Alles over de nieuwe WHOA wet.
De nieuwe Wet Homologatie Onderhands Akkoord (WHOA) die sinds 1 januari van dit jaar bestaat, biedt nieuwe kansen voor als het financieel even goed gaat. Want met de WHOA zijn er meer mogelijkheden naast faillissement. Maar wat zijn die mogelijkheden, hoe maak je er aanspraak op en is houdt de WHOA in? Dit artikel zet het op een rijtje.
Wat houdt de WHOA in:
Kortgezegd helpt de WHOA regeling bedrijven om zonder instemming van alle schuldeisers toch een akkoord te krijgen op een schuldregeling. Met de nieuwe Wet Homologatie Onderhands Akkoord kan dit sinds 1 januari 2021.
De WHOA is ontstaan vanuit de behoefte om ondernemingen in financiële problemen buiten faillissement meer armslag te geven om te reorganiseren. Dit kan door schuldeisers (en overige stakeholders, waaronder bijvoorbeeld ook aandeelhouders en financiers) te verplichten mee te werken aan een onderhands dwangakkoord.
In algemene zin moet er daarbij vanuit worden gegaan dat er vaak veel meer reorganisatiewaarde kan worden behaald buiten faillissement dan bij afwikkeling in faillissement. Al met al zijn de schuldeisers daar ook bij gebaat, zo is de gedachte. Zeker in de huidige tijd waarin de COVID-19 pandemie veel ondernemingen financieel hard raakt kan de WHOA uitkomst bieden om de schulden af te lossen.
Werknemers en hun arbeidsovereenkomsten worden niet aangetast door de WHOA regeling en blijven door de regeling in dienst van de werkgever die de WHOA regeling is aangegaan.
De WHOA helpt bedrijven met hoge schulden die failliet dreigen te gaan.
- Het voorkomt faillissementen
- Er een schuldenvrije doorstart mogelijk is
- Dat arbeidsplaatsen blijven behouden (werknemers worden doorbetaald)
- Het hele proces duurt 4 maanden met de kans op 4 maanden verlenging;
- Schuldsaneringsproject, WHOA komt goed van pas omdat maar 1 partij akkoord hoeft te gaan waardoor de rest van de schuldeisers ook moeten gaan.
Aan welke eisen moet je voldoen om in aanmerking te komen voor de WHOA en wie komt ervoor in aanmerking?
- Je bedrijf verkeert in betalingsmoeilijkheden.
- De activiteiten van je bedrijf zijn in de kern levensvatbaar.
- Het akkoord is voor crediteuren beter dan een faillissement.
- Het akkoord is realistisch, haalbaar en voldoet aan de wet.
- De waarde van het akkoord wordt evenredig en eerlijk verdeeld over crediteuren.
- Arbeidsvoorwaarden blijven ongewijzigd (de WHOA is niet van toepassing op arbeidsovereenkomsten).
Daarnaast weegt mee of het akkoord voordelen heeft ten opzichte van een faillissement, zoals bijvoorbeeld het behoud van werkgelegenheid.
Matrix op doorstart.nl project met verschillende saneringen en welke schuldeisers daarbij betrokken zijn
Voordelen van de WHOA
- Op basis van welke schuld je wilt saneren, kun je met de WHOA selectief in gesprek gaan met de schuldeisers, om vanuit daar een doorstart te maken
- Groot voordeel, tijdens het proces kun je blijven ondernemen
- Banen blijven behouden
Time-out arrangement
Naast de WHOA is er een mogelijkheid om te komen tot een time-out arrangement. Dit kun je lost zien van de WHOA ( alle voorbereidingen tot aan de wettelijke bekrachtiging van een onderhands akkoord bij de rechtbank waarbij een deskundige je helpt om tot een consensus te komen met de schuldeisers)
Voordeel van een time-out arrangement is dat alle dienstverleningen die mogelijk zijn zoals MKB doorstart en alle financiële nood-pakketten die aangeboden worden door de centrale overheid beschikbaar zijn.
Waar kan ik terecht voor meer informatie?
Opdoorstart.nl vind je rechtstreeks contact met curatoren, insolventie-advocaten, taxateurs en investeerders. Hier vind je alle kennis over het doorstarten van een bedrijf.
Daarnaast kun je ook bij het KVK terecht via: KVK Op de rand van faillissement? De WHOA biedt uitkomst