logo

Op de bank met Eetwinkel de Hollandsche Tuyn

Fast Casual

Op de bank met Eetwinkel de Hollandsche Tuyn

Aangeboden door: Horecava

Een dark kitchen starten naast je eigen zaak. De broers Bjorn en Jeroen van Oss van Eetwinkel de Hollandsche Tuyn in Bergen op Zoom deden het afgelopen jaar. Hoe hebben ze dit aangepakt, is het een succes en blijven ze ermee doorgaan? Je leest het in dit inspirerende interview!

Wie zijn jullie en wat is de Hollandsche Tuyn?

“Wij zijn een jong en dynamisch bedrijf gespecialiseerd in lunch, diner en snacks waar we onze eigen twist aan geven.’’ Begint Bjorn van Oss. Al 11,5 jaar werken de gebroeders Bjorn en Jeroen van Oss samen met hun ouders bij de Hollandsche Tuyn. Deze samenwerking heeft er toe geleid dat de Hollandsche Tuyn een begrip is geworden in Bergen op Zoom. Toen der tijd werd de Hollandsche Tuyn gezien als een veelzijdige bistro, lunchroom en snackbar. Zo’n vijf jaar geleden hebben de broers de zaak overgenomen en zijn daarna verdergegaan onder de naam Eetwinkel Hollandsche Tuyn. Inmiddels werkt de vriendin van Bjorn ook al 5 jaar bij het bedrijf. En zij runt nu ook hun nieuwste concept genaamd Carpacciolivery in het gebouw naast de Eetwinkel.

De Eetwinkel is een soft franchise formule die ze geadopteerd hebben, gelukkig laat het concept van een soft franchise wel toe dat de broer wel veel zelf kunnen bepalen. Er is bewust gekozen voor de aansluiting bij de conceptformule ‘Eetwinkel’. Natuurlijk weten de familie Van Oss en de medewerkers hoe ze de gasten verzorgen met heerlijke en verantwoorde producten, die met passie worden bereid en gastvriendelijk worden geserveerd. “Maar iemand die meedenkt op het gebied van marketing, reclame en bedrijfsondersteuning op diverse vlakken is altijd welkom. Daarom is er gekozen voor de aansluiting bij de Eetwinkel!” geven ze aan.

Hoe hebben jullie de coronamaatregelen ervaren, welke uitdagingen hadden jullie?

“Vanaf dag 1, op 15 maart 2020, toen alle horeca om 18:00 uur dicht moest, hebben we die avond gelijk de koppen bij elkaar gestoken om met een oplossing te komen. We besloten dat we meteen startten met een betere focus op delivery. Gelukkig hadden we al een online platform waar gasten eten bestelden, dit liep toen gelijk storm. Inmiddels zijn we zo ver gegroeid dat we rondrijden met 4 auto’s.

De focus op bezorging tijdens de coronapandemie zal na de crisis niet veranderen. Bezorgen wordt iets minder, maar het trekt ook een andere doelgroep aan. Het is erg populair geworden om eten te bestellen omdat er natuurlijk geen andere optie is! Maar het heeft erg goed gewerkt, en het werkt nog steeds erg goed.”

‘’Voor ons is dit een manier om naar de klanten toe te gaan. Met de optie om de maaltijden te bezorgen, brengen we dezelfde kwaliteit die klanten in de zaak van ons verwachten bij mensen thuis.’’

Zijn er, in deze bizarre tijd, innovaties en nieuwe mogelijkheden ontstaan voor jullie?

“De carpaccio delivery werkt super op het moment, het feit dat we al carpacciogerechten op ons menu hebben staan maakte dit een goed concept om uit te werken. De “Carpacciolivery’’ wordt geleverd vanuit de zaak die we hebben opgebouwd in het gebouw naast de Eetwinkel. Op dit moment bereidden we 8 verschillende soorten carpaccio’s, van kalf en kip carpaccio tot vegetarische opties. Wij hopen hiermee een echte beleving bij mensen thuis te brengen, het echte restaurantgevoel!

Het succes van het concept is niet ongezien gebleven, uit nabijgelegen dorpen kwam erg veel interesse. Helaas kunnen we niet bij iedereen bezorgen en daarom zijn we met het idee gekomen om naast het bezorgen ook een pick-up point te starten waar de carpaccio’s opgehaald kunnen worden.”

Waarom hebben jullie besloten om de Carpacciolivery vanuit een dark kitchen concept te starten?

“We merkten dat we de ruimte hadden, en dat dit een blijvend iets zou worden. Vooral in de winter zijn mensen thuis en hier kunnen we op inspelen met de carpaccio bezorging. We hebben inspiratie opgedaan door te kijken naar andere horecazaken die met een soortgelijk concept zijn begonnen in deze pandemie. Door te sparren met mede horecaondernemers die ook iets met carpaccio wilden gaan doen zijn we uiteindelijk gekomen tot het Carpaccio delivery concept.

De extra ruimte die we over hadden naast ons eigen pand was perfect voor een dark kitchen concept. Dark kitchen is een concept wat door de groeiende behoefte aan snel beschikbare en hoge kwaliteitsgerechten erg populair is geworden en dit is het concept wat we bij Eetwinkel de Hollandse Tuyn hebben aangenomen voor onze carpaccio delivery en pick-up service. Daarom werd het pand dat voormalig werd gebruikt als opslag werd omgebouwd tot een dark kitchen. Hier worden de carpaccio’s vers klaargemaakt voor bezorging en pick-up.”

“Het is een goed werkend concept, we spelen in op de markt en de trend van gezond en healthy food. Hierbij matcht de carpaccio perfect!’’

Als je jezelf een cijfer zou moeten geven als ondernemer wat zou dat zijn en waarom?

“Voor een horecaman die het liefst zijn gasten binnen wil ontvangen was deze pandemie wel een diepte punt. Daarom zou ik als ik mezelf nu een cijfer zou moeten geven een 4 geven,” laat Bjorn weten. “Maar toch ben ik in dubio, want als we het hebben over kansen die genomen zijn tijdens deze periode zou ik zeggen dat ik wel een 8 verdien als cijfer. Het zijn twee verschillende uitersten dus laten we het afronden op een 6! Uiteindelijk zijn we er als een horecazaak best goed uitgekomen.”

Hoe ziet voor jullie de toekomst er over 5 jaar uit?

“We werken al erg toe naar de toekomst, met betere opties voor verpakkingsmateriaal. Ons concept voor de hippe friet van de frietbroers: een friet concept met verschillende toppings over de friet wat de broers gestart zijn in 2016. Toppings zoals spekjes, piccalilly, pulled pork en pulled chicken over de friet, een heerlijke combinatie! Daarnaast hebben we de hippe friet van de maand waar we elke keer met een verassende combinatie komen. Neem bijvoorbeeld een paar maanden geleden toen we inspeelden op het EK, met oranje sweet potato fries waar we kip, crème fresh, sriracha mayo en bosui bij serveerden.

Daarnaast kijken we altijd uit naar nieuwe recepten die we kunnen toevoegen aan onze menukaart. We staan open voor nieuwe ideeën en proberen zoveel mogelijk op de trends in te spelen waar we dan onze eigen twist aan geven. Dit maakt het dat wij toch als toegankelijk gezien worden, maar daarnaast toch luxe gerechten kunnen leveren. Zo onderscheiden wij ons van de andere spelers in onze sector, collega ondernemingen noem ik ze graag. Ik zeg liever niet concurrenten, in het eind heb je elkaar allemaal nodig!

Een ander initiatief waar we aan werken is onze zichtbaarheid op social media, daar plaatsen wij steeds meer op en zijn we erg actief. Dit levert ook op dat we meer mensen kunnen bereiken met onze zaak. Het geeft ons een kans om onze gerechten te laten zien aan potentiele gasten, en natuurlijk om interesse te wekken bij mogelijke klanten.”