We genieten al enige tijd van de heropening van de horeca. Eén probleem: de hoge personeelstekorten. Veel personeel heeft tijdens de pandemie een andere baan gevonden, banen die meer zekerheid boden. En dit geldt niet alleen voor de horeca, ook in het openbaar vervoer, op luchthavens en voor de organisatie van festivals regent het vacatures. Maar waar zijn al die mensen gebleven?
Personeelstekorten zijn geen nieuw probleem, maar sinds de coronapandemie staat de arbeidsmarkt nog erger op zijn kop. Nu heeft bijna iedere branche problemen met het vinden van personeel en er staat een recordaantal vacatures online.
Aan het begin van de pandemie nam de werkeloosheid toe. Er vielen harde klappen in onder andere de horeca, waardoor veel mensen op zoek gingen naar ander soort banen en zich lieten omscholen. Nu de maatschappij is heropend, gaan zij niet zomaar weer terug naar hun oude baan.
Waarom plots overal personeelstekorten?
Toch is de coronapandemie niet de enige reden. Een aantal van de andere redenen:
- Vergrijzing. Er zijn steeds meer oudere mensen en meer mensen gaan met pensioen, terwijl de groep jongere mensen slinkt en er aan de onderkant ook minder werknemers bijkomen om de plekjes op te vullen. De beroepsbevolking in het algemeen wordt dus relatief kleiner. Daarnaast hebben ook steeds meer mensen zorg nodig dat geboden moet worden door mensen die er niet zijn.
- Nieuwe manieren van geld verdienen. Naast alle bekende banen, verdienen mensen tegenwoordig ook geld met social media, crypto en coaching.
- De geldpers. De Europese centrale bank heeft veel extra geld gedrukt om de economie te stimuleren. Dit geld gaat rond in de maatschappij, waarmee de overheid nieuwe projecten wil starten. Alleen hebben ze niet de mensen om deze plannen uit te voeren. Nu de economie weer volledig draait, zijn er dus ook nog banen bijgekomen.
Al deze tekorten raken ons hard, zoals de zaak ’s avonds eerder moeten sluiten omdat er geen personeel is, maar de huur die wel gelijk blijft. Of eindelijk een zonnig weekend, maar geen medewerkers om het terras te bedienen.
Hoe moet de maatschappij dit oplossen?
Het is nodig om de economie draaiende te houden, voordat de gevolgen nog groter worden. Wat kan de maatschappij hieraan doen?
- Laat mensen meer uren werken. Alleen moet dat wel kunnen, bijvoorbeeld door de kinderopvang gratis te maken.
- Maak het werk aantrekkelijker. Denk aan hogere lonen, goede arbeidsvoorwaarden, een fijne werkplek en flexibiliteit. Goede omgang met personeelsleden is steeds vaker een belangrijke voorwaarde waar niet alleen potentiële werknemers, maar ook klanten en investeerders naar kijken.
- Robotisering en digitalisering. Op deze manier zijn er minder arbeidskrachten nodig.