logo

Duurzaam transformeren met je horeca-interieur

Interieur en DesignStart-ups en Innovatie

Duurzaam transformeren met je horeca-interieur

Aangeboden door: Horecava

‘Van het hele Start-upLAB op Horecava bleef niet meer dan een palletje afval over.’ Vertelt Christan Verel. Verel bouwde het gehele Start-upLAB en theater volledig circulair en legt uit hoe dit een voorbeeld is voor de stand- en interieurbouwbranche.

‘Zowel binnen de stand- als interieurbouwbranche is duurzaamheid een te weinig besproken onderwerp. Als je het op de man af vraagt wil het gros van de mensen wel meehelpen om de afvalberg te laten krimpen maar weten we vaak niet hoe, spelen economische redenen een te grote rol of worden we gewoon te weinig met de consequenties geconfronteerd.’ Hij heeft met zijn bedrijf een methode ontwikkeld welke de versneller kan zijn tot een duurzame branche zonder dat het er persé groen uit moet zien.

Volledig circulair gebouwd Start-upLAB & theater

‘Ik heb geen geitenwollen sokken aan en vlieg het liefst met 130 over de A2’, aldus Christian. ‘Een beurs is helaas nog een afvalfabriek. Het is een verschrikkelijk gezicht wat er na een beurs aan afval overblijft. Het is af en aanrijden van vuilniswagens.’ Al tijdens de opbouw van een dergelijk evenement vullen we gigantisch veel containers. De meeste bezoekers of standhouders hebben dat niet eens in de gaten. Maar het kan ook anders! Want zonder dat je het misschien in de gaten had, was het volledige Start-upLAB circulair gebouwd. Voor de bouw van het theater en het LAB is onder andere een slim herbruikbaar kadersystemen gebruikt. De basis kan eindeloos opnieuw gebruikt worden en de buitenzijde telkens aangepast. Bovendien wordt de buitenzijde afgewerkt met doeken en panelen zonder het gebruik van schadelijke stoffen zoals pvc, verf en lijm. Het zuurvrij ontwikkelde kadersysteem is na de levenscyclus 100% recyclebaar.

Duurzaam meebewegen met de trends

Het gaat erom dat je er vanuit gaat dat iets aan verandering onderhevig is, zoals een menukaart. Met slimme systemen kun je zonder al te veel gedoe de horecazaak ombouwen naar een relevante setting en is het zowel kostentechnisch als op het gebied van milieu een win-win. Op een gegeven moment eist de bezoeker aanpassingen om telkens weer een nieuwe ervaring hebben en te delen met de community. Het moet immers Instagrammable zijn, waarbij de gerechten naast het interieur bijzonder veel invloed hebben. Zodra je iets verder vooruit kijkt en slimme systemen aanbrengt kun je continu meebewegen met de laatste trends of seizoenen zonder een hele dure verbouwing. ‘Door het toepassen van deze systemen gaat een verbouwing sneller en is het schoner. Laatst hebben we een complete verbouwing gerealiseerd binnen zeven dagen.’ Vertelt Christian.

Van wandpanelen naar tasjes

We spreken over een slimme modulaire oplossing. De panelen kunnen verwerkt worden tot korrels en krijgen vervolgens weer een nieuwe bestemming in de vorm van een verpakking of een meubel. De decordoeken bevatten ongeveer twee grote petflessen per vierkante meter. In 2019 is circa 20.000 kg aan petflessen verwerkt tot doeken, waar vervolgens weer items zoals tassen en zitzakken van worden gemaakt. Dit is bijvoorbeeld ook gedaan met de doeken van het Start-upLAB.

Wat Verel betreft hoeft niet overal een groen boompje op te staan om het duurzaam te laten lijken. Het is een kwestie van elkaar wijzen op gedrag en mogelijkheden aandragen en dit te delen. Zoals we doen met dit artikel.