logo

Redefine Meat overall winnaar Horecava Innovation Award

Start-ups en InnovatieWedstrijdenBeursnieuws

Redefine Meat overall winnaar Horecava Innovation Award

Aangeboden door: Horecava

Maandag 9 januari is tijdens de feestelijke opening van Horecava 2023 bekendgemaakt wie de winnaars zijn van de Horecava Innovation Award 2023. Puck Wilbers, de juryvoorzitter, reikte de awards uit voor de categorieën; food & beverage, equipment & services, concepts, interior & design, digital, apps & social media en duurzaamheid.

Food & Beverage

Onder deze categorie vallen producten met nieuwe smaken, smaakcombinaties of toepassingen. Vernieuwend in de markt, verrassend voor de gast, bedrijfseconomisch interessant voor de ondernemer. Alle voedingsmiddelen (in alle staten van verwerking; van vers tot kant-en-klaar) en dranken. Ook food & beverage producten uit streek en regio vallen binnen deze categorie.

Redefine Meat heeft in deze categorie gewonnen met het product ‘Redefine Runder Bavette’.
Redefine Meat gebruikt voor hun vleesproducten technologie, in plaats van dieren. Zij noemen dit New-Meat™ omdat het dezelfde smaak, textuur, mondgevoel en veelzijdigheid heeft als dierlijk vlees, maar dan 100% plantaardig is. Zij ontwikkelen hun producten aan de hand van een diepgaande studie naar de aspecten van vlees. Het vlees is gemaakt in samenwerking met toonaangevende vleesexperts, slagers, en chef-koks in de wereld om zo hun klanten de ultieme vleeservaring te bieden.

Equipment & Services

Onder deze categorie vallen producten of systemen die het werk voor ondernemers en medewerkers vergemakkelijken, verlichten, verminderen, bespoedigen of veraangenamen. Of technieken die zorgen voor betere kwaliteit van het horecaproduct, prestatie-verhogende apparatuur, technologie (bijvoorbeeld robots), installaties en gereedschappen.

FrieteRia-BrasseRia / infratuur.nl heeft met haar infrarood frituur de award gewonnen in deze categorie.
De verhoogde gasprijzen zorgen ervoor dat vele cafetaria’s willen switchen van energiebron van hun frituurpan. FrieteRia-BrasseRia / infratuur.nl biedt hiervoor een oplossing namelijk een frituurpan die wordt verwarmd met infraroodpanelen. Dit is een relatief goedkope en eenvoudige energietransitie in cafetaria’s. FrieteRia-BrasseRia / infratuur.nl wil bestaande bakwanden van frituurpannen ombouwen tot infraroodpanelen, zodat de cafetaria’s van het gas af kunnen.

De jury: “Echt een oplossing voor één van de grootste problemen van deze tijd: energiekosten. Daarnaast heeft het product nog meer voordelen. Minder olie nodig, geen open vuur meer en makkelijk te reinigen. De techniek kan ook in andere toepassingen ingezet worden. Echt innovatie die vanuit Horeca zelf is ontstaan.”

Concepts, Interior & Design

Onder deze categorie vallen producten, voor zowel interieur en exterieur, die bijdragen aan een betere uitstraling van bedrijven, die voor gasten sfeer- en comfort-verhogend zijn, die voor beleving zorgen of die bijdragen aan hogere omzetten. Denk bijvoorbeeld aan meubilair & stoffering, verlichting, servies, bestek & glaswerk en decoraties.

Sit & Heat en Satelliet hospitality furniture heeft gewonnen met de Celsius terrasstoel.
Satelliet hospitality furniture lanceert, in samenwerking met Sit & Heat, de Celsius terrasstoel met geïntegreerd verwarmd systeem. Deze geeft comfort én is energiebesparend. Buitenkachels op gas of elektriciteit verbruiken veel energie. Met de Celsius buitenstoel is het gebruik van een terrasverwarmer niet meer nodig. De energiebesparing is 95% in vergelijking met traditionele verwarmingssystemen.

Digital, Apps & Social Media

Onder deze categorie vallen mobiele en digitale toepassingen voor gasten, consumenten en/of ondernemers binnen de horeca en foodservice industrie die de kwaliteit en beleving vergroten en/of het ondernemen makkelijker maken en/of het rendement verhogen.

Lacoly is de winnaar in deze categorie met een oplossing voor whatsapp communicatie in de horeca.
Aldus de jury: “Het concept is simpel & snel te begrijpen waardoor het breed inzetbaar is. Het draait op bestaande technieken de iedereen gebruikt. Wie heeft er immers niet whatsapp op zijn telefoon? Dat maakt de introductie van nieuwe apps overbodig. De presentatie was een aangename verrassing. Jonge, frisse en enthousiaste ondernemer. Er is goed nagedacht over de implementatie. Lacoly is (nog) geen groot bedrijf. Het zijn kleine ondernemers met de potentie om veel hotels en andere horecabedrijven te helpen.”

Duurzaamheid Award Karel de Vos

De Karel de Vos Award is een bijzondere trofee waarbij de nadruk ligt op ‘zorg voor een betere wereld’. Het is een overkoepelende categorie voor duurzaamheid en er wordt één inzending beloond met deze prijs, vernoemd naar de initiatiefnemer van de Horecava Innovation Award.

De Clique Circulaire Bakken is de winnaar van deze Award.
De Clique gebruikt het ‘afval’ uit de stad om de stad te voeden. Met kleine inspanning van alle partijen verandert afval in waardevolle grondstoffen en foodproducten.
Het systeem: lokale horeca en cateringbedrijven ontvangen 20 liter plastic retourbakken van het type mayonaise-emmer, om hun snij- en etensresten in te deponeren. Schoon, afsluitbaar, zonder vieze geurtjes. Er wordt gecoacht op goed scheiden en gedragsverandering. De gelabelde bakken worden opgehaald per vrachtfiets en in de hub (loods) geleegd, geregistreerd, gereinigd en weer retour gestuurd.
Op de verzamelde koffiedrap groeien bij een plaatselijke kweker oesterzwammen voor gebruik in de keuken. Hier worden o.a. bitterballen van gemaakt. Uit sinaasappelschillen perst een kleine lokale voedselproducent sinaasappelolie voor schoonmaakmiddelen of als smaakmaker in bijvoorbeeld bier. De rest wordt gecomposteerd tot een rijke compost, waar weer kruiden op mogen groeien. De ondernemer heeft tot 70% minder waste en een goed verhaal naar zijn klanten.

“De cirkel is aardig rond”, vindt de jury. “Een unieke lokale samenwerking tussen horeca en kleinschalige voedselproducenten. Nu nog alleen in Utrecht maar de Clique kijkt naar groter Den Haag. Elke keer vanuit een locale hub rustig groeien, dat is de opzet. In al zijn eenvoud de meest duurzame innovatie van 2023. Daarom: overtuigd winnaar van de Karel de Vos Duurzaamheid Award! ”

Overall Winnaar: Redefine Meat

Redefine Runder bavette is een sappig, plantaardig stuk vlees. Dit malse stuk vlees is perfect om te grillen of te bakken, waardoor zowel veganisten als vleesliefhebbers kunnen genieten van vlees, zonder concessies te doen aan smaak of duurzaamheid.

“Deze inzending laat zien dat je door middel van omdenken ook mee kan gaan in de huidige ontwikkelingen op het gebied van plant-based producten zonder op “hol” te slaan.
Het geeft je een andere beleving van vlees die het origineel goed benaderd. Hetgeen ook in de tenaamstelling tot zijn recht komt. Kwalitatief goed product dat goed valt. Zowel visueel als smaaktechnisch.
Men heeft hier jarenlang aan gewerkt waarbij men het gebruik van nieuwe technologieën niet uit de weg is gegaan. Vanuit de markcijfers blijkt dat 80 % van de vleesconsumptie zit in de zogenaamde “whole-cuts”. Het assortiment/produktie is dan ook hierop aangepast.” Een greep uit de opmerkingen uit het juryrapport van de vakjury.

Over de Horecava Innovation Award

Ieder jaar schrijven deelnemers zich in voor verschillende categorieën. Horecava heeft de vakprijs in het leven geroepen om uitzonderlijke prestaties op het gebied van innovatie zichtbaar te maken en innovatie in de foodservicebranche in Nederland te stimuleren. Iedereen kan mee doen aan de innovatieverkiezing, zowel exposanten als niet-exposanten.
De verkiezing biedt zo een goed overzicht van belangrijke innovaties in de branche. De jury beoordeelde de inzendingen op vier hoofdcriteria: het innovatieve karakter, omzet- en rendement kansen, of ze het werken aangenamer maken en kwaliteitsverbetering. Daarnaast is er een overkoepelende categorie voor duurzaamheid en wordt één inzending beloond met de Duurzaamheid Award Karel de Vos, vernoemd naar de initiatiefnemer van deze wedstrijd. Deze prijs is voor de innovatie die het meeste blijk geeft van een duurzame, toekomstgerichte visie, die de sector een verfrissende impuls geeft en geproduceerd is met respect voor mens, dier en planeet.