voor mensen die slecht ter been zijn.
  • Vermeld bij je contactinformatie, naast het telefoonnummer, ook een e-mail adres zodat doven ook een afspraak kunnen boeken of een vraag kunnen stellen.
  • Voorkom hoogteverschillen van meer dan 2cm in je zaak. En mocht dat niet te vermijden zijn, zorg dan voor een andere oplossing, zoals een wegneembare oprijplaat of een drempelhulp.
  • Een rolstoel heeft een minimale tafel hoogte van 70cm nodig. Gebruik een paar houten blokjes om een tafel te verhogen. Het is maar een kleine moeite!

Kies voor fair trade

Tenslotte kun je ook in je inkoop rekening houden met ‘de mens’ door fair trade in te kopen. Een groot deel van wat we dagelijks eten is afkomstig van kleine boeren en arbeiders uit ontwikkelingslanden. Denk hierbij aan de koffie of thee, maar ook kruiden, noten, groente en fruit. Maar wist je dat er voor veel arbeidsintensieve producten, zoals bijvoorbeeld het plukken en pellen van cashewnoten, kinderen ingezet worden? Uiteraard wil jij met je bedrijf niet indirect meewerken aan kinderarbeid of slavernij. Kijk daarom naar producten met labels zoals fairtrade, UTZ of rainforest alliance.

Importeurs die deze certificaten voeren zijn verplicht een minimumprijs te betalen. Ook wordt er gelet op milieuvriendelijke teelt, respect voor arbeidsrechten en een democratische werkwijze.

Dit zijn uiteraard niet de enige keurmerken, om je te helpen bij het maken van de meest toepasselijke keuze voor jouw zaak, kun je terecht op de keurmerkenwijzer.nl van Milieu Centraal.

We hopen dat bovenstaande je inspireert om naast de gast, de mens centraal te zetten.