Studenten helpen horecazaken met digitaliseren
In meerdere provincies zijn het afgelopen jaar ‘digitale werkplaatsen’ opgestart, waarbij studenten ondernemers helpen digitaliseren. Ook veel horecazaken melden zich aan met digitale vraagstukken.
“We helpen ondernemers in alle sectoren, zeker ook horecaondernemers”, zegt Ellen Spithoven, initiatiefnemer van MKB Digital Workspace in Amsterdam. “Zo hebben studenten restaurantketen Spaghetteria al geholpen met het ontwikkelen van communicatiesoftware tussen de verschillende restaurants.”
Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat heeft een onderzoek laten doen naar de achterstallige digitalisering van mkb-bedrijven. Samen met verschillende initiatiefnemers en onderwijsinstellingen, zijn digitale werkplaatsen in het hele land opgezet. De ondernemers worden ondersteund door studenten die in het kader van hun opleiding de digitale problemen oplossen.
Vergoeding
In Amsterdam is het project al bijna anderhalf jaar bezig en zijn er al veel horecaondernemers geholpen. Ruim 10 procent van de 105 geholpen mkb-bedrijven zijn horeca-, catering en voedselbedrijven, laat Spithoven weten. “Nog meer horecazaken hebben zich aangemeld zelfs, maar niet iedereen kon geholpen worden met hun vraagstuk.”
Sommige digitaliseringsprojecten passen binnen de opleidingen en vakopdrachten van de studenten. Meer toegespitste vraagstukken worden meestal opgepakt door universitaire studenten die er freelance aan werken, daarvoor wordt een vergoeding van 750 euro gevraagd.
Besteldata
Veel horecazaken die zich aanmelden hebben hulp nodig bij het analyseren van bezorg- en besteldata via een platform als Uber Eats. “Andere horecaondernemers, zoals hoteleigenaren, hebben hulp nodig bij online marketing: aan welke knoppen moet ik draaien om hoger in Google te komen”, aldus Spithoven. “Iemand anders wil voedselverspilling kunnen monitoren.”
Niet alleen in Amsterdam, maar in meerdere steden worden studenten gekoppeld aan hulpbehoevende horecaondernemers die willen digitaliseren. In Groningen is eenzelfde project al langer bezig en in Rijnmond is een vergelijkbare ‘digitale werkplaats’ net gestart.
“Digitalisering kan een oplossing zijn om het hoofd in deze zware tijd boven water te houden. Maar ook in de toekomst biedt digitalisering volop kansen”, zegt Rotterdamse economie-wethouder Roos Vermeij. “Dat is goed voor het mkb, voor de studenten én voor het herstel van onze economie.”