De juridische inrichting van de horecaonderneming
Bij het inrichten van je horecaonderneming heb je keuze uit duizend-en-één opties. En dan bedoel ik niet alleen de fysieke inrichting. Ook de juridische inrichting van je horecaonderneming biedt een overvloed aan keuzes. Een belangrijk onderdeel van je juridische inrichting is je payroll. Veel horecaondernemers laten lonen uitbetalen via een gespecialiseerd loonadministratiebureau. Sommige horecaondernemers gaan een stap verder: zij besluiten niet alleen de payroll, maar het gehele werkgeverschap, uit te besteden. Is dat verstandig? En hoe werk zoiets?
Payrolling: voor- en nadelen
Bij payrolling werft de horecaonderneming zelf de werknemer. De werknemer komt echter niet bij de eigen onderneming in dienst, maar komt in dienst van de payrollwerkgever. Bij payrolling neemt een payrollbedrijf de werkgeverslasten en het werkgeversrisico op zich. Dat scheelt tijd, bijvoorbeeld voor het opstellen van contracten, het betalen van salarissen en het afdragen van loonheffingen. Als een werknemer ziek wordt of wanneer je een werknemer wilt ontslaan, komt dat ook niet voor rekening en risico van de horecaonderneming.
Nadeel van payrolling is dat het duurder is dan zelf werknemers in vaste dienst nemen. Immers, de payrollwerkgever zal zijn diensten niet gratis aanbieden. Ook moet je goed opletten wat je met de payrollwerkgever afspreekt: neemt zij bijvoorbeeld ook de juridische kosten van een ontslagprocedure voor haar rekening?

