logo
Bas Diks wint NK Lekkerste Broodje 2025

Bas Diks wint het NK Lekkerste Broodje 2025

Fast CasualBeursnieuwsWedstrijden

Bas Diks wint het NK Lekkerste Broodje 2025

Aangeboden door: Horecava

Bas Diks, van Diks Authentiek Culinair in Harreveld, heeft de veertigste editie van het NK Lekkerste Broodje gewonnen tijdens Horecava 2025. Dit markeert zijn tweede gouden overwinning tijdens het NK De Lekkerste, na zijn eerdere triomf in 2011.

De winnende creatie: 'Herfst'

Bas Diks won het NK Lekkerste Broodje 2025, de langstlopende wedstrijd van de Lekkerste Wedstrijden, met zijn creatie ‘Herfst’: een Achterhoekse bol met onder andere zwijnvarkensrib, barbecuesaus van herfstfruit en paddenstoelen, notenboter, mos van brandnetel, tapenade van cantharellen en spar en herfstblaadjes gemaakt van biet, pompoen, paddenstoelen en brandnetel. 

Een geëmotioneerde Diks reageerde na de wedstrijd: “De laatste keer dat ik won was in 2011, dus het is geweldig om dit na al die jaren opnieuw mee te maken. Het feit dat ik inspiratie heb gehaald uit de fietstochten in de natuur die ik maak samen met mijn dochtertje van anderhalf, maakt de winst extra mooi.” In 2011 won Diks ook al goud, maar toen in de categorie Catering, die destijds nog bestond.

Jury waardering

De jury was erg onder de indruk van het winnende broodje. “Het was bijna te mooi om op te eten, maar het bleek ook nog eens het lekkerste broodje te zijn. Als jury zijn we unaniem tot dat oordeel gekomen. Het broodje zelf was mooi krokant, het vlees erg mals en smaakvol, mede door de notenboter. Verder zat er ontzettend veel creativiteit in dit broodje en was de herfst volop aanwezig.”

Zilver en brons

Het zilver ging naar Sjoerd Mampaey van Midas in Woerden, met zijn creatie ‘Watermelon Sugar High’. Dit broodje bevatte kippendij met jerkkruiden, gebakken kippenhuid, gekonfijte watermeloen in barbecue glaze, watermeloen chutney, zoetzuur van watermeloen, geitenkaascrème en crumble van feta op een Toscaanse schiacciata. De jury omschreef het als “een verrassende smaakexplosie.” Dit is het tweede jaar op rij dat Mampaey in de prijzen valt; in 2024 won hij goud. 

De bronzen medaille ging naar Lisette de Jong van The Blueberry in Amersfoort. Haar Pastrami B.E.C. Sandwich, gemaakt van briochebrood, was gevuld met pastrami uit de slowcooker, ei, bacon crumble, ingemaakte rode ui en dill pickles, cheddar en Goudse kaas en Amerikaanse mosterd. De jury was vooral te spreken over de “geweldige pastrami en de zachte scrambled eggs”.

De volledige top 3 van het NK Lekkerste Broodje 2025:

  1. Bas Diks, Diks Authentiek Culinair in Harreveld
  2. Sjoerd Mampaey, Midas in Woerden
  3. Lisette de Jong, The Blueberry in Amersfoort

Jury NK Lekkerste Broodje 2025

De jury van het NK Lekkerste Broodje 2025 bestond uit Foliena Veenstra (facility- & hospitality professional), Silke Onink (redacteur Lunchroom bij Uitgeverij PS) en Jean Paul Schaddé van Doorn (Cityguys).

In totaal namen twaalf deelnemers deel aan het NK Lekkerste Broodje 2025. De uitdaging was om ter plaatse op het podium, binnen acht minuten, vijf identieke creaties te maken, die door de vakjury werden geproefd en beoordeeld. De jury lette op uitstraling, creativiteit, smaakbeleving, eetbaarheid, samenstelling en inkoopprijs.

Praktijkjury

Deelnemers werden ook beoordeeld door een praktijkjury, die tijdens de mise en place lette op de naleving van de hygiënecode Horeca 2016, de efficiëntie van de deelnemers, hun tijdsindeling en de betrouwbaarheid van de kostprijscalculatie. Deze beoordeling wordt al jarenlang uitgevoerd door Houwers.

Sponsoring

Het NK Lekkerste Broodje is een initiatief van Stichting De Lekkerste Wedstrijden en wordt gesponsord door Hanos en Carl Siegert.

Top 3 NK Lekkerste Broodje